Neler Yeni

FPS fazla ama oyunlar kasıyor

Ybeyaz

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Yusuf Beyaz
sorunun çözümü arkadaşın 10 senelik sistem ile 2022 yılında çıkmış oyunu oynamaya çalışması. bunun bir cok sebebi olabilir, driver desteginin tam olmamasi, dedigin gibi ram frekanslarının yetmemesi. hatta harddiskin hızının oyundaki dokulari okumasina yetmemesi gibi faktörler. yapabilecegi en iyi hamle 70-80 fps ortalama alıp düşük fps gibi hissediyorsa fpsini sabitlemek olacaktir. ve hayir vsync değil msi afterburner yaninda kurulan riva programinda fps sabitleme var, oradan 45 50 60 fpsye sabitleyip deneyebilir.
Sabitleyince sorunun düzeleceğini değil belirtilerinin hafifleyeceğini düşünüyorum. Harddisk sağlığının iyi olduğundan bahsetmiş. Yani senin çözümün 80 fps alıp 40 gibi hissediyorsan fps'i 40'a sabitle 40 gibi hisset olmuş 😀 Mantıklı değil. Şuan için seninle anlaştığımız tek nokta RAM ise sorun kesin Ramdadır arkadaşımız doğrudan bu konuda harekete geçebilir 😀

Sagittarius

80+ Silver
burada 1 tane doğru bilgi yok. ayarları düşürmek ekranda daha cok kare gormesine sebep olur ve işlemci bu kareleri oluşturmak için daha cok yük altına girer. ekran kartının işlemciye göre düşük kalma gibi bir durumu söz konusu değil ki böyle bir şey yok zaten. örnek olarak i7 13900k ile gt1030 kullanırsan ekranda 60 kare olusacaksa işlemci cok az bir gücünü kullanıp bu kareleri işleyebilir, bunda hiçbir sorun yoktur ve darbogaz söz konusu değildir. işlemci kullanimin düşük olur ki bunun olmasi kötü bir şey degildir. fakat gt1030 yerine rtx4090 takarsan bu sefer işlemci saniyede 400-500 kare islemeye çalışacagi icin cpu kullanım oranı artar ve hem ekran kartı hem işlemciye yük biner. darboğaz ekran kartının cok güçlü olup işlemcinin güçsüz olmasindan kaynaklanir. gerçek bir darbogaz soz konusu oldugunda islemci kullanimi sürekli %100 e dayanirken ekran karti %90-80 veya darboğaz oranina göre daha düşük kullanilabilir. bu da beraberinde normalde ekran kartiniz 100 fps verecekse, islemciniz 100 fps isleyemeyecek güçte olduğu icin daha düşük 80, 90 fps vermesine neden olur.
İ7 13900K ya GT1030 takmak işlemciye küfür etmek demektir burda GPU darboğaz yer aslında darboğaz denemez ama yüke pat diye biner 4090 takarsan hakkını verirsin işlemcinin gücü yettiği kadar GPU yu besler burda GT1030 işlemciyi aslında frenliyor binevi bu işlemci 4090 ile 500fps verecekken 1030 la 60fpsi geçmiyor bu onu frenlemis oluyor böyle fırlayıp uçmasını engelliyor

Narkuc

80+ Bronze
Sabitleyince sorunun düzeleceğini değil belirtilerinin hafifleyeceğini düşünüyorum. Harddisk sağlığının iyi olduğundan bahsetmiş. Yani senin çözümün 80 fps alıp 40 gibi hissediyorsan fps'i 40'a sabitle 40 gibi hisset olmuş 😀 Mantıklı değil. Şuan için seninle anlaştığımız tek nokta RAM ise sorun kesin Ramdadır arkadaşımız doğrudan bu konuda harekete geçebilir 😀
40 gibi hissetmek değil. fps sabitleme zamanında PC için berbat olan gta 4 portunda hayat kurtariyordu. normalde aşırı dalgalanan fps grafiği 60 a falan sabitleyince akıcı oyun oynamana yarıyordu. hem daha düşük fpsye sabitlemek islemciden yükü biraz daha hafifletecektir. genelde o droplar işlemcinin %100 kullanima e vurmasiyla ilgili

Ybeyaz

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Yusuf Beyaz
40 gibi hissetmek değil. fps sabitleme zamanında PC için berbat olan gta 4 portunda hayat kurtariyordu. normalde aşırı dalgalanan fps grafiği 60 a falan sabitleyince akıcı oyun oynamana yarıyordu. hem daha düşük fpsye sabitlemek islemciden yükü biraz daha hafifletecektir. genelde o droplar işlemcinin %100 kullanima e vurmasiyla ilgili
Evet ona da darboğaz diyoruz zaten. Onun için de işlemci yükseltmesini söyledim. Sorunun sadece işlemci kaynaklı değil hem işlemci hem de RAM kaynaklı olabileceğini belirtmiştim.

Narkuc

80+ Bronze
İ7 13900K ya GT1030 takmak işlemciye küfür etmek demektir burda GPU darboğaz yer aslında darboğaz denemez ama yüke pat diye biner 4090 takarsan hakkını verirsin işlemcinin gücü yettiği kadar GPU yu besler burda GT1030 işlemciyi aslında frenliyor binevi bu işlemci 4090 ile 500fps verecekken 1030 la 60fpsi geçmiyor bu onu frenlemis oluyor böyle fırlayıp uçmasını engelliyor
sadece örnek icin verdim. fakat işlemciyi frenliyor demen yanlış bir tabir bana kalırsa. gt1030 ile kullanırsan işlemci %5 lik gücünü kullanıp 1030 un tam performansini sonuna kadar almani saglar. bu sırada güç tüketimi sıcaklık vb konularda da sanki bilgisayar bostaymis gibi cok az güç ve sicaklik ile çalışır. burada darboğaz söz konusu değildir.

Ybeyaz

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Yusuf Beyaz
Arkadaş sadece CPU darboğazını bildiği için 😀

Ybeyaz

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Yusuf Beyaz
GPU DARBOGAZİ DİYE BİR SEY YOK SANA DAHA KAC DEFA SOYLEMEM LAZİM BEYNİN BASMİYOR MU GUZEL KARDESİM
AL GÜZEL KARDEŞİM. İNTELİN KENDİ SİTESİNDEN ALDIM ATTIM SANA. Tam olarak bir CPU darboğazı gibi değildir. Bahsettiğim şey "dengeli" olması. Daha da anlamıyorsan BEYNİN BASMIYORDUR. Zorlama.

Ekler

• IMG_20221125_022554.jpg
    IMG_20221125_022554.jpg
    210 KB · Hit: 16

Sagittarius

80+ Silver
sadece örnek icin verdim. fakat işlemciyi frenliyor demen yanlış bir tabir bana kalırsa. gt1030 ile kullanırsan işlemci %5 lik gücünü kullanıp 1030 un tam performansini sonuna kadar almani saglar. bu sırada güç tüketimi sıcaklık vb konularda da sanki bilgisayar bostaymis gibi cok az güç ve sicaklik ile çalışır. burada darboğaz söz konusu değildir.

Frenliyor video işlemci darboğazı ile alakalı ama orda Frekans Abimiz herşeyi anlatıyor darboğazin ne olduğunu şu konuyu tamamen öğren bence
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bir tane Darboğaz tanımı var kafasında. Her şeyi öyle yorumluyor. Anlamaz. En azından bugün ve burada değil.
Darboğazın tanımı :

"Sistemin yüksek Pelformans alacakken bunu engelleyen her şey "

Bozuk bir Ram mesela buda darboğaz dir

Bozuk HDD yavaşlataağı için buda darboğaz

VRAM yetersizligi FpS kaybettirecegi için buda

Ram yetersizliği veriler islenemeyecegi için buda darboğaz

Güçsüz GPU + Güçlü CPU buda darboğaz aslında ama umursanmayan türden

Sadece CPU darboğazi yok kisaca

Ybeyaz

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Yusuf Beyaz

Frenliyor video işlemci darboğazı ile alakalı ama orda Frekans Abimiz herşeyi anlatıyor darboğazin ne olduğunu şu konuyu tamamen öğren bence
Mesaj otomatik birleştirildi:

Darboğazın tanımı :

"Sistemin yüksek Pelformans alacakken bunu engelleyen her şey "

Bozuk bir Ram mesela buda darboğaz dir

Bozuk HDD yavaşlataağı için buda darboğaz

VRAM yetersizligi FpS kaybettirecegi için buda

Ram yetersizliği veriler islenemeyecegi için buda darboğaz

Güçsüz GPU + Güçlü CPU buda darboğaz aslında ama umursanmayan türden

Sadece CPU darboğazi yok kisaca
Altına imzamı atarım her birinin. Fakat anlatabilmek ne mümkün.

Top Bottom