Evet, istisna modeller hariç 360hz'yi karsılayamıyorlar. PG27AQN gibi mesela. Bu yüzden 360hz oled ile 360hz ips kıyaslayınca 360hz ips de ghosting oluyor. Sadece bu da değil, rakamları sallayarak konusuyorum 360hz de görüntü 3x net iken İPS panel bunu karsılayamadıgı için 1.5x net oluyor. X'i kat olarak düsünmeyin, mantıgı kavramak acısından örnekledim.
Görüntü olarak Dell'den zayıf. Evet, HDR bu tarz monitörlerde reklamdan ibaret. Zaten windows gerçek gamma 2.2 kullanmadıgı için hdr açtıgınız da görüntü de soluk oluyor.
İlk resimde HDR açık iken ikinci resimde kapalı. Yani oled veya mini led almadıgınız sürece HDR performansı beklemeyin, bir de buna ek olarak ayar da cekmeniz lazım. Hadi HDR monitörü alayım HDR kullanayım diye olmuyor. HDR sıkıntılı calısıyor windows yüzünden. Görüntü SDR da daha iyi oluyor. 360HZ İPS'lerin bir çoğu placebo etkisinden başka bir şey değil. Gerçek 360hz deneyimi için PG27AQN gibi üst düzey İPS, üst düzey TN, Oled veya Strobe ayarı iyi çalışan bir LCD almanız gerek.
Alıntıyı görüntüle
Peki niye 0.5ms veya 1ms diye 360-390hz monitörleri satıyorlar diye soracaksınız. Tabii ki de pazarlamak için. Forum da cok güzel bir rehber var bu konu hakkında, okuyup bilgilenebilirsiniz.
Monitör üreticileri monitörün tepki süresinde satış stratejisi uygulayarak(örneğin tepki süresine 1ms GTG, 0.5ms MPRT yazarak) tüketiciyi kandırıyor. Çoğu kişi de katalog değerine inanarak monitör satın alıyor(hatta forumda öneri yapılıyor). Monitör üreticilerinin bunu nasıl yapabildiğini, GTG ve MPRT'nin gerçekte ne olduğunu sizlere bu konu vasıtasıyla anlatmak istedim.
GTG
İlk başta GTG ile başlayalım. GTG'nin 'gerçek' tepki süresi olduğunu bir yerlerde okumuş olabilirsiniz, tepki süresini nasıl tanımladığınıza bağlı olmakla birlikte bu bilgi doğru...