VorleN
80+ Silver
Dağa çıkma oluyor mu sizde genç yaşta çocukların örgüte gitmesi veya örgütün mahalle/köyden kaçırması? (Çok fazla Kurtlar Vadisi Pusu izledim)Bu rehber tadındaki metni, genellikle insanlar tarafından doğuda yaşayan insanlar hakkında ,aklındaki resmi silme amaçlı hazırlıyorum. Ve ek.olarak ufak bilgiler de yer alıyor.
(Sizler , listelediğim gibi sanmıyor olabilirsiniz ama böyle tanıyan insanlar yok değil. İnstada ve twitterde denk geldiğim yanlışlıklar üzerine hazırlıyorum.) (Verdiğim maddeler DİYARBAKIR ve çevresi için geçerli. Farklılıklar olabilir)
1-Sokaklarda şu şekil gezmiyoruz. Gezenler genellikle yaşlı kesim oluyor ve sayıları çok.değil.
Alıntıyı görüntüle
2- Okullarda İstiklal Marşı okunduğunda çoğu Türk gibi saygımızı bozmadan dik duruşa geçip eşlik ediyoruz.
3- Yolda mayına basarak yaralanmıyoruz. Ve yolda keleşli adamlar yok.
4- Konuşmamız genellikle okula başlayana kadar çok farklı . İstanbul Türkçesiyle pek konuşan yok.
5- İnsanlar çoğunluk olarak Kürt Ve Zazalardan oluşmakta.
6- Burada herkes 6-8 çocuk yapıyor diye bir algı var. Kırsal kesimde olmuyor değil. Fakat azımsanacak kadar az bir oranda.
7- Sigaralar-Çaylar-Telefonlar çoğunlukla kaçak yollardan çok ucuza ülkeye sokuluyor. TR kayıtlı telefon kullanan pek yok. (Yönetimin sorunu .Yasakla bizde almayalım.(!))
8- Kaçak elektrik veya su kullananlar şehir merkezinde neredeyse yok. Fakat kırsal bölgede Devlet destekli veya kaçak yollardan kullananlar hala var.
9- Kürtleri farklı bir ırk gibi düşünmeyin. Ana çar olan Osmanlı zamanın da , sayıları yabana atılacak kadar az değildi. Geçmiş devletlerde ,günümüz Türkiyesinde de bağımsızlığı kazanma da etkin rol oynamışlardır.
10- Siyasi bakımdan çoğunlukla HDP' destekleniyor.
11- Özellikle Karadeniz ve kısmen EGE ve Marmara taraflarında aynı ulus fakat farklı millet içerisinde ırkçılığa uğranılıyor.
Ama şunu asla unutma . "ÜLKEDE KÜRT SORUNU VARDIR VE ASLA ÇÖZÜLEMEMİŞTİR"
Şu ana kadar bile 20yıllık AKP hükümeti elle tutulur bir şey yapmadı.
ÖNERİM: kamuda ve eğitimde bu dilin kullanımı ve ana dilde eğitim hakkı. (Sadece ufak bir öneri. )
(MADDELER İÇERİSİNDE AKLIMA GELDİKÇE GÜNCELLEMELER YAPACAM. )