Reyconjeff
80+ Bronze
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Ocak Ayı Toplantısı'nda toplu taşımaya İBB tarafından teklif edilen yüzde 46.09'luk zam oranı oy çokluğuyla reddedildi. Ücret tarifesine dair zam oranın değerlendirilmesi alt komisyonlarda görüşülecek
19 Şubat 2020’de değişen yönetmelikte UKOME’nin temsilci yapısı yeniden değiştirilerek Milli Eğitim Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan 1’er temsilci daha eklenerek Bakanlık temsilcileri 1’den 4’e çıkarıldı. Bu değişiklikle alınacak UKOME kararları yerel yönetimden merkezi yönetim inisiyatifine geçmiş oldu. 24 Aralık 2020 tarihli yönetmelik değişikliğinde ise altyapı görev ve gelirlerinde ilçe belediyelerinin yetkileri artırıldı.
İBB Meclisi Çoğunluğu UKOME Kararlarını Etkilemiyor
Her ne kadar CHP 2024 yerel seçimlerinde İstanbul’da İBB Meclisi çoğunluğuna ulaşmış olsa da UKOME’ye yerel yönetimlerden katılan temsilciler siyasi çoğunluğa göre değişmiyor. Yerel yönetim temsilcileri İBB Başkanı tarafından atanıyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde taksi ve toplu taşıma ücretleri gibi ulaşım ve altyapı ile ilgili son karar yine İBB’de değil, merkezi yönetimin belirlediği temsilcilerin çoğunlukta olduğu UKOME’de olacak.