Dostum bahsi geçen oyunlardan Valo ve Cs yi oynuyorum. İkisinde de asla senin geldiğin ranklarda mücadele etmedim. (Valo max dia1, cs go max lem, cs 2 max 10,999 rating betada)
Bu yüzden ben sana bu oyunların rekabetini, e sporunu çok iyi açıklayamam diye düşünüyorum ancak belki biraz yolunu bulmana yardımcı olabilirim diye umuyorum.
Anlattığın kadarıyla anlıyorum ki içerik üreticisi değil e-sporcu olmak istiyorsun. E-sporu kariyer haline getirmek demek ciddi yatırım yapmak demek, sonrasında içerik üreticiliği dışında bir alana yönelmek muhtemelen zor olacaktır.
Bu bahsettiğimiz yatırım beraberinde 2 önemli konu getiriyor. İlki yaptığın şeyden keyif alabilmek. Örneğin cs2 için yola koyuldun bir yerlere kadar geldin ve aslında cs2 oynayarak kariyer oluşturmak istemediğine karar verdin, keşke lol oynuyor olsaydım dedin. Böyle bir noktada kalkıp tekrar lol için yola çıkmak zorlayıcı olacaktır. Bu yüzden hangisini uzun vadede kariyere dönüştürmek istediğine karar ver. Resmi sunucularda mm rek oynamak ayrıdır, lan sunucularında turnuvalarda düzenli bir takımla rekabet etmek ayrıdır.
Diğeri ise bu emeğin/yatırımın karşılığını almaktır. Bir oyuna karar verdiğinde uzun süre oynaman gerektiğini söylemiştim, o oyunun geleceğini ve dolayısıyla e-spor geleceğini okumak gerekiyor. Örnek olsun diye söylüyorum bundan 3-4 sene sonra çıkacak 1-2 yeni fps oyunu ile valoranta ilgi azalabilir. Shroud gibi bazı isimler ise CS2, CS serisinin sonu olacak diyor. Şahsi fikrim CS serisinin kendine has sadık bir kitlesinin olduğu ve oyunun önümüzdeki max 6 ay içinde iyi, 1-2 sene içinde de harika duruma getirileceği. Bu benim şahsi fikrim ancak buna göre elbet kariyer seçimi yapacak değilsin. Mümkünse birkaç e-sporcu ile iletişime geçmeye çalış, menajerlerini bulmaya çalışabilirsin, sosyal medya hesaplarına yazabilirsin, twitchte donate atıp iletişim kurmasını isteyebilirsin vs vs. E-spor sahnesini görmüş geçirmiş insanlar sana daha iyi yol gösterecektir. LoL hakkında bilgim ve yorumum yok.
Umarım yazdıklarım bir nebze olsun yardımcı olmuştur, yardım edebileceğim bir şey olursa yazabilirsin. Bol şans.