Ben de senin gibiydim. Özellikle aile laf ettiği için üniversitede eve çıkınca ….. çıkartıp günde 2.5 lt veya kasa kasa le cola alırdım. Tek başıma içerdim.
Kola içmeyi bırakmak, sigara ve alkolu bırakmak gibi zor bir durum.
Ben örneğin soğuk içecekleri sevdiğimden, kolayı da buz gibi hatta bir dönem buzsuz da içmezdim çözümü başka soğuk içeceklere geçerek sonra da kafada bitirerek bırakmıştım.
Önce ice tea şeftali içtim kola yerine, sonra su şişesini dolaba koyup, onu da soğuk içmeye başladım ki psikolojik olarak kendimi kandırdım açıkcası bile isteye. Öyle öyle zamanla azaldı ve bir süre sonra irade koyup kestim. İçmicem dedim. İçeceğimi biliyordum ama uzunca süre içmedim ve o baskın istek gitti.
Vücut ilk başlarda istiyor ama sonra tadını unutunca arzulamıyor. Dışarıda yemek falan yiyeceksem tabii ki yanına söylüyorum veya misafirlikte konunca içiyorum ama öteki türlü eve almadığın sürece bırakılıyor.
Reflü, diyabet, diş minesine zararı aşikar. O nedenle önce azaltman sonra bırakmaya doğru geçmen iyi olur. İlk etapta kendine 1 lt kotası koy, onu da pipetle iç. Sonra sonra yanına su şişesi koy. Kola içmeden önce su içmeye falan çalış. Belli bir süre sonra kola vücudu şişirmeye başlayacağından sana haz yerine bir tık rahatsızlık verecek. Böylece daha rahat bırakmana yardımcı olacaktır.
İşin özeti planlı bir şekilde vücudunu ve kendini kandır.