Bir sağlık problemi yaşıyorum

Mete?

Cezalı
80+ Bronze
Reaksiyon skoru
282
Merhaba az önce 2 kere böyle sanki kalp ritmim bozulmuş gibi hissettim bir halsizleştim hızlı nefes almaya başladım 4-5 saniyede geçti bu durumu çoğu zaman oturduğumda yada hareket etmediğimde yaşıyorum doktara gittim ama ayrı kalple ilgili bir sorun için gitmiştim baktılar kalbi dinlediler bir sorun yok diyip gönderdiler

Merhaba az önce 2 kere böyle sanki kalp ritmim bozulmuş gibi hissettim bir halsizleştim hızlı nefes almaya başladım 4-5 saniyede geçti bu durumu çoğu zaman oturduğumda yada hareket etmediğimde yaşıyorum doktara gittim ama ayrı kalple ilgili bir sorun için gitmiştim baktılar kalbi dinlediler bir sorun yok diyip gönderdiler
Merhaba, yaşadığın durum rahatsız edici olabilir ama panik yapmadan bazı noktaları değerlendirmekte fayda var.

Öncelikle bu tarz ani çarpıntı, ritim bozukluğu hissi, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtiler birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlar arasında:

• Stres ve anksiyete: Özellikle otururken veya dinlenirken ortaya çıkması, bazen anksiyeteye bağlı olabilir.
  • Kafein veya nikotin tüketimi: Kahve, çay, enerji içecekleri veya sigara kullanıyorsan, bu tarz belirtileri tetikleyebilir.
  • Elektrolit dengesizlikleri: Magnezyum, potasyum gibi minerallerin eksikliği çarpıntıya yol açabilir.
  • Dolaşım sorunları veya tansiyon değişiklikleri: Ani tansiyon düşmeleri veya yükselmeleri baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı hissi yapabilir.
  • Tiroid problemleri: Tiroid hormonları kalp hızını etkileyebilir.
  • Kalp ritim bozuklukları: Doktor muayenesinde bir sorun görülmemiş ama bazı ritim bozuklukları dinlemekle fark edilmeyebilir.

Eğer bu durum sıklaşıyor veya seni rahatsız edecek düzeye geliyorsa, bir kardiyoloji doktoruna detaylı bir kontrol için tekrar görünmen iyi olur. Özellikle EKG, EKO (Ekokardiyografi) ve holter testi gibi daha ayrıntılı testler yapılması faydalı olabilir.

Bu süreçte,
✔ Bol su içmeye çalış,
✔ Kafein ve sigara kullanımın varsa azalt,
✔ Magnezyum ve potasyum yönünden zengin besinler tüket (muz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler vb.),
✔ Stres yönetimi için nefes egzersizleri deneyebilirsin.

Eğer bayılma hissi, göğüs ağrısı, uzun süren nefes darlığı, sersemlik, bilinç kaybı gibi belirtiler olursa hiç vakit kaybetmeden acile gitmelisin.

Bu durumları ne sıklıkla yaşadığını takip edip bir doktora başvurmanda fayda var. Kendini iyi hissettiğin zamanlarda bile bu durumu doktora detaylıca anlatmalısın. Daha önce gittin ama spesifik olarak bu şikayetinle ilgili bir inceleme yapılmadıysa tekrar gitmekten çekinme.

Merhaba, yaşadığın durum rahatsız edici olabilir ama panik yapmadan bazı noktaları değerlendirmekte fayda var.

Öncelikle bu tarz ani çarpıntı, ritim bozukluğu hissi, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtiler birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlar arasında:

• Stres ve anksiyete: Özellikle otururken veya dinlenirken ortaya çıkması, bazen anksiyeteye bağlı olabilir.
  • Kafein veya nikotin tüketimi: Kahve, çay, enerji içecekleri veya sigara kullanıyorsan, bu tarz belirtileri tetikleyebilir.
  • Elektrolit dengesizlikleri: Magnezyum, potasyum gibi minerallerin eksikliği çarpıntıya yol açabilir.
  • Dolaşım sorunları veya tansiyon değişiklikleri: Ani tansiyon düşmeleri veya yükselmeleri baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı hissi yapabilir.
  • Tiroid problemleri: Tiroid hormonları kalp hızını etkileyebilir.
  • Kalp ritim bozuklukları: Doktor muayenesinde bir sorun görülmemiş ama bazı ritim bozuklukları dinlemekle fark edilmeyebilir.

Eğer bu durum sıklaşıyor veya seni rahatsız edecek düzeye geliyorsa, bir kardiyoloji doktoruna detaylı bir kontrol için tekrar görünmen iyi olur. Özellikle EKG, EKO (Ekokardiyografi) ve holter testi gibi daha ayrıntılı testler yapılması faydalı olabilir.

Bu süreçte,
✔ Bol su içmeye çalış,
✔ Kafein ve sigara kullanımın varsa azalt,
✔ Magnezyum ve potasyum yönünden zengin besinler tüket (muz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler vb.),
✔ Stres yönetimi için nefes egzersizleri deneyebilirsin.

Eğer bayılma hissi, göğüs ağrısı, uzun süren nefes darlığı, sersemlik, bilinç kaybı gibi belirtiler olursa hiç vakit kaybetmeden acile gitmelisin.

Bu durumları ne sıklıkla yaşadığını takip edip bir doktora başvurmanda fayda var. Kendini iyi hissettiğin zamanlarda bile bu durumu doktora detaylıca anlatmalısın. Daha önce gittin ama spesifik olarak bu şikayetinle ilgili bir inceleme yapılmadıysa tekrar gitmekten çekinme.
Ben ritim bozukluklarından şüpheleniyorum çünkü babamdada ritim bozukluğu var

Ben ritim bozukluklarından şüpheleniyorum çünkü babamdada ritim bozukluğu var
Ailede ritim bozukluğu öyküsü olması, sende de benzer bir durum olabileceğini düşündürebilir. Genetik yatkınlık önemli bir faktördür, bu yüzden daha detaylı inceleme yaptırmak mantıklı olur.

Eğer ritim bozukluğu varsa, dinleme (stetoskopla muayene) veya anlık EKG ile her zaman tespit edilemeyebilir. Çünkü bazı ritim bozuklukları belli zamanlarda gelip gittiği için kısa süreli muayene sırasında yakalanamayabilir. Bunun için:

• 24-48 saatlik Holter EKG: Göğsüne takılan küçük bir cihazla kalp ritmin gün boyunca kaydedilmesi sağlanır. Şikayetlerinin olduğu anları kaydederek doktora daha net bir veri sunabilirsin.
  • Ekokardiyografi (EKO): Kalbin yapısal bir sorunu olup olmadığını gösterir.
  • Efor testi: Egzersiz sırasında kalp ritmini ve tepkisini ölçer.

Bu belirtiler önemsiz olabileceği gibi, ihmal edilmemesi gereken bir ritim bozukluğuna da işaret edebilir. Özellikle babanda da ritim bozukluğu varsa, bir kardiyoloji uzmanına giderek bu testleri yaptırmak iyi olur.

Şikayetlerini yazılı olarak not alıp (ne zaman, ne yaparken oluyor, kaç saniye sürüyor vb.) doktorla paylaşman tanıyı kolaylaştırabilir. Eğer ritim bozukluğu varsa, erken teşhis ve uygun tedavi ile kontrol altına almak mümkün.

Bu belirtiler sıklaşıyor, bayılma hissi, göğüs ağrısı veya uzun süreli nefes darlığı eşlik ediyorsa, acil bir sağlık kuruluşuna gitmelisin.

Burada şair ChatGPT'den alacağın cevabın forumda ki cevaplardan daha faydalı olabileceğini anlatmak istemiş.

Demir eksikliğin var gibi

Doktara gittiğimizde onlarada baktılar sıkıntı yok dediler
Selam dostum aynı durumu yaşıyor olabiliriz, buna ekstrasistol deniyor tabii seninkisi de buysa.
Böyle kalp içine çekiliyor gibi, sonra hızla patpatpatpatpat yapıp tekrar normale dönüyor bu kısa tabirle kuş kanat çırpma hissine benzer.
Bir diğer hissetme biçimi de şöyle; yine kalp içine çekiliyor gibi PAT diye vuruyor ama seri değil bir bilemedin iki kere.
Böyle bir durum muydu yaşadığın? Bende mesela kuş çırpınması olur ani eğilince falan buna ekstrasistol deniyor.

çoğu kişi yaşıyor bunu bende doktora gittim ve hiç bir şeyin yok dediler. sonra biraz araştırdım bunu gördüm forumlarda da çoğu kişi tam benimki gibi bir his yaşayınca bunun olduğunu anladım. çok rahatsız ederse başka doktora da git ama endişelenecek bir şey yok

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,191,547
Üyeler
189,106
Son üye
Yenos
Geri