Neler Yeni

Hayat Eve Sığar Uygulamasına Tepki

eysis

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Tepki konularımızı artık forum ile ilgili yapmama kararı aldık!

Bu tepkimizde "HES" yani "HAYAT EVE SIĞAR" gibi temas takip uygulamalarıyla olan güven ilişkimizi değerlendirmek istiyorum.

AVM'ye giderken, seyahat ederken ya da devlet kurumlarını ziyaret ederken istenen HES kodlarını yine aynı isimdeki uygulamadan üretiyoruz. Bu uygulamaların asıl özelliği bu kodu üretmeleri değil zira E-Devlet üzerinden de istediğimiz kodu zaten alabiliyoruz. Bir yandan bizim temasımızı takip eden bu uygulamanın türevleri dünyanın birçok ülkesinde de kullanımda.

Bir uygulama düşünün ki sizi gittiğiniz her yerde takip edip kimlerle olduğunuzu bilecek izinlere sahip... O halde ağzımızdaki baklayı çıkaralım: Kişisel verilerimizin güvenliği tehlike altında mı? Otoriterleşmenin bir adımı olarak görülen bu uygulamaya dair sizlerin görüşlerinizi merak ediyorum.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede, salgınla mücadelenin bir parçası olarak, akıllı telefonlara indirilmek üzere tasarlanan temas takip (contact tracing) uygulamaları kullanılıyor. Bazı ülkelerde zorunlu, bazılarında gönüllü olan uygulamalar yapısal olarak farklı. İlk örneklerini Çin, Güney Kore, Singapur gibi ülkelerde gördüğümüz uygulamalar neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Bu yayılım, kişisel veri güvenliği ve gizlilik endişelerini de görünür hale getirdi. Hangi verilerin toplandığı, toplanan verilerin nerede tutulduğu, ne kadar süre saklanacağı ve hangi amaçlarla kullanılacağına dair belirsiz sınırların, veri güvenliği ihlalleri ve bağlı hak ihlallerine de neden olabileceğinden şüphe ediliyor.

Merak edenler için bu uygulamaların nasıl çalıştığı ile ilgili resim ekte mevcuttur.

Yardımcı Kaynak: Teyit Haber Bülteni
Resim: BBC

#heskodunureddet gibi Twitter'da yazılar paylaşılıyor. Peki sizin bu konudaki görüşünüz nedir?

Ekler

• temas-takibi-nasil-isliyor.jpeg
    temas-takibi-nasil-isliyor.jpeg
    43.8 KB · Hit: 126

Enver Paşa

80+ Gold
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
13,223
İsim
Stanker
İlgilendiği Kategoriler
Tarih, Siyaset

thErenSK

80+ Gold
En İyi Cevap
2
Aklımda bir soru var;
Corona iken VPN açarsak ne olur?

Ricciardo

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,911
İsim
Mehmet
Aklımda bir soru var;
Corona iken VPN açarsak ne olur?
Geçen instada gördüm, bgyeter paylaşmıştı. Bi arkadaş İrlanda'da mı ne göründüğünü, karantinada olması gerektiğini ve polislerin kapıya gelip ceza yazdığını söylemişti. Artık şaka mıydı değil miydi bilmiyorum ama iki türlü de komik .d

KoppuK

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,282
İsim
OrkunBaysal
Geçen instada gördüm, bgyeter paylaşmıştı. Bi arkadaş İrlanda'da mı ne göründüğünü, karantinada olması gerektiğini ve polislerin kapıya gelip ceza yazdığını söylemişti. Artık şaka mıydı değil miydi bilmiyorum ama iki türlü de komik .d
aynı sayfada önceden biri ceza yermiyim diye sormuştu bence şaka.
(lütfen linçlemeyin gül geç boşver diye naçizhane fikrimi söyedim)

Urthemiel

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
458
İsim
Alperen
E-devlet üzerinden alınabiliyorsa kullanmaya pek gerek yok. Asıl amacı pandemi adı altında temaslı sayısının belirlenmesi. Bence güvenliğimiz için bir şey diyemeyiz fakat şu salgında şikayet edilmemesi gereken bir uygulama. Zira baktığımızda bizim insanımız akıl almaz derece cahilliği ile ''karantina''da parklara marketlere elini kolunu sallaya sallaya gidebilen insanlar. Ben yaklaşık 1 ay karantinada kalmış birisi olarak aksi kanıtlanmadığı sürece şikayetçi değilim bu durumdan.

Ricciardo

80+ Silver
En İyi Cevap
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,911
İsim
Mehmet
aynı sayfada önceden biri ceza yermiyim diye sormuştu bence şaka.
(lütfen linçlemeyin gül geç boşver diye naçizhane fikrimi söyedim)
Kanka nasıl fikrini söylersin ne sandın sen burayı rönesans platformu mu hee?! Osmwosmsow Rahat ol ya kim fikir belirttin diye linçleyecek burası anatolia değil anadolu anadolu(!) 😂

MR EE

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,198
İsim
Emre
Uygulamanın konum servislerini kullanmasına izin vermedim ve tüm problem çözüldü. O kadar da dev problem değil.

Rennes

80+ Gold
Dahası  
Reaksiyon skoru
12,138
İsim
Umut Dağ

leroxy

80+ Platinum
En İyi Cevap
24
Dahası  
Reaksiyon skoru
17,920
İsim
Alp
İlgilendiği Kategoriler
İnternet Hizmetleri - Yayın Servisleri - Riot Games

Mr. Edri

80+ Platinum
En İyi Cevap
26
Dahası  
Reaksiyon skoru
23,307
İsim
.
Tepki konularımızı artık forum ile ilgili yapmama kararı aldık!

Bu tepkimizde "HES" yani "HAYAT EVE SIĞAR" gibi temas takip uygulamalarıyla olan güven ilişkimizi değerlendirmek istiyorum.

AVM'ye giderken, seyahat ederken ya da devlet kurumlarını ziyaret ederken istenen HES kodlarını yine aynı isimdeki uygulamadan üretiyoruz. Bu uygulamaların asıl özelliği bu kodu üretmeleri değil zira E-Devlet üzerinden de istediğimiz kodu zaten alabiliyoruz. Bir yandan bizim temasımızı takip eden bu uygulamanın türevleri dünyanın birçok ülkesinde de kullanımda.

Bir uygulama düşünün ki sizi gittiğiniz her yerde takip edip kimlerle olduğunuzu bilecek izinlere sahip... O halde ağzımızdaki baklayı çıkaralım: Kişisel verilerimizin güvenliği tehlike altında mı? Otoriterleşmenin bir adımı olarak görülen bu uygulamaya dair sizlerin görüşlerinizi merak ediyorum.

Türkiye’nin de aralarında bulunduğu birçok ülkede, salgınla mücadelenin bir parçası olarak, akıllı telefonlara indirilmek üzere tasarlanan temas takip (contact tracing) uygulamaları kullanılıyor. Bazı ülkelerde zorunlu, bazılarında gönüllü olan uygulamalar yapısal olarak farklı. İlk örneklerini Çin, Güney Kore, Singapur gibi ülkelerde gördüğümüz uygulamalar neredeyse tüm dünyaya yayıldı. Bu yayılım, kişisel veri güvenliği ve gizlilik endişelerini de görünür hale getirdi. Hangi verilerin toplandığı, toplanan verilerin nerede tutulduğu, ne kadar süre saklanacağı ve hangi amaçlarla kullanılacağına dair belirsiz sınırların, veri güvenliği ihlalleri ve bağlı hak ihlallerine de neden olabileceğinden şüphe ediliyor.

Merak edenler için bu uygulamaların nasıl çalıştığı ile ilgili resim ekte mevcuttur.

Yardımcı Kaynak: Teyit Haber Bülteni
Resim: BBC

#heskodunureddet gibi Twitter'da yazılar paylaşılıyor. Peki sizin bu konudaki görüşünüz nedir?
Ben 2. Alana attım, sorun yok bence.

Top Bottom