Neler Yeni

Evcil hayvan fotoğraf bilgi paylaşım postu

warren_buffet

80+ Bronze
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
821
Dahası  
Reaksiyon skoru
474
Konum
Burdur/Bucak
İsim
Rıdvan Akif Çetinkaya
İlgilendiği Kategoriler
Masaüstü PC , bisiklet , araba
Instagram
@ridvanakifcetinkaya
Steam
https://steamcommunity.com/profiles/76561198894542408/
Facebook
ridvanakif.cetinkaya
Twitter
RidvanakifR
Arkadaşlar forum açıldığından beri hep internet teknoloji oyun bilgisayar konuşuluyor.Biraz bunlara ara verip stres atmak için evlerinde hayvan besleyenler fotoğraf atıp veya ne beslediği hakkında bilgiler yazıp diğer kişileride biraz bilgilendirebilir.Belki de bazı kişiler beslediği hayvan hakkında yanlış yaptığı birşeyleri düzeltebilir.Veya beslemek isteyenler bulabilir.
Ben başlıyorum;

images.jpg
AFRİKA GRİ PAPAĞANI (JAKO)


Jako, tarih boyunca birçok kıtada, birçok statüde ve Portekiz denizcilerinin favorisi olarak denizlerde bulunmuş bir papağandır. Jako namı diğer Afrika Gri Papağanı ülkemizde herkesin kalbini 90’ların en popüler ve hala daha sevgiyle hatırlanan Bizimkiler dizindeki Kapıcı Cafer’in papağanı Maşuk olarak çalmıştır.

Bu masum görünüşlü ve zeki papağanların yanında ağzınızdan çıkanlara dikkat etmek isteyebilirsiniz. Duydukları kelimeleri çok çabuk öğrenen bu papağan türü için öğrendikleri kelimeleri unutmak imkansıza yakındır. Jakolar çevrelerindeki sesleri kolayca ezberleyebilir. Kapı zili, kapı gıcırtısı ve telefon alarmı gibi sesleri kolayca öğrenir ve unutmazlar.

Jako Özellikleri

İlk bakışta Jakoların neredeyse güvercine benzeyen bir görünüşü olan, gri renkli, orta boylu sıradan bir papağan olduğunu düşünebilirsiniz. Ama onu biraz daha seyretmeye devam ederseniz parlak kırmızı renkteki kuyruğunu, zeka ışıltılarıyla pırıl pırıl turuncu gözlerini ve kafa, boyun, göğüs etrafındaki eşsiz güzellikteki taraklı-dalgalı görünümdeki tüylerini farkedebilirsiniz. Jakoların tüyleri düz gri olabildiği gibi bazılarında tüyleri koyudan açığa doğru farklı tonlarda olabilmektedir. Bu papağanın sadece gri olmaktan öte eşsiz güzelliğini farkettikten sonra bir daha ona aynı gözle bakamayacaksınız.

Yetişkin bir jakolar yaklaşık olarak 35 santimetreye kadar uzayabilir.

Ortalama ömürleri doğal habitatında yaşayan jakolar için 80 yıldır. 90 yaşına kadar yaşamış örnekler tarihe geçmiştir. Evcilleştirilmiş jakoların ömrü 50 ile 70 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

6 aylıkta küçük yavru jakolar koyu gri veya siyah gözlü olur. Bir yaşına geldiklerinde gözleri açık gri tonlarına açılır. 2 yaşında iken açık saman sarısını alır ve 3-4 yaşları süresince bu sarının koyu tonlarına geçiş yapar. Yetişkinliğine eriştiği 4 ile 5 yaş aralığında son ve final olarak turuncu rengini alır.

Sağlık
Jako genel olarak sağlıklı bir kuş türüdür. En çok karşılaşılan sağlık problemi onun için iyi tasarlanmamış diyetten kaynaklı çeşitli vitamin eksikleridir.

  • A vitamini eksikliği
  • D vitamini eksikliği
  • Kalsiyum eksikliği
  • Psittacine gaga ve tüy hastalığı (Psittacine beak and feather disease, PBFD)
  • Strese bağlı kendi tüyünü yolma
Karakter ve Genel Huyları
Afrika Gri Papağanları papağan dünyasının en zeki üyesi olarak nam salmıştır. Genel olarak arkadaş canlısı, cıvıl cıvıl ve sosyal bir kuş türüdür. Sahiplerine düşkün olmaları ile bilinirler. Yeterince ilgilenilmediğinde, ihmal edildiğinde ise bunu size farkettirmek için ellerinden geleni yapacaklardır.

Sosyalleşmeyi sevmeleri ve ilgiyi çok sevmelerine rağmen her zaman yabancılarla iyi geçindikleri söylenemez. Sevimli yanlarını genellikle sahiplerine saklamayı tercih ederler. Evinize misafir geldiğinde sizin yanınızdan hiç ayrılmayan Jakonuzun aynı ilgiyi ona da göstereceğini düşünebilirsiniz. Bazı jakolar yabancılarla da sosyalleşmekten keyif alabilir ama çoğunlukla bundan hoşlanmayacaktır. Papağanınızı onun yapmak istemediği şeylere zorlamak onu strese sokabileceği için onu bu konuda zorlamanızı tavsiye etmiyoruz.

Evcilleştirilmiş bir Jako gürültücü olmaz. Bu sebeple apartman yaşamı için oldukça uygundur. Yine de onun için evin en sakin köşesini ayırmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Tarihçesi
Jako’nun evcilleştirilmesinin yaklaşık olarak 4000 yıl önce gerçekleştiği varsayılmaktadır. Mısır hiyerogliflerinde evcil kuş sembollerine rastlanmaktadır. Antik Yunanda zengin Romalı aileler gösteriş için papağanlar edinirlerdi. İngiltere Kralı 8. Henry bir Jako’ya sahipti. İngiltere Kraliyet ailesi 8. Henry’den sonra birçok nesil boyunca Jako bakmaya devam etti. Tarihin hayvanseverliği ile bilinen İngiltere Kraliçesi Victoria’nın papağanları arasında da Jako yer almaktaydı.

Jakolar doğal yaşam ortamı Afrika Savanası ve tropik yağmur ormanlarıdır. Genelde Kongo Cumhuriyeti’nde yaşadığı ve yetiştirildiği düşünülse de aslında yaşam alanları Kongo ile kısıtlı değildir. Fildişi Sahili, Kenya ve Tanzanya da dahil olmak üzere Afrika’da oldukça geniş bir doğal yayılıma sahiptir.


Jakolar doğal yaşam ortamlarında birbiriyle yüksek perdeli çığlıklar ve ıslıklarla iletişim kurarlar. Akşam olduğunda da onlarca hatta yüzlercesi bir araya gelerek geceyi birlikte ve çoğu zamanda da aynı ağaç üzerinde geçirirler.

Bakımı
Gerçekten çok zeki olan Jakolar, sahipleri ile oldukça sıkı bir bağ kurmaları ile bilinirler. Hatta duygusal anlamda ilgiyi çok severler ve ilgi görebilmek için dikkat çekme amaçlı yaramazlıklar yapabilirler. İlgi çekmeye çalışırken kendisine ya da çevresine yanlışlıkla zarar vermemesi için onunla gün içinde harcayacağınız vakit çok önemlidir. Günlük olarak kafesinden güvenli bir şekilde gezebileceği bir ortama çıkarıp, elinize alarak, severek, sohbet ederek ve egzersiz yaptırarak onun duygusal ihtiyaçlarını giderebilirsiniz. Hem onu mutlu edip hem de sağlıklı olmasını sağlamanız işte bu kadar kolay. Jakolar kaslı ve güçlü bir papağan türüdür. Fiziksel sağlığını koruyabilmesi için her gün birkaç saat kafesi dışarısında onun zarar görebileceği eşya ve objelerden arındırılmış odalarda vakit geçirmesini sağlamalısınız.

Jakolar orta boy bir kuştan daha büyük papağanlardır. Onlar için tercih edeceğiniz kafeslerin onların kafes içerisinde rahat vakit geçirmelerine yetecek genişlikte olması gerekir. Eni, boyu 60’ar santimetre uzunluğu ise 90 santimetre (60x60x90) ölçülerindeki bir kafes Jako için minimum olarak tercih etmeniz gereken ölçüdür. Kuşunuzun daha rahat ve sağlıklı olması adına her zaman bu ölçülerden daha büyük bir kafes tercih etmenizi tavsiye ederiz. Kafesinin içerisi mutlaka güzel vakit geçirebilmesi için ve papağanlara uygun tasarlanmış oyuncak ve tüneklerle dekore edilmelidir. Evde yalnız bırakmanız gerektiğinde ona televizyon ya da radyo açarak yalnız hissetmesinin önüne geçebilirsiniz.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Jako oldukça zeki bir papağan türüdür. Bunun bir diğer anlamı da, bu papağanın onlarca, yüzlerce kelime veya cümle öğrenebileceğidir. Jako’nun bu muhteşem zekasının bir dezavantajı vardır. Yeterince sosyalleşemezse, egzersiz yapamazsa ve onunla uzun süre sohbet edilmez, ilgisiz bırakılırsa depresyona girebilir. Depresyonla beraber kendi tüylerini yolma eğilimi gösterebilir.

Beslenme
Jakoların beslenmesinde onlar için özel tasarlanmış papağan yemlerini tercih edebilirsiniz. İçeriğinde nar, mango ve kavun gibi meyveleri içeren pelet yemleri çok severler. Taze meyve olarak da yine bu meyvelerden küçük porsiyonlar halinde sunabilirsiniz. Jakolar gün içinde, öğünleri dışında, atıştırmalık yemekten keyif alırlar. Onlar için yeterli olacak küçük porsiyonlarda fındık fıstık gibi kuruyemişler, marul gibi yeşillikler ve taze meyveler onların günlerine mutluluk ve lezzet katacaktır. Ayrıca ihtiyaç duydukları besinleri edinebilmesi için öğünlerini onlara yeterli olacak porsiyonlar halinde taze sebzeler, yapraklı yeşillikler ve sağlıklı tohumlar ile desteklemenizi tavsiye ederiz. Bu taze sebze ve yeşillik eklemeleri ile kuşunuzun daha sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.
 
Son düzenleme:

Emirhandkee

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
22,711
En İyi Cevap
45
Destan yazmışsın.
 

Mechanist

80+ Silver
Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
3,901
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,069
Yaş
21
Konum
İstanbul
İsim
Sarp Yılmaz
Yani bu kadar detayli yazamam fakat köpeğim var shih tzu cinsi , beyaz kahverengi ve çok seviyorum :D
 

White Ravens

80+ Platinum
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
11,284
En İyi Cevap
5
Kedi --
Canı ne isterse onu yiyor. Temizliğine özen gösteriyor.
Bazen mama seviyor, bazen barbunya. Değişik zevkleri var.
Ne yapmaya çalıştığını, neden yapmaya çalıştığını asla anlamıyorum.
Koridora gidip havayla kavga ediyor. Takla falan atıyor.
İnternetten ona özel bir sürü oyuncak aldım,
Ama en sevdiği şey koli bandı parçası ile yapılmış topunun peşinde koşturmak.
Psikolojik sorunları olan 4 ayaklı uzaylı olduğunu düşünüyoruz.
5 kasım.jpg
15aralık.jpg
4 aralık.jpg
12ocak.jpg
 

İbrahim Özel

80+ Silver
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
4,767
En İyi Cevap
13
Ben 4 kez muhabbet kuşu besledim. Bunun dışında başka hayvanlarda besledim. Ancak ilgisiz bıraktığım için ne bir türlü ele ne de konuşmaya alıştırabildim. 3'ü öldü 4. kuşu da Babamgil ben evde yokken akrabalara vermişler. :(. Yani diyeceğim o ki ilgisiz bırakacaksanız almayın. Günde en az 1 saat ilgilenmeniz gerek. Ben çabuk bıkan bir insan olduğum için ele alıştırmaya çalıştığımda bir türlü gelmezlerdi bende çok zorlamazdım. Öyle işte...
 

Emirhandkee

80+ Titanium
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
22,711
En İyi Cevap
45
Kedi --
Canı ne isterse onu yiyor. Temizliğine özen gösteriyor.
Bazen mama seviyor, bazen barbunya. Değişik zevkleri var.
Ne yapmaya çalıştığını, neden yapmaya çalıştığını asla anlamıyorum.
Koridora gidip havayla kavga ediyor. Takla falan atıyor.
İnternetten ona özel bir sürü oyuncak aldım,
Ama en sevdiği şey koli bandı parçası ile yapılmış topunun peşinde koşturmak.
Psikolojik sorunları olan 4 ayaklı uzaylı olduğunu düşünüyoruz.
Alıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüleAlıntıyı görüntüle
Kedini Kedi-Kulübüne kayıt ettirmek ister misin? 😂😂
 

White Ravens

80+ Platinum
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
11,284
En İyi Cevap
5
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
948,909
Mesajlar
8,619,157
Üyeler
149,468
Son üye
wo1zer
Top Bottom