@Harley Quinn❖ Abi ocağına düştüm. 1 tane böyle isteğime cevaben bir mesaj yok konuda.
Şimdi şuradan başlayayım. Boğaziçi Üniversitesi'ni kazanan arkadaşının muhtemelen sağlam bir temeli vardı ve o yüzden dershaneye gereksiz demiş. Kendince haklıdır. Çünkü dershane temelden başlar, sen ise temelim yok diyorsun. Arada fark var.
Şimdi kendi tecrübelerime göre en verimli çalışma şekillerini sıralayacak olursam
- Açıktan okul + dershaneye
- Okul + dershane
- Okul + doping hafıza türevi uygulamalar
- Okul + YouTube
Şimdi dershaneye bütçe yoksa o zaman doping hafıza gibi uygulamalara kayabilir. Yalnız bu tür uygulamalar senin beynine flash bellekten bilgisayara dosya yüklermiş gibi bilgi yüklemez. Kendin konuları izleyip konu tekrarı yapıp, testlerini çözüp bilemediğin soruları soracaksın.
Dershanenin en çok faydasını gördüğüm kısım şu oldu. Ortak denemelerde milletle kendimi ölçtüm. Mesela bir denemede 5. oldum. Diğer denemede 3. oldum. Bu benim rekabete girmemi ve daha çok çalışma motivasyonu kazanmamı sağlıyordu. Yani dershanelerin ortak denemeleri çok önemli. Bütçesi olmayan arkadaşlarımdan sadece deneme sınavlarına gelenler vardı. Dershane kabul etmişti, yalnız onun ücretini verip denemelere geliyordu. Böyle bir imkanın varsa kaçırma.
Bunların dışında kendinde deneme çözmen lazım. Özellikle TYT için konuları bitirmene gerek yok. Çünkü TYT bilgiden çok mantık içeriyor. Deneme çöze çöze netlerin artıyor. Lakin bu uzun bir süreç. Netlerin düşer, yükselir. Önemli olan pes etmeden çalışmak.
Herşeyden önce kendine hedef belirlemen lazım. Küçük ve büyük hedef. Öncelikle büyük hedefini belirle. Hatta çocuk gibi kapına da asabilirsin, belki gördükçe psikolojik olarak motivasyon sağlar. Misal "Anadolu Üniversitesi Psikoloji bölümünü istiyorum, kaç net istiyor. Matematikten 20, Edebiyattan 20... yapmam lazım. Peki ben ne yapıyorum? Matematikten 5, Edebiyattan 10 yapıyorum. Bunu yükseltmek için çalışmam lazım deyip kararlı olman lazım. Küçük hedefte şöyle. Misal bu hafta Edebiyattan Halk ve divan şiiri bitecek. Testleri çözülecek. Konu tekrarı yapılıp bilemediğin sorular hocalara sorulacak. Bu şekilde.
Dershanede olsun, okulda olsun, sokakta olsun, kendi apartmanından bir öğretmen olsun fark etmez. Peşlerini bırakma. Devamlı soru sor. Öğretmenler böyle öğrencileri sever.
Şu anlık aklıma gelenler bunlar. Sormak istediğin soru varsa sorabilirsin.