Neler Yeni

Dinin siyasette kullanılması

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Din bireysel bir inançken nasıl oldu da bu kadar kamusal, bu kadar politik bir araca dönüştü?
Hele ki çoğu siyasi yapının ve söylemlerin din üzerinden şekillenmesi ciddi bir sıkıntı değil mi?
Din normalde insan ile Allah arasında olması gereken bir bağ iken, neden Türkiye'de insanların siyasi kimliğini bu kadar fazla etkiliyor?
Dünyada yüzlerce din var, hepsi birbirinden farklı. Bu ettiğiniz laflar bazı dinler için geçerli, bazıları için değil. İslam özelinde konuşacak olursak laflarınız geçersiz. Zira İslam kesinlikle bireysel bir inanç değil. Allah ile birey arasında sınırlı kalmıyor. İslam'ın kendisi kamusal ve politik bir şey. Direkt siyasal kimliği etkiliyor. Günlük hayata, hukuka değinen onlarca hükmü var. Münkeri nehyetmek gibi bir ilkesi var. Dolayısıyla buna şaşırmanıza gerek yok. İslam siyasete alet edilmiyor, İslam zaten siyasi bir şey. Peki böyle olması iyi bir şey mi? Buna da siz karar vereceksiniz. İyi olduğuna inanıyorsanız iman edin, inanmıyorsanız etmeyin.

Son derece saçma yanıtınızı nereden tutsam elimde kalacak fakat size doğruları anlatmaya bir kısımdan başlayayım.
Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken kime oy vereceğim sizi veya herhangi bir başkasını ilgilendirmez, tamamen beni ilgilendirir. Benim dünya görüşüme, hayat görüşüme kim yakın gelirse ona oy veririm. Bu size aşırı zıt gelen bir kutupta olabilir, sizin desteklediğiniz kesim de olabilir. Sizin yapacağınız tek şey saygı duymak olacaktır ki bu sizin zorunluluğunuzdur. "sanki başkası gelse camiiler kapatılacak" lafına aşırı güldüğümü belirteyim. Hadi diğer camii, ezan olayları çok eski kanıtı yok diyelim, daha 30 sene öncesinde kamera kayıtlarıyla, televizyon programlarıyla kanıtları olan başörtüsü sorununu nasıl inkar edebiliyorsunuz akıl alır gibi değil doğrusu. Siz gözünüzün gördüğünü inkar ediyorsunuz açık açık. Ezanın Türkçeleştirilmesine de siz veya ülkenin başındakiler değil din karar verir. Dinin bu ülkedeki kurumu olan Diyanet'te Türkçe ezan hakkında açıkça caiz değil demiştir. Bunu da kendi kafalarına göre değil, dinin temellerine ve kaynaklarına göre söylüyorlar. Kaldı ki ezanı Türkçe yapanlar da namaz kılmayan, camiiye gitmeyen, rakı sofrasından kalkamayan adamlar orası da ayrı komedi. "Dini sömürme" lafını hâla daha kullanmanız şaşırtıcı doğrusu. Hadi diyelim din sömürülüyor, o zaman bir parti Atatürk'ü, öteki parti milliyetçileri, diğer bir parti Kürtleri, başka parti liberalleri, öbür parti komünistleri sömürüyor sizin mantığınıza göre. Bu nasıl bir mantık anlayabilmiş değilim.
İlk olarak çok cahilsin ve bu cahilliğini saldırgan tutumun ile bastırmaya çalışıyorsun. İkincisi ise "Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken kime oy vereceğim sizi veya herhangi bir başkasını ilgilendirmez, tamamen beni ilgilendirir." demişsin de, ben sana "şuna oy ver" falan mı dedim? Ben senin kime oy vereceğine karıştım mı? Biz burada siyasette dinin sömürülmesini tartışıyoruz, neden hemen mağdur edebiyatı yapıyorsun? "Camii ezan olayları çok eski, kanıtı yok diyelim." demişsin. Yahu zaten kanıtı yoksa geçmişte bu tarz olayların olduğuna nasıl kanaat getirdin? :D Baştan aşağı kendinle çelişiyorsun. Kimsenin inancına hiçbir zaman müdahale edilmedi herkes dinini yaşayabildi. O üniversitelerdeki başörtü sorununa yol açan kişiler ise rektörler ve YÖK başkanı idi. Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'dı ve cumhurbaşkanı da Süleyman Demirel'di. Mevcut siyasi kişiler ile ne partisel bağlamda ne de ilişki olarak bir alakaları yok yani. Bu durumda sen nasıl sırf o dönem yaşananlardan bugünkü siyasileri sorumlu tutuyorsun?

Ezan konusuna gelecek olursak da o dönem milletin %90’ı Arapça anlamıyordu. Amaç halkın daha iyi anlayabilmesi ve Türkçe'nin önplana alınmasıydı. Belki yanlıştı belki doğruydu ama bunun doğruluğuna karar verecek olan Allah'tır. Ne sen, ne ben, ne de Atatürk'ün kurduğu diyanet karar verebilir. Atatürk dine değil, dinin siyasete ve devlete karışmasına karşıydı. Zaten dinsizlik isteyen adam diyaneti kurmaz. Adam laikliği getirdi, yani "herkes inancında özgür olsun ama devlet dini kullanmasın." dedi. Bugün camide rahatça ibadet edebiliyorsan, ingilizlerin kukla devleti değilsen, kimse sana zorla başka din dayatmıyorsa bu onun sayesindedir. Atatürk'e laf etmek senin çapını aşar. Akıllı ol.
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Dünyada yüzlerce din var, hepsi birbirinden farklı. Bu ettiğiniz laflar bazı dinler için geçerli, bazıları için değil. İslam özelinde konuşacak olursak laflarınız geçersiz. Zira İslam kesinlikle bireysel bir inanç değil. Allah ile birey arasında sınırlı kalmıyor. İslam'ın kendisi kamusal ve politik bir şey. Direkt siyasal kimliği etkiliyor. Günlük hayata, hukuka değinen onlarca hükmü var. Münkeri nehyetmek gibi bir ilkesi var. Dolayısıyla buna şaşırmanıza gerek yok. İslam siyasete alet edilmiyor, İslam zaten siyasi bir şey. Peki böyle olması iyi bir şey mi? Buna da siz karar vereceksiniz. İyi olduğuna inanıyorsanız iman edin, inanmıyorsanız etmeyin.
Dediğim gibi söylediklerimin şeriatla bir alakası yok zira günümüzde şeriatı vaat eden hiçbir siyasi lider yok. Olsa da laikliği tercih ederim. Zira şeriatla yönetilen ülkelerin ne halde olduğunu görüyoruz. Ama ben zaten siyasi söylemlere dinin alet edilmesini eleştiriyorum. Söylediklerimin şeriatla bir alakası yok. Benim için hangi siyasinin hangi dine mensup olduğu önemli değil çünkü ülkeyi yönetecek olan kişinin kılacağı namaz günün sonunda benim işime yaramayacak. Beni asıl etkileyecek olan nokta ülkenin nasıl yönetileceği. Bu durumda neden ülkeye katkı sağlayacak olan projeler/vaatler üzerinden oy toplamak yerine dini söylemler üzerinden oy toplanılıyor hatta çoğunluk elde ediliyor bunu eleştiriyorum.

Son düzenleme:
İlk olarak çok cahilsin ve bu cahilliğini saldırgan tutumun ile bastırmaya çalışıyorsun. İkincisi ise "Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken kime oy vereceğim sizi veya herhangi bir başkasını ilgilendirmez, tamamen beni ilgilendirir." demişsin de, ben sana "şuna oy ver" falan mı dedim? Ben senin kime oy vereceğine karıştım mı? Biz burada siyasette dinin sömürülmesini tartışıyoruz, neden hemen mağdur edebiyatı yapıyorsun? "Camii ezan olayları çok eski, kanıtı yok diyelim." demişsin. Yahu zaten kanıtı yoksa geçmişte bu tarz olayların olduğuna nasıl kanaat getirdin? :D Baştan aşağı kendinle çelişiyorsun. Kimsenin inancına hiçbir zaman müdahale edilmedi herkes dinini yaşayabildi. O üniversitelerdeki başörtü sorununa yol açan kişiler ise rektörler ve YÖK başkanı idi. Dönemin başbakanı Necmettin Erbakan'dı ve cumhurbaşkanı da Süleyman Demirel'di. Mevcut siyasi kişiler ile ne partisel bağlamda ne de ilişki olarak bir alakaları yok yani. Bu durumda sen nasıl sırf o dönem yaşananlardan bugünkü siyasileri sorumlu tutuyorsun?

Ezan konusuna gelecek olursak da o dönem milletin %90’ı Arapça anlamıyordu. Amaç halkın daha iyi anlayabilmesi ve Türkçe'nin önplana alınmasıydı. Belki yanlıştı belki doğruydu ama bunun doğruluğuna karar verecek olan Allah'tır. Ne sen, ne ben, ne de Atatürk'ün kurduğu diyanet karar verebilir. Atatürk dine değil, dinin siyasete ve devlete karışmasına karşıydı. Zaten dinsizlik isteyen adam diyaneti kurmaz. Adam laikliği getirdi, yani "herkes inancında özgür olsun ama devlet dini kullanmasın." dedi. Bugün camide rahatça ibadet edebiliyorsan, ingilizlerin kukla devleti değilsen, kimse sana zorla başka din dayatmıyorsa bu onun sayesindedir. Atatürk'e laf etmek senin çapını aşar. Akıllı ol.
Bana "çok cahilsin" diyen kişinin konuşmalarını gördükçe kahkaha atmaktan yerimde duramadım. "mağdur edebiyatı yapıyorsun" diyorsun, orada sana açıkça haddini bildirdim aslında. Kendini nasıl birisi olarak görüyorsun bilmiyorum fakat sana haddini bildiren birine bile "mağdur edebiyatı yapıyorsun" demek nasıl bir psikolojinin ürünüdür anlayamadım. Ayrıca bana "Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken aday olan kişilerin dini ne kadar sömürdüğüne mi bakarsın yoksa ülkeye ne gibi katkıda bulunabileceklerine mi bakarsın?" diyen birisinin bunu demesi ayrı bir komedi. Bana bunu diyor, karşılığında neyine bakacağıma sadece ben karar veririm şeklinde bir yanıt alınca "mağdur edebiyatı" diyor, ne güzelmiş o.
Orada "kanıtı yok diyelim" dememin sebebi burada sana 2 saat kanıt aramakla uğraşmamak içindi. Lakin cahilliğinin ateşine bu pudra olacaksa kanıtta sunayım. Burada her şey kanıtlarıyla yazıyor, bütçenin 7 milyon Tl fazla verdiği yıl tarihi camiileri 1.000 Tl'ye satmak hangi mantıktır onu da belki anlamlandırabilirsin. 500 yıllık Ayasofya Camii'nin neden müze olduğunu da anlamlandırırsın belki. Başörtü sorununa yol açan kişiler rektörler mevzusu da güzelmiş. 1982'de o kemalist komutanların yaptığı darbeler sonucu gelen yasaklamaları rektörlere bağlamak da güzel hikaye. İşin garip yanı bunları savunan kişinin bana "cahil" diyor olması :). Bugün ki siyasileri de sorumlu tuttuğum yok o da ayrı fıkra.
Senin anlamadığın şey tamamiyle demokrasi kavramı. Sırf birisi istiyor diye sarık cübbe yasak. Camiiye gitmeyen adam istiyor diye ezan Türkçe. E parti kuralım muhalefet edelim, partin kapandı. E adam ölüyor ondan sonra parti kuralım, yerine getirdiği adam açık oy kapalı sayım. E hadi bir şekilde halk desteğini arkamıza aldık seçimi kazandık, "darbeye kalkarlarsa ben bile tutamam" diye tehdit. He ayrıca bugün camii'de rahatça ibadet edebilmemin, İngilizlerin kukla devleti olmamın sebebi Atatürk değil benim din aşkına cepheye koşan atalarımdır. Bana akıllı ol demek değil senin, en başınızdakilerin haddi değil, haddini bil.

Dini sömürmek peki?? Hani diyorlar ya biz Müslümanız torpille adam atamalar??

Bunlar sömürüyor kullanmıyor

Bana "çok cahilsin" diyen kişinin konuşmalarını gördükçe kahkaha atmaktan yerimde duramadım. "mağdur edebiyatı yapıyorsun" diyorsun, orada sana açıkça haddini bildirdim aslında. Kendini nasıl birisi olarak görüyorsun bilmiyorum fakat sana haddini bildiren birine bile "mağdur edebiyatı yapıyorsun" demek nasıl bir psikolojinin ürünüdür anlayamadım. Ayrıca bana "Ülkeyi kimin yöneteceğini seçerken aday olan kişilerin dini ne kadar sömürdüğüne mi bakarsın yoksa ülkeye ne gibi katkıda bulunabileceklerine mi bakarsın?" diyen birisinin bunu demesi ayrı bir komedi. Bana bunu diyor, karşılığında neyine bakacağıma sadece ben karar veririm şeklinde bir yanıt alınca "mağdur edebiyatı" diyor, ne güzelmiş o.
Orada "kanıtı yok diyelim" dememin sebebi burada sana 2 saat kanıt aramakla uğraşmamak içindi. Lakin cahilliğinin ateşine bu pudra olacaksa kanıtta sunayım. Burada her şey kanıtlarıyla yazıyor, bütçenin 7 milyon Tl fazla verdiği yıl tarihi camiileri 1.000 Tl'ye satmak hangi mantıktır onu da belki anlamlandırabilirsin. 500 yıllık Ayasofya Camii'nin neden müze olduğunu da anlamlandırırsın belki. Başörtü sorununa yol açan kişiler rektörler mevzusu da güzelmiş. 1982'de o kemalist komutanların yaptığı darbeler sonucu gelen yasaklamaları rektörlere bağlamak da güzel hikaye. İşin garip yanı bunları savunan kişinin bana "cahil" diyor olması :). Bugün ki siyasileri de sorumlu tuttuğum yok o da ayrı fıkra.
Senin anlamadığın şey tamamiyle demokrasi kavramı. Sırf birisi istiyor diye sarık cübbe yasak. Camiiye gitmeyen adam istiyor diye ezan Türkçe. E parti kuralım muhalefet edelim, partin kapandı. E adam ölüyor ondan sonra parti kuralım, yerine getirdiği adam açık oy kapalı sayım. E hadi bir şekilde halk desteğini arkamıza aldık seçimi kazandık, "darbeye kalkarlarsa ben bile tutamam" diye tehdit. He ayrıca bugün camii'de rahatça ibadet edebilmemin, İngilizlerin kukla devleti olmamın sebebi Atatürk değil benim din aşkına cepheye koşan atalarımdır. Bana akıllı ol demek değil senin, en başınızdakilerin haddi değil, haddini bil.
"He ayrıca bugün camii'de rahatça ibadet edebilmemin, İngilizlerin kukla devleti olmamamın sebebi Atatürk değil benim din aşkına cepheye koşan atalarımdır. Bana akıllı ol demek değil senin, en başınızdakilerin haddi değil, haddini bil."

Şu cümlen bile tek başına ne kadar cahil olduğunu açıkça gösteriyor. Diğer zırvalarını okumama gerek bile yok. Atatürk Samsun'a çıkıp halkı kongreler ile örgütleyip milli mücadeleyi başlatmasaydı, bağımsızlık için işgalcilere karşı direnmek yerine vahdettin'in yaptığı gibi sevr'i imzalayıp, vatanı yedi düvele bölüştürüp mondros mütakeresini imzalasaydı, işgallere karşı tepkisiz kalıp işgalci güçlerle işbirliği yapsaydı sen şuan İngiliz mandası olacaktın. Gram tarih bilgin yok bir de utanmadan Atatürk gibi dehalara dil uzatıyorsun. Allah senin belanı versin.

Uygunsuz Dil
Müslüman olmayıp müslümanların nasıl yaşayacağına karar verenlerin de Allah belasını versin

Müslüman olmayıp müslümanların nasıl yaşayacağına karar verenlerin de Allah belasını versin
Eğer burada Atatürk'ü kastettiysen Atatürk hiçbir zaman müslümanların nasıl yaşayacağına karar vermedi. Bazı camiler, dönemin ihtiyaçları doğrultusunda depo, askeri amaçlı bina veya başka kamu hizmetlerine tahsis edilmiştir. Harabe durumundaki, kullanılmayan veya nüfusun azaldığı yerlerdeki camilerin ahır olarak kullanıldığı vakalar belgelenmiştir, ancak bu yaygın bir politika değil, yerel düzeyde yapılan geçici uygulamalardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında vakıf sisteminin yeniden düzenlenmesi sürecinde bazı vakıf mülkleri, devlet tarafından kamulaştırılmış veya satılmıştır. Ancak bu, doğrudan “camilerin satılması” şeklinde sistematik bir uygulama olarak değil, idari veya mali düzenlemeler çerçevesinde olmuştur. Bunlar arasında cami arsaları veya camiye ait yapılar da olmuştur. Kurduğu cumhuriyette yaşayıp kurtarıcısına dil uzatan herkesin Allah belasını versin.

Müslümanların nasıl yaşayacağına karar vermedi demen bile senin nasıl bir iki yüzlü olduğunu göstermektedir

Eğer burada Atatürk'ü kastettiysen Atatürk hiçbir zaman müslümanların nasıl yaşayacağına karar vermedi. Bazı camiler, dönemin ihtiyaçları doğrultusunda depo, askeri amaçlı bina veya başka kamu hizmetlerine tahsis edilmiştir. Harabe durumundaki, kullanılmayan veya nüfusun azaldığı yerlerdeki camilerin ahır olarak kullanıldığı vakalar belgelenmiştir, ancak bu yaygın bir politika değil, yerel düzeyde yapılan geçici uygulamalardır. Cumhuriyetin ilk yıllarında vakıf sisteminin yeniden düzenlenmesi sürecinde bazı vakıf mülkleri, devlet tarafından kamulaştırılmış veya satılmıştır. Ancak bu, doğrudan “camilerin satılması” şeklinde sistematik bir uygulama olarak değil, idari veya mali düzenlemeler çerçevesinde olmuştur. Bunlar arasında cami arsaları veya camiye ait yapılar da olmuştur. Kurduğu cumhuriyette yaşayıp kurtarıcısına dil uzatan herkesin Allah belasını versin.
bu güne kadar açtığın konulara bakıyorum devamlı osmanlı ve müslümanlara hakaret etmekten öteye gidemiyorsun adın müslüman kendin kemalist

Bu sözde moderatörler ne işe yarıyor ben onu anlamıyorum

Müslümanların nasıl yaşayacağına karar vermedi demen bile senin nasıl bir iki yüzlü olduğunu göstermektedir

bu güne kadar açtığın konulara bakıyorum devamlı osmanlı ve müslümanlara hakaret etmekten öteye gidemiyorsun adın müslüman kendin kemalist
Nerede Müslümanlara ve Osmanlı'ya hakaret etmişim çıkar göster? Ama eğer gösteremezsen ve tüm bu iftiralarını kanıtlayamazsan Allah ahirette iki yakanı bir araya getirmesin inşallah.

Müslümanım diyen birinin Şeriatı kaldıran birini savunması başlı başına iki yüzlülük değil mi zaten? Allah'ın kesin suretle emrettiği bir yönetim biçimini kaldıran adamı savunuyorsun, sonra bir de Müslümanım diyorsun. Bunu yapan kişi ya aşırı cahil 13 yaşında bir çocuk ya da aşırı iki yüzlü birisi olmalı. Başka birisi bunu yapamaz.

Müslümanım diyen birinin Şeriatı kaldıran birini savunması başlı başına iki yüzlülük değil mi zaten? Allah'ın kesin suretle emrettiği bir yönetim biçimini kaldıran adamı savunuyorsun, sonra bir de Müslümanım diyorsun. Bunu yapan kişi ya aşırı cahil 13 yaşında bir çocuk ya da aşırı iki yüzlü birisi olmalı. Başka birisi bunu yapamaz
ŞeriAT istiyorsan yalah Afganistana

Müslümanım diyen birinin Şeriatı kaldıran birini savunması başlı başına iki yüzlülük değil mi zaten? Allah'ın kesin suretle emrettiği bir yönetim biçimini kaldıran adamı savunuyorsun, sonra bir de Müslümanım diyorsun. Bunu yapan kişi ya aşırı cahil 13 yaşında bir çocuk ya da aşırı iki yüzlü birisi olmalı. Başka birisi bunu yapamaz.
Öncelikle İslam’da şeriat'ın devlet yönetim şekli olarak kesin bir kalıpta dayatıldığı konusunda İslam alimleri arasında bile tam bir fikir birliği yoktur. Kuran’da net bir yönetim sistemi emredilmemiştir. Daha çok adalet, ehliyet, istişare gibi ilkeler emredilmiştir.

Senin anlayışına göre Müslümanlık, sadece ‘şeriat’ adını taşıyan bir sistemin uygulanmasıyla mümkündür. Peki hangi şeriat? Emevi’nin mi, Abbasi’nin mi, Osmanlı’nın mı, Taliban’ın mı? Allah, Kur’an’da ‘şu sistemle yönetin’ demiyor; adaletli olun, istişare edin, zulmetmeyin diyor. Sırf adına şeriat deniyor diye bir yönetim Allah katında makbul olmaz. Zalimse zalimdir.

Atatürk, senin anlamaya bile tenezzül etmediğin bir dönemde savaşlar, işgal ve parçalanmış bir millet içinden çağdaş, bağımsız bir devlet kurdu. Kendisini peygamber gibi görmedi, kutsanmayı da reddetti. Ama sen bir asır sonra hala onun hayatını dine düşmanlık diye çarpıtıyorsun. Halbuki Atatürk, dini sömürenleri durdurdu. Medrese denen yapılar, halkı cehalete mahkûm ediyordu. Şeyhler, şıhlar milletin sırtından geçiniyordu. Bunu engellemek İslam’a düşmanlık değil, aksine gerçek bir Müslüman duruşudur.

Müslümanlık kimsenin tekelinde değildir. Senin anladığın gibi Müslümanlık, sadece şekil üzerinden yürüyen bir sistem değildir. Eğer bir ülkede adalet yoksa, kul hakkı yeniyorsa, insanlar sırf inancı ya da mezhebi yüzünden ötekileştiriliyorsa, orası şeriatla yönetiliyor olsa da Allah katında hayırlı değildir.

Atatürk’ü savunmak, onu ilahlaştırmak değil; yaptığı devrimlerin, getirdiği çağdaş yaşamın ve bağımsızlık mücadelesinin hakkını teslim etmektir. Senin bunu anlayabilmen için önce tarih bilmen, sonra önyargılarını bırakıp samimi olman gerekir. Dinle devleti birbirine karıştırmak, hem dine zarar verir hem devlete.

Sizin gibi kendini müslüman sanıp insanlara iftira atanları Allah'a havale ediyorum. Tekrar söylüyorum İNŞALLAH iftiracıların ahirette iki yakası bir araya gelmez. Amin.

Status
Bu konu kilitlenmiştir.
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,090,784
Üyeler
173,418
Son üye
Rozemondbell
Geri