Neler Yeni

CPU kullanımım yükselmeye ve GPU kullanımı azalmaya başladı

Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ege
Hiçbir sorun yokken bir anda oyunlarda CPU kullanımım yükselmeye başladı ve GPU kullanımım azalmaya FPS'im her 10-20 saniye de bir 3'e düşüyor ve 10 saniye falan sürüyor sadece oyunlarda da değil Steam de oyun indirirken de oluyor aynı sorun gözlemlediğim kadarı ile YouTube'da bir sürü video izledim bir çare bulamadım format attım yine düzelmedi.

Sistem özelliklerim:
İşlemci: AMD Ryzen 7 5800x3D 8-Core Processor 3.40 GHz.
Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3080.
RAM: Corsair Vengeance LPX DDR4 3200 MHz (16+16 = 32 GB)
SSD: Samsung SSD 980 1TB.

Ekler

• indir (3).png
    indir (3).png
    77.6 KB · Hit: 37
  • resim_2025-02-24_184227446.png
    resim_2025-02-24_184227446.png
    8.9 KB · Hit: 35
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Ege
Furmark V2 testine şimdi baktım da hotspot 101C, Vram sıcaklığı da 94C.Bunlar oldukça yüksek değerler. Ekran kartının termal macununu ve Vram termal padlerini de değiştirmenizi şiddetle öneriyorum. Bu kış aylarında bu sıcaklık değerleri anormal yüksek. Bir de yaz mevsimi gelince görün siz o sıcaklıkları...

BIOS güncellemesi yapmak artık eskisi kadar korkutucu değil. 5 dakika sürmez bile.

DDU ile silip yeniden yüklediniz sanırım ekran kartı sürücüsünü.

Biraz alakasız olacak ama OCCT indirip 1 saat boyunca bellekleri test eder misiniz?

Şüpheli diyebileceğimiz şeyleri denediyseniz önce BIOS güncelleyin o da çare olmaz ise PSU'dan şüphelenebiliriz. Sağlam olduğuna emin olduğumuz bir PSU ile test etmekten başka çare yok o konuda.

İşlemci sıcaklıkları falan normal diye düşünüyorum. En son işlemci termal macununu ne zaman değiştirdiniz? İşlemciden emin olabilmek adına OCCT'de 1 saatlik test edin ve işlemci çekirdeklerine " Throttle " dediğimiz şey oluyor mu onu da bir gözlemleyin. Eğer oluyorsa işlemci sıcaklık ya da yetersiz PSU'dan dolayı hızını kısıtlıyor demektir. Daha önce başıma geldi ondan dolayı anlatıyorum bunları.

Son bir ihtimal yeniden Windows kurulumu yapın. Bunları tek tek deneyerek bulacağız sorunu.
OCCT sonuçları bu şekilde
Mesaj otomatik birleştirildi:

Az önce size yanıt verirken telefondan yazdım. Şimdi yeni eve geldim tekrar belirteyim.

Hem işlemcinin termal macununu hem de ekran kartı termal macununu değiştirin. Bunun yanında termal padleri de kontrol edin. Onları da yenilerseniz ekran kartınız nefes alır. Bu kış mevsiminde 74C kart sıcaklığı, 101C hotspot ve 94C Vram sıcaklığı normal değil benden söylemesi. Yaz gelmeden önleminizi alın.

Şİmdi tekrar baktım da ekran kartı fanları %75'te olmasına rağmen ekran kartı sıcaklığı 74C. Belli ki ekran kartının da bir süredir bakımı yapılmamış. Özellikle ekran kartında deneyiminiz yoksa bilen birisine dediğim işlemleri yaptırın. 3080 az, buz bir kart değil. Daha uzun yıllar kullanırsınız.
Tamam hocam teşekkürler yeniden
Birazdan bios u da güncel liyeceğim

Ekler

• Screenshot_1.png
    Screenshot_1.png
    126.2 KB · Hit: 13
  • Screenshot_2.png
    Screenshot_2.png
    126.5 KB · Hit: 13
Top Bottom