Neler Yeni

İ5-13400F Dual Chanel nedir ?

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Mustafa Arpa
İ5-13400F var şuan 16(2x8) GB ram var intel sitesinde dual chanel yazıyor şimdi ben (2x8) 16 ram daha almak istiyorum 32 gb olur mu ?
Bu dual chanel ne anlama geliyor ?

LefkaSM

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Ali
32 olmuyor 2 kanallı 16gb ramin oluyor gene

Armi3067

80+ Bronze

Armi3067

80+ Bronze
4 tane 8gb ram takarsan quad channel olmaz dual channeş 32 gb olur
Mesaj otomatik birleştirildi:

Boşa almazsın ama çift kanal yani aynı anda iki veri yürütebiliyor 16 gb ama hızlı yani
Hocam ne alaka ben kullandım :D

i5-10400F işlemcimde 4 tane 8gb gammix d30 ram kullandım sadece quad channel çalışmaz dual channeş çalışır fakat 32gb olur ve çalışır

Standart işlemcilerin hiç biri quad channel desteklemiyor diye biliyorum server/compute veya pro işlemciler destekliyor amd epyc, intel x serisi vs.

Paintten açıklayacağım şimdi dandik resim çizerek

LefkaSM

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Ali
4 tane 8gb ram takarsan quad channel olmaz dual channeş 32 gb olur

Hocam ne alaka ben kullandım :D
Hocam şimdi 16x2 gb ram ile dual chanel 8x2 ram bir tutulurmu biri 32 gb ediyo digeri 20 gb civarı deger ediyo duz isterseniz en üstteki kısımı bi daha okuyun 8x2 demiş

Armi3067

80+ Bronze
Hocam ne dediniz? tam anlamadım 16x2 = 8x4, arkadaşta 2 tane 8gb ram var ve 2 tane daha 8gb almak istiyor işte.

Soldaki quad channel 32GB, sağdaki ise dual channel 32GB. İşlemciden rame sadece 2 kanal gider ve eğer 4 ram var ise 2 ram tek kanal olarak diğer 2 ram tek kanal yani toplamda iki kanal dual channel olarak çalışır. Quad channel dediğimiz olay ise her ramden işlemciye bir kanal olmasıdır.

Ve dediğim gibi tekrardan standart kullanıcılar olarak aldığımız bu işlemcilerde bildiğim kadarıyla quad channel işlemci yok uzun zamandır amd epyc gibi server/compute ve intelde X serisi gibi vb. serilerde quad channel desteği var.

Ben de zamanında i5-10400F işlemci kullanırken 4x8GB (32GB) ram kullandım

Boşa almazsın ama çift kanal yani aynı anda iki veri yürütebiliyor 16 gb ama hızlı yani
Şu yorum çok saçma yani 16gb ama daha hızlı ve 2 kanallı toplam 16gb ram olur vs. o zaman 4 ram kullanan herkes boşa almış oluyor 4 rami sadece biraz daha hızlı olsun diye alıyorlar :D

Ekler

• Adsız.png
    Adsız.png
    3.9 KB · Hit: 62
Son düzenleme:

LefkaSM

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Ali
Hocam ne dediniz? tam anlamadım 16x2 = 8x4, arkadaşta 2 tane 8gb ram var ve 2 tane daha 8gb almak istiyor işte.

Soldaki quad channel 32GB, sağdaki ise dual channel 32GB. İşlemciden rame sadece 2 kanal gider ve eğer 4 ram var ise 2 ram tek kanal olarak diğer 2 ram tek kanal yani toplamda iki kanal dual channel olarak çalışır. Quad channel dediğimiz olay ise her ramden işlemciye bir kanal olmasıdır.

Ve dediğim gibi tekrardan standart kullanıcılar olarak aldığım bu işlemcilerde bildiğim kadarıyla quad channel işlemci yok uzun zamandır amd epyc gibi server/compute ve intelde X serisi gibi vb. serilerde quad channel desteği var.

Şu yorum çok saçma yani 16gb ama daha hızlı ve 2 kanallı toplam 16gb ram olur vs. o zaman 4 ram kullanan herkes boşa almış oluyor 4 rami sadece biraz daha hızlı olsun diye alıyorlar :D
Şimdi hocam ben biraz mal oldum bu konuda arkadaş ram olarak geçici hafızayımı soruyo yoksa intelin sitesi derken çekirdek sayısınımı kast etmiş elinde 8+8 ram geçici hafıza var ise 8+8 dersek sizin dediğiniz doğru ama bunuda her anakart desteklemez felan aklım karıştı haklısınız hocam

Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Mustafa Arpa

Ve dediğim gibi tekrardan standart kullanıcılar olarak aldığımız bu işlemcilerde bildiğim kadarıyla quad channel işlemci yok uzun zamandır amd epyc gibi server/compute ve intelde X serisi gibi vb. serilerde quad channel desteği var.

16 gb yetmiyor onun için almak istiyorum alsam iş görür mü kısaca onu merak ediyorum az da olsa performans farkeder mi ?

Armi3067

80+ Bronze
İntelin sitesinde dual channel desteği var demiş yani ram için konuşmuş
Şimdi hocam ben biraz mal oldum bu konuda arkadaş ram olarak geçici hafızayımı soruyo yoksa intelin sitesi derken çekirdek sayısınımı kast etmiş elinde 8+8 ram geçici hafıza var ise 8+8 dersek sizin dediğiniz doğru ama bunuda her anakart desteklemez felan aklım karıştı haklısınız hocam
siz işlemci çekirdeğini neredne çıkarıdnız

16 gb yetmiyor onun için almak istiyorum alsam iş görür mü kısaca onu merak ediyorum az da olsa performans farkeder mi ?
Hocam ben DDR4'te kesinlikle 32gb öneriyorum 32gb tımda vardı DDR5'E geçince bütçeden 16 aldım ama 1-2 ayan kesinlikle 32 alıcam bilginiz olsun bu zamanın minimumu 16 önerileni ise 32GB BENCE bilginiz olsun bir çok oyun artık fiziksel ramin tamamını kullanıyoru bu sefer sistem ve arka plan işleri sanal belleğe yükelnmeye yani işletim sisteminin olduğu depolamaya yükleniyor ve yer kaplıyor

Zamanında 16 var iken asetto corsa oynanmıyor ve sanal bellek 80gblara kadar çıkmıştı düşünün yani toplam 90gb ram var tabi hepsini kullanmıyor orası ayrı windows genel duruma göre bu boyutu arttırıp azaltabiliyor 32 alınca tüm oyunlar ve sistem rahatlamıştı sanal bellekte 4-5gb aralığındaydi

LefkaSM

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
135
İsim
Ali
İntelin sitesinde dual channel desteği var demiş yani ram için konuşmuş

siz işlemci çekirdeğini neredne çıkarıdnız
Cpu resimli attınız anakart 4 slot ram destekliyorsa takılabilir

Armi3067

80+ Bronze