Neler Yeni

Devlet neden elinizde para tutmayı/biriktirmenizi istemez!

an0maLYYY

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
207
İsim
Çağatay Yılmaz
Arkadaşlar neden böyle bir şey yazma çabasına giriyorum bilmiyorum ama paylaşmak istedim.

Diyelim ki cebinizde 10.000 TL var. Bir klimacıya gittiniz ve dediniz ki benim için bir tane klima üret. 10.000 TL'yi verdiniz ve o adam sizin için klima üretti. Sonra 10.000 TL'yi alan o klimacı bir bilgisayarcıya gitti ve 10.000 TL'ye onun için bir bilgisayar üretmesini istedi ve üretti. 10 bin lira aynı 10 bin lira. Fakat o 10 bin liranın sürekli el değiştirmesi bir tane klima ve bir tane bilgisayar talebi yarattı ve üretilmesini sağladı. Bu şekilde ekonomi büyüdü, sürekli böyle devam ettiği takdirde talep arttı ve üreticiler daha fazla işgücüne ihtiyaç duydu ve işsizlik azaldı, üretilen talep fazlası ürünler yurtdışına satıldı. Eğer siz o 10 bin TL'yi en başında cebinizde tutsaydınız bu döngünün olmamasını sağlayacaktınız. Aynı şeyi ülke genelinde herkes yaparsa ülke büyük bir ekonomik durgunluğa girer ve talep azalacağı dolayısıyla işgücüne olan ihtiyaç azalacağı için işsizlik artar. Bu yüzden devletler bunu istemez ve bu yüzden cüzi miktarda enflasyonun ülke ekonomisi için önemli olduğunu savunurlar.

Enivici Vokke

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,103
İsim
Abdullah Aydoğdu
Dolar her gün arttığı için zaten para biriktirmiyor kimse. Dolar alsan paran artacak ama almak istediğin ürünün de fiyatı artacak. Bir şeyi alacaksan alacaksın, o kadar. :D

Cihangir

80+ Gold

BixiBlake

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
8,647
İsim
Lokman Doğan
some kk seçmen problem
yooo doğru söylüyor ? doların değer kaybı da bu şekildeydi hem turizm arttırmak hem trde iş gücünü ucuzlatmak için mesela yurt dışında asgari maaş 1500 euroysa burda 350 o yüzden yabancılar gelip burda fabrika açıyor
ama işte eninde sonunda patladı plan

Star trek

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
951
İsim
Mehmet bozan
Herkesin kendi küçük ekonomisi olur. Değerli bir şey alacaksan yapabileceğin iki şey var. İlki para biriktirip sonra almak. İkincisi kredi çekip peşin almak ama sonra (krediyi) ödemek. İkincisinde kredinin masrafı var, ilkinde biriktirirken değer kaybına uğramak var. Hangisi senin açından en az kayba sebep olursa onu tercih edersin.

Biriktireceğin paranın değerini korumak veya en aza düşürmek için de farklı yatırım seçenekleri var. Bunlar, Altın, Döviz, Arsa, Borsa, Bina, Bono, Tahvil, Mevduat ve belki benim duymadıklarım.

Kredi faizleri düşük olduğu dönemlerde kredi çekip değerli eşyalarına anında sahip olmak daha cazip.

Aşırı tüketim yaşandığı dönemlerde devlet faiz oranlarını bankalara sağladığı kredilerin faizlerini artırarark piyasayı soğutmaya çalışır. Çünkü aşırı tüketim enflasyonu artırdığı gibi devletin finansal dengesini de bozar.

Harcamalarla gelirler arasındaki hesaplanabilirliği zorlaştırır.

Tüketimin gerilediği dönemlerde devlet kredileri, Merkez bankası aracılığı ile bankalara sağladığï paranın maliyetini (faizini) düşürerek kredi kullanımını cazip hale getirir. Çünkü tüketimin aazalması şirketleri zora sokar ve ürettikleri malları satamaz olurlar.

Devletin ekonomideki üstlendiği görev dengeyi koruyabilmek. Diğer tüm alt kuruluşlar kendi çıkarını korur.

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1
Arkadaşlar neden böyle bir şey yazma çabasına giriyorum bilmiyorum ama paylaşmak istedim.

Diyelim ki cebinizde 10.000 TL var. Bir klimacıya gittiniz ve dediniz ki benim için bir tane klima üret. 10.000 TL'yi verdiniz ve o adam sizin için klima üretti. Sonra 10.000 TL'yi alan o klimacı bir bilgisayarcıya gitti ve 10.000 TL'ye onun için bir bilgisayar üretmesini istedi ve üretti. 10 bin lira aynı 10 bin lira. Fakat o 10 bin liranın sürekli el değiştirmesi bir tane klima ve bir tane bilgisayar talebi yarattı ve üretilmesini sağladı. Bu şekilde ekonomi büyüdü, sürekli böyle devam ettiği takdirde talep arttı ve üreticiler daha fazla işgücüne ihtiyaç duydu ve işsizlik azaldı, üretilen talep fazlası ürünler yurtdışına satıldı. Eğer siz o 10 bin TL'yi en başında cebinizde tutsaydınız bu döngünün olmamasını sağlayacaktınız. Aynı şeyi ülke genelinde herkes yaparsa ülke büyük bir ekonomik durgunluğa girer ve talep azalacağı dolayısıyla işgücüne olan ihtiyaç azalacağı için işsizlik artar. Bu yüzden devletler bunu istemez ve bu yüzden cüzi miktarda enflasyonun ülke ekonomisi için önemli olduğunu savunurlar.
Aslında dediğin doğru ama bu parayı kimsenin harcamaması sıkıntısı daha çok bundan 15 sene önce yaşandı, bolca para basılarak sorunu çözdüler. Ama bu basım işini normale yapmaları gerekenden çok fazla yaptılar, tam bıraktık derken pandemi oldu o dönemde normalin de kat kat fazlası düzeyde para basıldı. Şuan geldiğimiz durumda ise yüksek bir enflasyon var ve kimse parasını tutmak istemiyor, devletlerin şuanki amacı halkın parayı tırmasını sağlamak 😀

Bunlar global ekonomi ile alakalı bu arada, sadece türkiye tarafına bakacaksak işler değişebilir.

an0maLYYY

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
207
İsim
Çağatay Yılmaz
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
some kk seçmen problem
Koskoca hükümetin faizi düşürmenin enflasyonu ve doları arttırdığını gördüğü ve bildiği halde faizi düşürmeye devam edecek kadar acemi olduğunu mu düşünüyorsun?

an0maLYYY

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
207
İsim
Çağatay Yılmaz
Aslında dediğin doğru ama bu parayı kimsenin harcamaması sıkıntısı daha çok bundan 15 sene önce yaşandı, bolca para basılarak sorunu çözdüler. Ama bu basım işini normale yapmaları gerekenden çok fazla yaptılar, tam bıraktık derken pandemi oldu o dönemde normalin de kat kat fazlası düzeyde para basıldı. Şuan geldiğimiz durumda ise yüksek bir enflasyon var ve kimse parasını tutmak istemiyor, devletlerin şuanki amacı halkın parayı tırmasını sağlamak 😀

Bunlar global ekonomi ile alakalı bu arada, sadece türkiye tarafına bakacaksak işler değişebilir.
Devletlerin değil sadece Türkiye'nin amacı vatandaşlarının parayı tutmasını sağlamak. Çünkü Türkiye'de enflasyon sorunu var. Diğer devletler vatandaşlarına ellerindeki parayı harcatmak için taktik arıyorlar.

silinenuye785438

80+ Titanium
En İyi Cevap
1
Devletlerin değil sadece Türkiye'nin amacı vatandaşlarının parayı tutmasını sağlamak. Çünkü Türkiye'de enflasyon sorunu var. Diğer devletler vatandaşlarına ellerindeki parayı harcatmak için taktik arıyorlar.
Tam tersine Türkiye hariç neredeyse bütün devletler son birkaç senedir kemer sıkıyor ve ciddi enflasyonlarlq boğuşuyor, Türkiye ise bu süreçte enflasyon yokmuş gibi davranıp inatla yapması gerekenin tersini yaptı, şuan herkesin ekonomi battı dediği türkiyede birkaç sene öncesine göre harcamalar ciddi düzeyde artmış durumda ama üretim yıllardır neredeyse aynı. Enflasyon da bu yüzden artıyor zaten, devlet de enflasyonu düşürmesi gerektiğini daha yeni anladı gibi, şuan halka daha az para harcatmak adına adım atmaya başladılar.

an0maLYYY

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
207
İsim
Çağatay Yılmaz
Tam tersine Türkiye hariç neredeyse bütün devletler son birkaç senedir kemer sıkıyor ve ciddi enflasyonlarlq boğuşuyor, Türkiye ise bu süreçte enflasyon yokmuş gibi davranıp inatla yapması gerekenin tersini yaptı, şuan herkesin ekonomi battı dediği türkiyede birkaç sene öncesine göre harcamalar ciddi düzeyde artmış durumda ama üretim yıllardır neredeyse aynı. Enflasyon da bu yüzden artıyor zaten, devlet de enflasyonu düşürmesi gerektiğini daha yeni anladı gibi, şuan halka daha az para harcatmak adına adım atmaya başladılar.
Evet korona dönemi istisna. Fakat mesela Japonya 30 yıldır ekonomik durgunluk içinde belirttiğim sebep dolayısıyla.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,015,692
Üyeler
160,873
Son üye
Muharrem öksüz
Top Bottom