Neler Yeni

Diş dolgusu nedir kısa bilgiler

Omnissiah

80+ Bronze
Katılım
1 Eylül 2021
Mesajlar
869
Dental Filling Procedure


Diş dolgusunun tarihi millattan önceye kadar gider. Arkeologlar yaptıkları çalışmalarda buz devrine ait dişler bulmuş ve dişlerin içinde dolgu amacıyla kullanılan bazı maddeler keşfedilmiştir.

Nitekim aradan geçen binlerce yıl sonucunda özellikle aydınlanma dönemi ile modern dişçiliğin temelleri atılmıştır. Bu bağlamda 1700'lerde yaşamış olan Pierre Fauchard bugün modern dişçiliğin kurucusu kabul edilmektedir.
o dönemde çıkan Le Chirurgien Dentiste kitabı ile diş çürükleri hakkında bilgi, nasıl alınacağı, ve dolgu ile ilgili bilgiler vermektedir.



Şimdi diş dolgusu neden yapılır?

Dental Filling Price Deals, 57% OFF | www.ganshoren.be


Diş dolgusu öncelikle dişin bütünsel yapısını korumak,çürük alanın daha fazla derine inmesini engellemek ve dişin enfekte olmasını engellemek için yapılır.

Dolgu işleminde Amalgam (metalik) kompozit (estetik) Altın ve Poselen dolgular kullanılır ama bu dolguların en yaygın olanı Amalgam dolgudur.

Tooth Filling Material Clearance, 53% OFF | www.ganshoren.be


Dolgu işlemi sırasında hasta genelde acı veya bir his yaşamaz, çünkü lokal anestesi sayesinde hasta işlem yapılan bölgeyi hissetmez.
Dolgu işlemi bittikten sonra bir kaç saat boyunca yemek yenilmez ve dişte belirli bir süre hassasiyet ve ağrı oluşabilir ama bunlar geçicidir.
Dolgu yapıldıktan sonra diş sağlığı için düzenli bir şekilde florürlü macun ile fırçalanması, diş ipi ile diş arasındaki yemek artıklarının dikkatlice alınması,ve gargara yapılması sayesinde hem dolgu hem diş sağlığı uzun süreli olur.

Dolgu ayrıca çürükler haricinde, kırık dişlere veya kanal tedavisinden sonra dişin bütünlüğünü sağlamak için yapılır.


Dişçiler dolguyu hangi şartlarda yapar?

Eğer şiddetli bir diş ağrısı sonucunda dişçiye yolunuz düştü ise, bu çürüğün oldukça derine ilerlediği anlamına gelir. Bu aşamada öncelikle dişlerinizin röntgeni çekilir ve çürüğün pulpaya girip girmediğine bakılır. Eğer çürük pulpaya girmiş ise o zaman dişi çekmemek için kanal tedavisi uygulanır ve enfekte olmuş pulpa operasyon ile alınarak içi doldurulur.
Eğer çürükler pulpaya ilerlememiş ise o zaman çürükler daha fazla dişe hasar vermeden temizlenerek dolgu yapılır.

Ayrıca bazen dişte hiç bir sorun yokmuş gibi görünmesine rağmen, röntgen çekildiğinde dişin tehlikede olduğu ortaya çıkabilir o yüzden belirli periyodlarda diş kontrolüne gidilmelidir.
 
Son düzenleme:

123kral14

80+ Silver
Katılım
18 Aralık 2020
Mesajlar
3,611
Teşekkürler, çok faydalı bir konu.
 
Top Bottom