Neler Yeni

İnceleme Game Garaj Slayer[4] 7-4060 Teknik ve Performans İncelemem

zuuks

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
Serhat Güler
Selamlar, Game Garaj Slayer[4] 7-4060 C4 (Bu C4 kısmı RAM ve hafıza seçeneklerini belirliyor, mesela C2 yazanlar 32GB RAM ve 1TB hafızaya sahip, C1 yazanlar 16GB RAM ve 1TB hafızaya sahip.) model laptopumun internette performans ve inceleme ile ilgili çok az içerik olduğundan bu eksikliği gidermek adına bilgilendirme yazısı yazma kararı aldım, isteyen bu yazımı kaynak olarak alıp video vs. hazırlayabilir.

Öncelikle Laptop Bize Ne Sunuyor Bunları Sıralayayım

Laptop Özellikleri

İşlemci:
Intel Core i7-14700HX (20 Çekirdek, 5.5GHz, 33MB Önbellek)
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4060 (8GB, 140W)
Ekran: 16″ 2560x1600 QHD+ IPS 240Hz (DCI-P3 100%)
RAM: Crucial DDR5 64 GB 5600MHz (Model Numarası: CT32G56C46S5)
Depolama: Crucial P3 2 TB 3500/3000 MB/S PCIe M.2 NVMe SSD (Model Numarası: CT2000P3SSD8)
Kablosuz Ağ: 802.11ax Wi-Fi 6E / Bluetooth V5.3

Laptop Üzerindeki Bağlantı Noktaları

Sağ Taraf

• 4 Kutuplu 3,5mm Jak Bağlantı Noktası (Mikrofonlu kulaklık vs. destekler.)
• Kensington Kilidi
• USB 3.2 Gen 1 Bağlantı Noktası (Type-A)

Sol Taraf
• USB 3.2 Gen 2 Bağlantı Noktası (Type-C) (Display Port destekliyor.) (15W güç çıkışı verebiliyor.) (Bu porttan 100W kadar şarj alabiliyor.) (PD 3.0 Desteği Var.)

Arka Taraf
• RJ-45 Ethernet Bağlantı Noktası (2500 megabit destekliyor.)
• HDMI 2.1 (8K@60Hz / 4K@120Hz) Bağlantı Noktası
• Güç Girişi

Diğer Şeyler

• 2 Adet Soğutma Fanı (Bu fanlar 2 tarafta olup alttan hava alıp soldaki sol ve arka, sağdaki sağ ve arka ızgaralardan havayı vermektedir.)
• Stereo HD Hoparlör
• 1 Adet M.2 NVMe Gen4 SSD Desteği, 1 Adet M.2 NVMe Gen5 SSD Desteği
• 96GB büyüklüğe 5600MHz hıza kadar destekleyen 2 adet SO-DIMM DDR5 RAM Yuvası
• Ağırlık: 2,5Kg
• Adaptör Gücü: 240W
• FHD Kamera
• 4 Hücreli 90Whr Batarya
• 2 Adet 2W Hoparlör

Cihaz Hakkında Kişisel Görüşüm

Cihazı ben 30.03.2025 tarihinde 52.500 Türk lirası ücretle aldım, genel görüşüm şudur ki bu ücrete bu cihazdan iyisi yok. Bir bilgi vereyim, bu cihaz aslında MSI Crosshair 16 HX D14VFKG, Sadece kasadaki logo ve BIOS değiştirilmiş. Cihaz hakkında eksik gördüğüm tek şey var o da kesinlikle yazılımı, Center yazılımı yani Feature Manager, MSI laptoplarda olan MSI Centerın kısıtlanmış hali, her şey tek sayfada birleştirilmiş, işinizi görüyor mu görüyor ama işlevsellik yok, fakat klavye tam bir yazılım kurbanı, cihazda 24 bölge klavye aydınlatması var ama kullanacak yazılım yok, evet yok. Keyboard Lighting Manager diye bir uygulama koymuşlar, uygulamanın verdiği efektler şunlar: 1- Nefes Alma, 2- Gökkuşağı Renk Geçişi, 3-Sabit Renk. Fark edeceğiniz üzere bu animasyonlar 1 bölgeli klavyelerin yapabildiği animasyonlar, yani cihazın 24 bölge klavye aydınlatmasına sahip olmasının bir ekstrası yok. Cihazı açma tuşuna bastığınızda bile güzel bir kayma animasyonu yapıyor klavye ama sadece orada, demem o ki altyapı var ama kullanacak yazılım yok. Kesinlikle Game Garajın yazılımı iyileştirmesi gerek. (Burada bir bilgi vermek istiyorum, bu bilgisayar MSI üretimi olduğu için, MSI ın BIOS dosyasını yükleyebiliyoruz, bu sayede MSI ın Center uygulamasına erişebileceksiniz, BIOS daha güzel bir hale gelecek, klavye aydınlatmaları da zaten MSI Centerdakiler güzel animasyona sahip, internette bunu yapan videolar da mevcut. Sırf bu yüzden düşünüyorum bende MSI BIOS yüklemeyi fakat cihaz garanti dışı kalıyor bu işlemi yapınca, tekrardan eski BIOS a dönüp tekrardan garanti dahiline sokabilirsiniz ama BIOS dosyalarını Game Garaj paylaşmadığından bu işlem dosya verilmeden mümkün değil maalesef, eğer Game Garaj yetkilileri bunu okuyorsa rica ediyorum paylaşın, kullanıcılarınıza bu özgürlüğü verin efendim.) Bundan başka şu olsaydı daha iyi olurdu diyeceğim bir şey var mı diye düşündüğümde aklıma depolama geliyor. Yukarıda da yazdığım gibi PCIe 3.0 bir SSD var üzerinde, bu bilgisayara ileride Samsung 990PRO PCIe 4.0 düşünüyorum bunun haricinde başka bir düşüncem yok. (Yine ekstra bir bilgi daha vereyim, bu cihazın işlemcisine undervolt işlemi gerçekleştirerek sıcaklık düşüşü ve performans artışı sağlayanlar çokça mevcut, ben gerek duymadım.)

Dipnot: Testler bilgisayarın kendi soğutma sistemiyle yapıldı, ekstra soğutucu vs. kullanılmadı. Bilgisayar bu testler sırasında tahta masanın üzerinde duruyordu, oda sıcaklığı 24 derece idi. Testler sırasında Windows 11 Pro işletim sistemi kullanıldı. Tüm Windows, Microsoft Store, NVIDIA, Sürücü güncellemeleri vs. yapıldıktan sonra testler yapıldı. (Testlerin Yapıldığı Tarih: 07.04.2025) , laptop modu performansta ve MUX Switch sadece 4060 modundaydı.

Sentetik Testler

İşlemci:
Cinebench R23.200 programında tekli çekirdekte 2067, çoklu çekirdekte 20162 puan aldı. 20 dakikalık test boyunca maksimum sıcaklık 76 yı gördü.

Ekran kartı: FurMark 64Bit V2.7.0.0 programında 1080p da 10057 puan ve 167FPS sonuç verdi. 20 dakikalık test boyunca maksimum sıcaklık 82 yi gördü.

Oyun Testleri

Tüm testler oyunların sunabildiği en uç grafiklerde tüm ayarlar en sona alınarak 1920x1200 çözünürlükte yapılmıştır. (Örneğin Forza Horizon 5 de Ultra ayarlara aldığınızda bile grafikler sekmesinde 2-3 tane ayar daha arttırılabiliyor, bunları vs. de arttırdım en uçtan kastım bu.)

- Forza Horizon 5
CPU Kullanımı: %21
CPU Sıcaklığı: 78 Derece
GPU Kullanımı: %99
GPU Sıcaklığı: 68 Derece
RAM Kullanımı: 16GB
FPS (DLSS Kapalı-Kenar Yumuşatma 8x): 72FPS
FPS (DLSS Açık-Kalite): 91FPS

- Uncharted 4
CPU Kullanımı: %34
CPU Sıcaklığı: 79 Derece
GPU Sıcaklığı: 82 Derece
RAM Kullanımı: 15GB
FPS (DLSS Kapalı): 135-145FPS

- Euro Truck Simulator 2
CPU Kullanımı: %9
CPU Sıcaklığı: 82 Derece
GPU Kullanımı: %100
GPU Sıcaklığı: 74 Derece
RAM Kullanımı: 13GB
FPS (DLSS Kapalı): 70-80FPS

- Witcher 3
CPU Kullanımı: %14
CPU Sıcaklığı: 84 Derece
GPU Kullanımı: %98
GPU Sıcaklığı: 71 Derece
RAM Kullanımı: 14GB
FPS (DLSS Kapalı): 40-50FPS
FPS (DLSS Açık-Kalite): 70-80FPS

Bu konuya istediğiniz zaman cevap yazıp bana sorular sorabilirsiniz, elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

iboibo111

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
İhsan Dönmez
Selamlar, Game Garaj Slayer[4] 7-4060 C4 (Bu C4 kısmı RAM ve hafıza seçeneklerini belirliyor, mesela C2 yazanlar 32GB RAM ve 1TB hafızaya sahip, C1 yazanlar 16GB RAM ve 1TB hafızaya sahip.) model laptopumun internette performans ve inceleme ile ilgili çok az içerik olduğundan bu eksikliği gidermek adına bilgilendirme yazısı yazma kararı aldım, isteyen bu yazımı kaynak olarak alıp video vs. hazırlayabilir.

Öncelikle Laptop Bize Ne Sunuyor Bunları Sıralayayım

Laptop Özellikleri

İşlemci:
Intel Core i7-14700HX (20 Çekirdek, 5.5GHz, 33MB Önbellek)
Ekran Kartı: NVIDIA RTX 4060 (8GB, 140W)
Ekran: 16″ 2560x1600 QHD+ IPS 240Hz (DCI-P3 100%)
RAM: Crucial DDR5 64 GB 5600MHz (Model Numarası: CT32G56C46S5)
Depolama: Crucial P3 2 TB 3500/3000 MB/S PCIe M.2 NVMe SSD (Model Numarası: CT2000P3SSD8)
Kablosuz Ağ: 802.11ax Wi-Fi 6E / Bluetooth V5.3

Laptop Üzerindeki Bağlantı Noktaları

Sağ Taraf

• 4 Kutuplu 3,5mm Jak Bağlantı Noktası (Mikrofonlu kulaklık vs. destekler.)
• Kensington Kilidi

Sol Taraf
• USB 3.2 Gen 2 Bağlantı Noktası (Type-C) (Display Port destekliyor.) (15W güç çıkışı verebiliyor.) (Bu porttan 100W kadar şarj alabiliyor.) (PD 3.0 Desteği Var.)

Arka Taraf
• RJ-45 Ethernet Bağlantı Noktası (2500 megabit destekliyor.)
• HDMI 2.1 (8K@60Hz / 4K@120Hz) Bağlantı Noktası
• Güç Girişi

Diğer Şeyler

• 2 Adet Soğutma Fanı (Bu fanlar 2 tarafta olup alttan hava alıp soldaki sol ve arka, sağdaki sağ ve arka ızgaralardan havayı vermektedir.)
• Stereo HD Hoparlör
• 1 Adet M.2 NVMe Gen4 SSD Desteği, 1 Adet M.2 NVMe Gen5 SSD Desteği
• 96GB büyüklüğe 5600MHz hıza kadar destekleyen 2 adet SO-DIMM DDR5 RAM Yuvası
• Ağırlık: 2,5Kg
• Adaptör Gücü: 240W
• FHD Kamera
• 4 Hücreli 90Whr Batarya
• 2 Adet 2W Hoparlör

Cihaz Hakkında Kişisel Görüşüm

Cihazı ben 30.03.2025 tarihinde 52.500 Türk lirası ücretle aldım, genel görüşüm şudur ki bu ücrete bu cihazdan iyisi yok. Bir bilgi vereyim, bu cihaz aslında MSI Crosshair 16 HX D14VFKG, Sadece kasadaki logo ve BIOS değiştirilmiş. Cihaz hakkında eksik gördüğüm tek şey var o da kesinlikle yazılımı, Center yazılımı yani Feature Manager, MSI laptoplarda olan MSI Centerın kısıtlanmış hali, her şey tek sayfada birleştirilmiş, işinizi görüyor mu görüyor ama işlevsellik yok, fakat klavye tam bir yazılım kurbanı, cihazda 24 bölge klavye aydınlatması var ama kullanacak yazılım yok, evet yok. Keyboard Lighting Manager diye bir uygulama koymuşlar, uygulamanın verdiği efektler şunlar: 1- Nefes Alma, 2- Gökkuşağı Renk Geçişi, 3-Sabit Renk. Fark edeceğiniz üzere bu animasyonlar 1 bölgeli klavyelerin yapabildiği animasyonlar, yani cihazın 24 bölge klavye aydınlatmasına sahip olmasının bir ekstrası yok. Cihazı açma tuşuna bastığınızda bile güzel bir kayma animasyonu yapıyor klavye ama sadece orada, demem o ki altyapı var ama kullanacak yazılım yok. Kesinlikle Game Garajın yazılımı iyileştirmesi gerek. (Burada bir bilgi vermek istiyorum, bu bilgisayar MSI üretimi olduğu için, MSI ın BIOS dosyasını yükleyebiliyoruz, bu sayede MSI ın Center uygulamasına erişebileceksiniz, BIOS daha güzel bir hale gelecek, klavye aydınlatmaları da zaten MSI Centerdakiler güzel animasyona sahip, internette bunu yapan videolar da mevcut. Sırf bu yüzden düşünüyorum bende MSI BIOS yüklemeyi fakat cihaz garanti dışı kalıyor bu işlemi yapınca, tekrardan eski BIOS a dönüp tekrardan garanti dahiline sokabilirsiniz ama BIOS dosyalarını Game Garaj paylaşmadığından bu işlem dosya verilmeden mümkün değil maalesef, eğer Game Garaj yetkilileri bunu okuyorsa rica ediyorum paylaşın, kullanıcılarınıza bu özgürlüğü verin efendim.) Bundan başka şu olsaydı daha iyi olurdu diyeceğim bir şey var mı diye düşündüğümde aklıma depolama geliyor. Yukarıda da yazdığım gibi PCIe 3.0 bir SSD var üzerinde, bu bilgisayara ileride Samsung 990PRO PCIe 4.0 düşünüyorum bunun haricinde başka bir düşüncem yok. (Yine ekstra bir bilgi daha vereyim, bu cihazın işlemcisine undervolt işlemi gerçekleştirerek sıcaklık düşüşü ve performans artışı sağlayanlar çokça mevcut, ben gerek duymadım.)

Dipnot: Testler bilgisayarın kendi soğutma sistemiyle yapıldı, ekstra soğutucu vs. kullanılmadı. Bilgisayar bu testler sırasında tahta masanın üzerinde duruyordu, oda sıcaklığı 24 derece idi. Testler sırasında Windows 11 Pro işletim sistemi kullanıldı. Tüm Windows, Microsoft Store, NVIDIA, Sürücü güncellemeleri vs. yapıldıktan sonra testler yapıldı. (Testlerin Yapıldığı Tarih: 07.04.2025) , laptop modu performansta ve MUX Switch sadece 4060 modundaydı.

Sentetik Testler

İşlemci:
Cinebench R23.200 programında tekli çekirdekte 2067, çoklu çekirdekte 20162 puan aldı. 20 dakikalık test boyunca maksimum sıcaklık 76 yı gördü.

Ekran kartı: FurMark 64Bit V2.7.0.0 programında 1080p da 10057 puan ve 167FPS sonuç verdi. 20 dakikalık test boyunca maksimum sıcaklık 82 yi gördü.

Oyun Testleri

Tüm testler oyunların sunabildiği en uç grafiklerde tüm ayarlar en sona alınarak 1920x1200 çözünürlükte yapılmıştır. (Örneğin Forza Horizon 5 de Ultra ayarlara aldığınızda bile grafikler sekmesinde 2-3 tane ayar daha arttırılabiliyor, bunları vs. de arttırdım en uçtan kastım bu.)

- Forza Horizon 5
CPU Kullanımı: %21
CPU Sıcaklığı: 78 Derece
GPU Sıcaklığı: 68 Derece
RAM Kullanımı: 16GB
FPS (DLSS Kapalı-Kenar Yumuşatma 8x): 72FPS
FPS (DLSS Açık-Kalite): 91FPS

- Uncharted 4
CPU Kullanımı: %34
CPU Sıcaklığı: 79 Derece
GPU Sıcaklığı: 82 Derece
RAM Kullanımı: 15GB
FPS (DLSS Kapalı): 135-145FPS

- Euro Truck Simulator 2
CPU Kullanımı: %9
CPU Sıcaklığı: 82 Derece
GPU Kullanımı: %100
GPU Sıcaklığı: 74 Derece
RAM Kullanımı: 13GB
FPS (DLSS Kapalı): 70-80FPS

- Witcher 3
CPU Kullanımı: %14
CPU Sıcaklığı: 84 Derece
GPU Kullanımı: %98
GPU Sıcaklığı: 71 Derece
RAM Kullanımı: 14GB
FPS (DLSS Kapalı): 40-50FPS
FPS (DLSS Açık-Kalite): 70-80FPS

Bu konuya istediğiniz zaman cevap yazıp bana sorular sorabilirsiniz, elimden geldiğince cevaplamaya çalışacağım. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Hocam selamlar, hayırlı olsun öncelikle. Ben de aldım aynı laptopı ama fan sesleri bana bir hayli yüksek geldi. Biraz kurcaladım ama fayda etmedi. Bu konuda bir gözleminiz var mı?

inkodes

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
625
İsim
Muhammed Fehim Yazıcı
öncelikle hayırlı olsun
cihaz güzelmiş cidden ama akla takılan en büyük soru 4060 2kda yoruyor mu hele ki optimizesi bozuk bazı ps oyunlarında?
veya 1080pye cekince goruntu ne hale geliyor?

zuuks

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
9
İsim
Serhat Güler
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Hocam selamlar, hayırlı olsun öncelikle. Ben de aldım aynı laptopı ama fan sesleri bana bir hayli yüksek geldi. Biraz kurcaladım ama fayda etmedi. Bu konuda bir gözleminiz var mı?

Teşekkürler, bilgisayarı yüksek performans moduna alıp bu modun ayarlarından kendi fan profilinizi oluşturabiliyorsunuz. Bu profili örneğin hafif zorlanmalarda sessiz kalmasını istiyorsanız 70-80 derecelere kadar fan açmamasını ayarlayabilirsiniz. Zaten bu sıcaklıklar normal çalışma sıcaklıkları. Harici olarak işlemciye undervolt yaparak daha serin ve performanslı çalışmasını sağlayabilirsiniz, bu da daha az fan gücü gerektirecektir.

öncelikle hayırlı olsun
cihaz güzelmiş cidden ama akla takılan en büyük soru 4060 2kda yoruyor mu hele ki optimizesi bozuk bazı ps oyunlarında?
veya 1080pye cekince goruntu ne hale geliyor?

Şunu belirteyim 4060 kesinlikle yüksek ayarlarda 2K oyun kartı değil, ben orta ayarlarda oynarım diyorsanız orası başka. Bence 1080p için ideal ve testlerin hepsini de 1080p da yaptım. Bazı Optimizasyonu iyi oyunlarda DLSS açarak 2K da akıcı oynatabiliyor. Fakat dediğiniz gibi optimizasyonu kötü oyunlarda zorlanır. PS oyunlarının optimizasyonu iyi bence, Uncharted 4 ü 130 civarı FPS de 1080p da en yüksek ayarlarda açtı, 2K da iyi FPS ler verir muhtemelen.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,080,054
Üyeler
171,688
Son üye
msungur48
Top Bottom