İşlemci %70 kullanımda 95-97 dereceleri buluyor.

Şu tarz bir şey o işlemci için yeterli olur.

Eğer uzun ömürlü istiyorsan ve kasana da uyuyorsa ikinci bağlantıdaki iyidir. İşlemci falan değiştirdiğinde de gayet yeterli olur.

Ek olarak bence BIOS güncellemesi, Chipset vb. yapın. Ayrıca kasanın yan camını açıp test edin. Gerçi kış geldi yapmaması lazım ama yaşadığınız yer sıcaksa, VRM soğutucusu olmayan anakartlar ısınınca takılmalara yol açıyor. Eğer yan cam açık(mümkünse hava atacağı bir aralık da bırakın) takılma olmuyorsa bahsettiğim gibi VRM'lar ısınıyordur. Bunun için iyi bir kasa da bulsanız, üstünde soğutucu yoksa saçmalıyor.

Anakart değiştirme planın varsa da VRM soğutucusu olan ve mümkünse iki tane M2 SSD yuvası olan bir anakart al. Bellek slotları iki olsa da yeterli. Halen ikili bellekler dörtlü belleklere göre daha stabil çalışıyor.

Alıntıyı görüntüle
Kasayla uyumlu olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

aslında bazı ürünlerin montajı sanıldığından kolay olabiliyor. cpu fanlarını takarken bazen çok sinir bozucu olabiliyor çok dar alanda çalışman gerekebiliyor. el yeteneğine güveniyorsan yapmalısın çünkü her bakım vaktinde bilgisayarcıya götürmen gerekicek.

m2den sürekli yüksek gb oyun sil tekrar yükle yaptıkca m2 sağlığın düşücektir bilgin olsun.
Çok sık sil indir yapmıyorum fakat SSD görece diğer parçalara göre daha ucuz olduğundan ve ilerde 2 tb'a yükseltme planım olduğundan dert etmiyorum pek. Şuan bile istediğim tüm oyunları indirdiğimde 40-50 gb gibi boş bir alan kalıyor. Her hafta bitirdiğim oyunları silip boş günümde yeni oyun indiririm.
Çok detay bir kullanıcı olmadığımdan dert etmiyorum m2 sağlığı düşüşlerini, son kullanıcıya çok etkisini görmemiştim eski sistemimde uzun süre aynı bu şekilde kullanmama rağmen. Fakat cevap için tekrardan teşekkür ederim, ileride ssd'yi de yükseltme planım var. Bu sistemi indirimde ve taksitli şekilde alabildiğimden almıştım.

İşlemci soğutucu dışında sistemde başka bir değişkenin aciliyeti olduğunu düşünmüyorum sizce var mı ?
Ayrıca işlemciyi bir süre daha bu şekilde kullanmam gelecek için sorun yaratır mı (2-3 ay tahminimce) ?

Son düzenleme:
Yüksekliği 153 mm. Kasanıza sığar. Kasanız 165mm destekliyor.

Kasayla uyumlu olup olmadığını nasıl anlayabilirim ?
soket tipin am5 am5 uyumlu olması lazım. fazeon f9 yada f1 kasa için bulduğum bilgiye göre max cpu soğutucu yüksekliği 165mm strong m4-12x de 155mm yüksekliğe sahip

Şuanlık anakart değiştirme planım yok, aciliyeti var mıdır sizce ? 2 tane M2 SSD slotu olmasına gerek yok çünkü çok program yükleyen veya oyunlarımı depolayan birisi değilim, fakat dediğiniz gibi aklımda b650m-r gibi yine görece ''ucuz'' yollu bir çözüm yöntemi var. Fakat PC'yi daha yeni aldığımdan anakartı değiştirmenin aciliyeti yoksa birkaç ay daha beklemek daha iyi geliyor.
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim bu arada.
Ayrıca ben daha önce kendi ellerimle PC toplamamıştım hiç, o yüzden montaj işlerinin vs nasıl yapıldığı hakkında yeni sistemlerde pek bilgim yok, önceden sahip olduğum sistem eski olduğundan kendim fanını tak çıkar ekran kartını tak çıkar vs yapabiliyordum parçalar eski olduğundan biraz hunharca davranabiliyordum. Bunları zincir elektronik marketleri montajlar mı götürsem ? Yoksa mahalle dayısına yaptırmak pek içime sinmiyor doğrusu, kendim yapmayı öğrenmeyi tercih ederim sanırım.
Acelesi yok. Sadece dediğim gibi ortam sıcaksa ve cam açınca takılma olmuyorsa, şu anlık sıcak havalarda kasa camı açık kullanabilirsin. Benzer sorunu bu yaz yaşaadım çünkü, AM4 kullandığımdan gelecek sene AM5 yavaş yavaş geçmeyi düşünüyorum diyelim. Ama dediğim gibi alacağın zamanda bir tık iyi bir şey ve iki M2 SSD yuvalı al. Zaten zamanla neden depolamanın önemli olduğunu anlıyorsun.

Onun dışında kesinlikle güncellemeleri yapın. Mesela CoD falan oynuyorsanız yeni güvenlik yazılımı güncel BIOS istiyor.

soket tipin am5 am5 uyumlu olması lazım. fazeon f9 yada f1 kasa için bulduğum bilgiye göre max cpu soğutucu yüksekliği 165mm strong m4-12x de 155mm yüksekliğe sahip
Yüksekliği 153 mm. Kasanıza sığar. Kasanız 165mm destekliyor.
Teşekkürler ikinize de, https://www.akakce.com/islemci-sogu...t-phantom-spirit-120-se-fiyati,634899527.html bu fan aklıma uydu çünkü şuanda kasamdaki RGB fanı sevmiyorum, bence güzel bir görüntü yaratmıyor.
Sizce indirime girer mi yoksa bu fiyatıyla alayım mı ?

Teşekkürler ikinize de, https://www.akakce.com/islemci-sogu...t-phantom-spirit-120-se-fiyati,634899527.html bu fan aklıma uydu çünkü şuanda kasamdaki RGB fanı sevmiyorum, bence güzel bir görüntü yaratmıyor.
Sizce indirime girer mi yoksa bu fiyatıyla alayım mı ?
bu fanın rgbli versiyonunu ben kullanıyorum bunu zamanında ben iyzico indirimleri ile gamegentrden 600 700tl ye almıştım
istersen iyzico indirimleri devam ediyormu bi bakabilirsin

Acelesi yok. Sadece dediğim gibi ortam sıcaksa ve cam açınca takılma olmuyorsa, şu anlık sıcak havalarda kasa camı açık kullanabilirsin. Benzer sorunu bu yaz yaşaadım çünkü, AM4 kullandığımdan gelecek sene AM5 yavaş yavaş geçmeyi düşünüyorum diyelim. Ama dediğim gibi alacağın zamanda bir tık iyi bir şey ve iki M2 SSD yuvalı al. Zaten zamanla neden depolamanın önemli olduğunu anlıyorsun.

Onun dışında kesinlikle güncellemeleri yapın. Mesela CoD falan oynuyorsanız yeni güvenlik yazılımı güncel BIOS istiyor.
Genelde hikayeli oyunlar oynadığımdan (online olarak şuan sadece cs2 arada sırada da dead by daylight oynuyorum) çok sıkıntı çekmiyorum. Sadece bugün garip bir şekilde CS 2'de droplar yedim, önceden yaşanmamıştı.
BIOS güncellemesi de yapmak istiyorum fakat şuanda yanımda bir flash bellek bulunmuyor, yeni taşındığımdan. Flash bellek bulunsa bile en son BIOS güncellemesi yapalı yıllar geçti, dürüst olmak gerekirse unuttum dahi diyebilirim nasıl yapıldığını. Anakartın da rev numarasını bilmiyorum ve kutusu da yanımda değil gibi gibi birçok sıkıntı var şuan. Elektrik kesintisi korkusu da cabası, her insan evladında olan o korku bende de var :)

Genelde hikayeli oyunlar oynadığımdan (online olarak şuan sadece cs2 arada sırada da dead by daylight oynuyorum) çok sıkıntı çekmiyorum. Sadece bugün garip bir şekilde CS 2'de droplar yedim, önceden yaşanmamıştı.
BIOS güncellemesi de yapmak istiyorum fakat şuanda yanımda bir flash bellek bulunmuyor, yeni taşındığımdan. Flash bellek bulunsa bile en son BIOS güncellemesi yapalı yıllar geçti, dürüst olmak gerekirse unuttum dahi diyebilirim nasıl yapıldığını. Anakartın da rev numarasını bilmiyorum ve kutusu da yanımda değil gibi gibi birçok sıkıntı var şuan. Elektrik kesintisi korkusu da cabası, her insan evladında olan o korku bende de var :)
elektrik kesintisi zaten çok gergin bir süreç 5dk yarım saat gibi geliyor bit artık bit diye çaresizce bekliyorsun. en son yeni sistem aldı droplar oda yaşıyordu bios güncellemesi ve ram xmp açtığında düzelmişti

ram frekansları düşükte çalışıyor xmp görev yöneticinden ram hızına görseldeki yerden bakabilirsin
1760045126730.webp

elektrik kesintisi zaten çok gergin bir süreç 5dk yarım saat gibi geliyor bit artık bit diye çaresizce bekliyorsun. en son yeni sistem aldı droplar oda yaşıyordu bios güncellemesi ve ram xmp açtığında düzelmişti

ram frekansları düşükte çalışıyor xmp görev yöneticinden ram hızına görseldeki yerden bakabilirsinAlıntıyı görüntüle
5200 MHz'de çalışıyor.

genel mantık aynı bios güncellemesen bile bunu yap biosa girip

Ben en son hatırladığımda flash bellek gerekiyordu, artık pc içi depolamadan yapılabiliyor mu direkt ?
yanlış video atmışım bakmadan attım kusura bakma biostan xmp ram profili seçmen gerekiyor ramleri tam performans kullanman için güncelleme gerekmez yüksek ihtimalle

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,151,016
Üyeler
183,044
Son üye
cag00
Geri