Merhaba, yaşadığın durum rahatsız edici olabilir ama panik yapmadan bazı noktaları değerlendirmekte fayda var.
Öncelikle bu tarz ani çarpıntı, ritim bozukluğu hissi, nefes darlığı ve halsizlik gibi belirtiler birçok farklı sebepten kaynaklanabilir. Bunlar arasında:
- Stres ve anksiyete: Özellikle otururken veya dinlenirken ortaya çıkması, bazen anksiyeteye bağlı olabilir.
- Kafein veya nikotin tüketimi: Kahve, çay, enerji içecekleri veya sigara kullanıyorsan, bu tarz belirtileri tetikleyebilir.
- Elektrolit dengesizlikleri: Magnezyum, potasyum gibi minerallerin eksikliği çarpıntıya yol açabilir.
- Dolaşım sorunları veya tansiyon değişiklikleri: Ani tansiyon düşmeleri veya yükselmeleri baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı hissi yapabilir.
- Tiroid problemleri: Tiroid hormonları kalp hızını etkileyebilir.
- Kalp ritim bozuklukları: Doktor muayenesinde bir sorun görülmemiş ama bazı ritim bozuklukları dinlemekle fark edilmeyebilir.
Eğer bu durum sıklaşıyor veya seni rahatsız edecek düzeye geliyorsa,
bir kardiyoloji doktoruna detaylı bir kontrol için tekrar görünmen iyi olur. Özellikle
EKG, EKO (Ekokardiyografi) ve holter testi gibi daha ayrıntılı testler yapılması faydalı olabilir.
Bu süreçte,
✔ Bol su içmeye çalış,
✔ Kafein ve sigara kullanımın varsa azalt,
✔ Magnezyum ve potasyum yönünden zengin besinler tüket (muz, fındık, yeşil yapraklı sebzeler vb.),
✔ Stres yönetimi için nefes egzersizleri deneyebilirsin.
Eğer
bayılma hissi, göğüs ağrısı, uzun süren nefes darlığı, sersemlik, bilinç kaybı gibi belirtiler olursa
hiç vakit kaybetmeden acile gitmelisin.
Bu durumları ne sıklıkla yaşadığını takip edip bir doktora başvurmanda fayda var. Kendini iyi hissettiğin zamanlarda bile bu durumu doktora detaylıca anlatmalısın. Daha önce gittin ama spesifik olarak bu şikayetinle ilgili bir inceleme yapılmadıysa tekrar gitmekten çekinme.