Neler Yeni

Çözüldü✓ Fan dizilimim nasıl olmalı?

BerQY

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Batuhan berke
Msi meg 700r kasaya sahibim önde 3x140mm arkada 1x 140mm fanı bulunuyor bunda problem yok fakat 360mm sıvı soğutma takarsam önden gelen hava daha anakarta ulaşamadan yukarı sıvı soğutma egzoz fanlar tarafından tahliye edilir mi ? 240mm sıvı soğutma takarsam önden gelen havayı erken tahliye sorununun önüne geçebilir miyim? Bir süre önce izlediğim videoda en iyi fan dizilimi öne 3x , arka egzoza 1x , arka egzozun hemen üstüne 1x yukarı tahliye fanı olacak şekilde olduğunu gördüm ama sıvı soğutmalarda tek fanlı bulmak zor 240mm taksam aynı etkiyi görür müyüm? Yada önerebileceğiniz fikirleriniz varsa bekliyorum. Benim yegane isteğim 360mm takmak ama sirkülasyonu bozuyorsa bazı zevklerimizden vazgeçmek gerekiyor.

Sistem
Ryzen 7 7800x3d
Msi mpg x670e carbon
G.skill 2x16 6400mhz cl30
Msi mpg 850w

c_ano

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
30
İsim
Cans
Msi meg 700r kasaya sahibim önde 3x140mm arkada 1x 140mm fanı bulunuyor bunda problem yok fakat 360mm sıvı soğutma takarsam önden gelen hava daha anakarta ulaşamadan yukarı sıvı soğutma egzoz fanlar tarafından tahliye edilir mi ? 240mm sıvı soğutma takarsam önden gelen havayı erken tahliye sorununun önüne geçebilir miyim? Bir süre önce izlediğim videoda en iyi fan dizilimi öne 3x , arka egzoza 1x , arka egzozun hemen üstüne 1x yukarı tahliye fanı olacak şekilde olduğunu gördüm ama sıvı soğutmalarda tek fanlı bulmak zor 240mm taksam aynı etkiyi görür müyüm? Yada önerebileceğiniz fikirleriniz varsa bekliyorum. Benim yegane isteğim 360mm takmak ama sirkülasyonu bozuyorsa bazı zevklerimizden vazgeçmek gerekiyor.

Sistem
Ryzen 7 7800x3d
Msi mpg x670e carbon
Msi mpg 850w
Kasada 2 hava girisi 2 hava cikisi olmasi idealdir atiyorum

1 tane 3 fanli sivi soutucu aldin kasanin tepesine taktin onlar havayi
Disari versinler 1 tane de kasanin arkasina 2 li yada 3 lu fan taktin
Onlarda havayi disari versin ne oldu 2 tqne cikis oldu degilmi biri hava tepeden cikiyor diyer hava da egzoz dediyimiz
Kasanin arkasina takilan fandan cikiyor simdik bize 2 tanede hava girjsi lazim
1 tanesini yani 2 lj 3 lu fark etmez kasanin onune kat bu kadar basit

Egerki 3 tane yol oldu degilmi 1 tane onden hava girsin diye
1 tane ustte hava ciksin diye 1 tanede arkada hava ciksin diye toplam 3 yol oldu atiyorum fantazili bir uşaksin sende benim gibi

O zmn 4. Yoluda (( kasan ve anakartin ))) destekliyorsa tabi kasanjn altina katabilirsin

Yani uzun lafin kjsasi kasan ve ekran kartin fan takma yuvalari sayisini falan destekliyor ise ve ....

3 yol sectiysen = kasanin onunden hava girsin tepeden ve arkadan hava ciksin

Hava akisi icin 4 yol sectiysen tekrar ediyorum destekliyor ise

Kasanin onunden ve tabanindan hava girsin tepeden ve arka kismindan hava ciksin oyle ayarla

Thorcuk

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
330
İsim
Emirhan

Sistem
Ryzen 7 7800x3d
Msi mpg x670e carbon
Msi mpg 850w
Hocam mantıklı olan şekil şöyledir zaten önde 3 adet 140mm var içeriye çok fazla hava üflüyorlardır ekran kartı da zaten hali hazırda yukarıya doğru hava üfleyeceği için sağlıklı bir airflow sağlanır yani 4 adet fan dışarıya tahliye 3 adet içeriye üfleyecek ekran kartından çıkan hava da yukarıya doğru üfleyeceği için anakart'a çok fazla hava ulaşacak zaten. Önde ki 3 fan içeriye Sıvı fanları ve egzoz fanı dışarıya bu kadar kısaca aslında airflow sağlıklı şekilde olur hocam merak etmeyin 360mm sıvı takabilirsiniz gönül rahatlıyla öndeki 3 adet 140mm fan fazlasıyla içeriye hava üfler zaten
Mesaj otomatik birleştirildi:

imkanın var ise ve kasan kapalı bir yerde değil ise ve kasan da destekliyor ise ekran kartının altına da 3 adet fan takabilirsin bir zararı olmaz daha fazla hava alır içerisi onlarda içeriye üfleyeceği için çok daha fazla hava akışı olur

BerQY

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Batuhan berke
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam mantıklı olan şekil şöyledir zaten önde 3 adet 140mm var içeriye çok fazla hava üflüyorlardır ekran kartı da zaten hali hazırda yukarıya doğru hava üfleyeceği için sağlıklı bir airflow sağlanır yani 4 adet fan dışarıya tahliye 3 adet içeriye üfleyecek ekran kartından çıkan hava da yukarıya doğru üfleyeceği için anakart'a çok fazla hava ulaşacak zaten. Önde ki 3 fan içeriye Sıvı fanları ve egzoz fanı dışarıya bu kadar kısaca aslında airflow sağlıklı şekilde olur hocam merak etmeyin 360mm sıvı takabilirsiniz gönül rahatlıyla öndeki 3 adet 140mm fan fazlasıyla içeriye hava üfler zaten
Mesaj otomatik birleştirildi:

imkanın var ise ve kasan kapalı bir yerde değil ise ve kasan da destekliyor ise ekran kartının altına da 3 adet fan takabilirsin bir zararı olmaz daha fazla hava alır içerisi onlarda içeriye üfleyeceği için çok daha fazla hava akışı olur
Güzel yorumun ve açıklaman için teşekkür ederim. "Önce sorunu cevaplıyım kasanın altına fan takabileceğim bir boşluk yok"
İki görsel bıraktım kasanın şekil bu. Kırmızı çizilmiş bölgeye extra 3 fan takabiliyorum ( kasayla beraber gelmiyor ) extra 3 fan almamamın sebebi sirkülasyonu bozabilir diye, çünkü önde hayvan gibi 3x140mm fan var ve o fanların hemen yanına 3 fan daha takarsam önden gelen hava direkt temper cama vurucak ordan anakarta, iki işlem yapıp egzozlardan tahliye olucak ( belki de böyle bir mantık yok ) ama biraz fizik düşününce öyle olabilirmiş gibi geliyor. Araya bir soru daha şıkıştırayım 240mm ile 360mm sıvı soğutma arasında fark sadece fan sayısı mı yoksa radyatörü daha büyük diye daha sağlam bir soğutma mı sağlıyor?

Not: Fanlar ile ilgili 3 model görmüştüm birisi direkt düz düzlemde havayı üfleyen fan
İkincisi yayılımı yüksek üfleyen fan
Üçüncüsu sessiz çalışan ve sadece içeriye hafif hava dağıtan fan.
Benim önde bulunan 3x140mm fanlar hangisi bilmiyorum nasıl öğrenicem onu da bilmiyorum onu öğrensem dizilimi daha rahat yapabilirim.

Ekler

• IMG_20241025_021104.jpg
    IMG_20241025_021104.jpg
    469.6 KB · Hit: 9
  • IMG_20241025_021241.jpg
    IMG_20241025_021241.jpg
    358.3 KB · Hit: 10

Thorcuk

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
330
İsim
Emirhan
Güzel yorumun ve açıklaman için teşekkür ederim. "Önce sorunu cevaplıyım kasanın altına fan takabileceğim bir boşluk yok"
İki görsel bıraktım kasanın şekil bu. Kırmızı çizilmiş bölgeye extra 3 fan takabiliyorum ( kasayla beraber gelmiyor ) extra 3 fan almamamın sebebi sirkülasyonu bozabilir diye, çünkü önde hayvan gibi 3x140mm fan var ve o fanların hemen yanına 3 fan daha takarsam önden gelen hava direkt temper cama vurucak ordan anakarta, iki işlem yapıp egzozlardan tahliye olucak ( belki de böyle bir mantık yok ) ama biraz fizik düşününce öyle olabilirmiş gibi geliyor. Araya bir soru daha şıkıştırayım 240mm ile 360mm sıvı soğutma arasında fark sadece fan sayısı mı yoksa radyatörü daha büyük diye daha sağlam bir soğutma mı sağlıyor?

Not: Fanlar ile ilgili 3 model görmüştüm birisi direkt düz düzlemde havayı üfleyen fan
İkincisi yayılımı yüksek üfleyen fan
Üçüncüsu sessiz çalışan ve sadece içeriye hafif hava dağıtan fan.
Benim önde bulunan 3x140mm fanlar hangisi bilmiyorum nasıl öğrenicem onu da bilmiyorum onu öğrensem dizilimi daha rahat yapabilirim.
240mm ile 360mm arasında ki fark Birincisi fan farkı İkincisi ise radyatör boyutu evet ne kadar büyük olursa o kadar çok soğutma sağlar size

BerQY

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
2
İsim
Batuhan berke
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
240mm ile 360mm arasında ki fark Birincisi fan farkı İkincisi ise radyatör boyutu evet ne kadar büyük olursa o kadar çok soğutma sağlar size
Peki yazdığım hakkında ne düşünüyorsun?

Thorcuk

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
330
İsim
Emirhan
Peki yazdığım hakkında ne düşünüyorsun?
Yazdıklarını gördüm yan tarafına ekstra 3 fana gerek yok hocam öndeki 3 adet 140mm'lik fanlar çok güzel şekilde içeriye hava alacaktır zaten sıvı soğutucunun fanları ve egzoz fanları da dışarıya attığı zaman güzel bir hava sirkülasyonu olur anakart'a daha çokça gidecek zaten önde ki en altta ki fan direkt ekran kartının hava aldığı yere havayı yolluyor ve ekran kartından çıkan hava da direkt anakarta hava üflüyor güzel bir airflow da olacaktır zaten bu şekilde dediğim gibi ekstra 3 fana gerek yok yani

Top Bottom