Neler Yeni

Format Atmanın Yararları ve Zararları

XDEV

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
470
İsim
Burak
Merhaba Donanım Arşivi Ailesi, bugün sizlere format atmanın yararlımı veya zararlımı bunu anlatacağım.

✅ Yararları:
🔹 Formatı biz neden atarız? - Bilgisayarı rahatlatmak ve virüsleri temizlemek için,
Format bunun yanında sanal belleğide rahatlatır. Bildiğiniz gibi sanal bellekler bilgisayar açıkken yaptığımız herşeyi hafızaya alan bir bellektir. Mesela oyun açacağız oyunu çalıştırdığımız da oyun dosyaları ilk olarak sanal belleğe gider ardından ekrana yansır. Sanal belleğe gitmeseydi bu uygulamaların geçmişleri vs. bizim disklerimizde toplanacaktı ve disklerimiz dolacaktı. Bilgisayarı kapattığımız da sanal bellek sıfırlanır. Şimdi bunları neden anlattım açıklamaya başlayayım. Bilgisayarımız uzun bir süre formatlanmamış olsaydı bilgisayar açılır açılmaz sanal bellek arka planda fazladan uygulama başlatacaktı ve bu yüzden diskimiz zarar görebilir.

⛔ Zararları:
🔹 Bilgisayarımıza format attığımızda haliyle bilgisayarımız hızlanır. Ancak bunu sürekli olarak yapmak bilgisayarıma zarar verir. Bunun nedenini şu şekilde açıklayabiliriz;
Format atıldığın da c ve d sürücüsü sıfırlanır ve bu bilgiler hızlı biçimlendirme şeklinde silinir. Diskimiz her hızlı biçimlendirme işleminde gereğinden fazla hızda çalışır ve buda veri kaybına uğratır. Veri kaybından dolayı az da olsa diskimizin boyutu azalır .
Şöyle bir örnekle daha anlaşılır hale getireyim; Bir kağıda sürekli yazı yazıp silin. Bu işlemi gereğinden fazla yaptığınızda kağıt kullanılamaz hale gelir.​
Bu yüzden formatı belli zamanlarda atın. Normalde herkes "3 ayda bir format atın" derler, ancak gerek günümüz bilgisayar kullanıcıları sürekli olarak bilgisayarı fazla yorduğu için gerekse gerekli gücenlik önlemlerini almadığı için sıkıntılar yaşıyor. Bu yüzden bu süreyi 1-2 ay gibi süreye indirebilirsiniz. Süreyi ne kadar uzatırsanız bilgisayarınız için o kadar iyi olacaktır. Ama bu şu demek değildir. "Ama bu bilgisayarınız da virüs varsa format atmayın " anlamına gelmez. Önemli bir durum olmadıkça bilgisayarınıza en küçük bir olayda format atmaktan kaçınınız.

Kaynak: TIKLA

Son düzenleme:

XDEV

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
470
İsim
Burak
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Copyala yapıştır yapıyormusun ? Bir gün içinde bu kadar rehber
Hayır, ben bunları zaten önceden yazmıştım ama kendime saklıyordum. Bu foruma kayıt olduktan sonra sizle paylaşmak istedim, bunlar daha başlangıç 500'e yakın makale var ve daha fazlası. Yavaş yavaş paylaşmayı düşünüyorum.

MY. DEMİR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
181
İsim
Mehmet Yener DEMİR
Akıyor bugün maşşallah.

• Hahaha
Reaksiyonlar: XDEV

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,930
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
BIOS, yazılım ve kapanma sorunları
Instagram
gokkurtefe
Hayır, ben bunları zaten önceden yazmıştım ama kendime saklıyordum. Bu foruma kayıt olduktan sonra sizle paylaşmak istedim, bunlar daha başlangıç 500'e yakın makale var ve daha fazlası. Yavaş yavaş paylaşmayı düşünüyorum.
O zaman başka forumdan geldin

XDEV

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
470
İsim
Burak
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
O zaman başka forumdan geldin
Yok hayır, ben bu arşivleri internette dolaştığımda yazıyorum, binevi kendi arşivim var içinde internette keşfettiğim her şey var. Makaleler, programlar, eğitim setleri, bilgisayar ile ilgili her şey.

MY. DEMİR

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
181
İsim
Mehmet Yener DEMİR
Yok hayır, ben bu arşivleri internette dolaştığımda yazıyorum, binevi kendi arşivim var içinde internette keşfettiğim her şey var. Makaleler, programlar, eğitim setleri, bilgisayar ile ilgili her şey.
Takip etmeye şimdiden başlayalım.

Psyduck

80+ Platinum
En İyi Cevap
16

Mert Özkaya

𝑅 𝑜 𝓍
80+ Titanium
En İyi Cevap
11
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,793
İsim
Mert Özkaya
Instagram
_mrt_ozky_
Discord
Mert Özkaya #6849

DoğuamaBatı

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,286
İsim
........
1619709989227.png

Format Atmanın Yararları ve Zararları Nedir ? - Ozengen bruğh :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

ilk çıkan sayfadanda almazsın he

amdsaolsun

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,930
İsim
Efe GÖKKURT
İlgilendiği Kategoriler
BIOS, yazılım ve kapanma sorunları
Instagram
gokkurtefe
Peki bu makaleyi kim yazdı seninse bunlar
Alıntıyı görüntüle
Format Atmanın Yararları ve Zararları Nedir ? - Ozengen bruğh :D
Mesaj otomatik birleştirildi:

ilk çıkan sayfadanda almazsın he

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,030,929
Üyeler
163,408