Neler Yeni

DisplayPort 1.4 / HDMI 2.1

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Arda Kıvanç Törer
Selamlar. İlk kez pc topluyorum o yüzden başlıkta belirttiğim 2 giriş hakkında detay bir sorum var. Monitör olarak parlak bir oled ekran istediğim için, https://rog.asus.com/tr/monitors/27...gCTm7U0OpBViXTIHWMNI-R02UKQGan4MaAoG_EALw_wcB
linkteki bu ürünü almak istiyorum. Fakat bu monitör sadece HDMI 2.0'a sahip ve bu da 1440p'de 240hz oyun oynamayı engelleyen bir durum. Fakat kendi oyun senaryolarımı düşündüğümde sanki bunun o kadar da önemli olmadığını düşünüyorum. Evet bir PS5'e sahibim ama 4kda değil 1440pde oynayacağım bu da zaten konsolda 240hzlere ulaşamayacağım için sorun değil bence. PCde ise yine 3A hikayeli oyunlar oynarken 240hzlere çıkamayacağım için bence yine sorun yok fakat 1440pde fps oyunları oynarken ekram kartım rahatlıkla 240hz ve üstünü oynatmaya müsaitken ben HDMI 2.0 çıkışından dolayı normalde bundan yararlanamayacağım. Sorum ise ben bu senaryolar arasında displayporttan hdmi'ya veya tam tersine rahatlıkla geçiş yapabilir miyim? Örnek veriyorum hikayeli oyunlar için hdmi 2.0 portunu kullanırken yüksek fps alabileceğim fps oyunları oynarken display portunu sorun olmadan kullanabilir miyim?
Biraz uzun bir yazı oldu ama üşenmeden okuyup cevap verirseniz çok sevinirim bu konu benim için gerçekten önemli.

gaMMic_777

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
261
İsim
Burhan Bey
Merhaba, anladığım kadarıyla hem konsol hem de PC sahibisin. Konsolda HDMI kablo kullanmaktan başka seçeneğin yok, ki destekleyen oyunlarda 2K 120FPS çok rahat alabilirsin. PC de iki kabloyu da kullanabilirsin ama tam performans için tabi ki de DP la bağlarsın. Yani sorunu doğru mu anladım bilmiyorum ama bu şekilde sorunsuz kullanabilirsin.
Yalnız 2K OLED lerde HDMI 2.1 girişine sahip modellerde var mesela https://www.msi.com/Monitor/MPG-271QRX-QD-OLED/Overview
İlla belirtiğin model olması gerekmiyorsa bi bakabilirsin.

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Arda Kıvanç Törer
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Merhaba, anladığım kadarıyla hem konsol hem de PC sahibisin. Konsolda HDMI kablo kullanmaktan başka seçeneğin yok, ki destekleyen oyunlarda 2K 120FPS çok rahat alabilirsin. PC de iki kabloyu da kullanabilirsin ama tam performans için tabi ki de DP la bağlarsın. Yani sorunu doğru mu anladım bilmiyorum ama bu şekilde sorunsuz kullanabilirsin.
Yalnız 2K OLED lerde HDMI 2.1 girişine sahip modellerde var mesela https://www.msi.com/Monitor/MPG-271QRX-QD-OLED/Overview
İlla belirtiğin model olması gerekmiyorsa bi bakabilirsin.
Hocam doğru anlamışsınız çok da güzel cevap vermişsiniz yani bu model olması şart değil attığınız msi monitörü de biliyorum ama glossy panel olması daha avantajlı oluyor. Bir de son olarak şunu sorayım o zaman konsolda değil de pcde kullanırken hdmi portunun yapıp displayportun yapamadığı bir şey yok o zaman doğru muyum?

gaMMic_777

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
261
İsim
Burhan Bey
Yok demek doğru olmaz gibi, şu an aktif olarak kullanılan en gelişmiş aktarım protokolü HDMI 2.1 ve 48Gbps gibi bir bandwidth sağlayabiliyor. Diğer taraftan DP 1.4 de bu değer 26Gbps gibi bir şeydi yanlış hatırlamıyorsam ve 4K 120FPS yi DSC teknolojisini kullanarak verebiliyor. Yani bandwidth yeterli olmadığı için datayı sıkıştırma yaparak gönderebiliyor. Bu durum performansa veya görüntü kalitesine ne kadar etki ediyor bilmiyorum ama yeni bir monitör alacaksan HDMI 2.1 girişli olmasına özen göster derim ben.
Yalnız piyasada ki her HDMI 2.1 girişine sahip monitör 48Gbps bandwidth e sahip değil, dikkat et ve alırken iyi araştır.

Top Bottom