İşlemcimin termal macununu tazelemek zorunda mıyım sizce?

Tokuchi77

Cezalı
80+ Bronze
Reaksiyon skoru
337
Merhaba Donanım Arşivi Ailesi,

Tam 23 ay önce, yani bir ay sonra iki yıl olacak bilgisayarımı alalı.

Bilgisayarı satın aldıktan sonra ilk 4-5 sene işlemciye hiçbir müdahale etmeye gerek yok, termal macunu stok fanı ile birlikte geliyor zaten ve bilgisayarı satın aldığım için üretimi yapan yerden çok kaliteli bir şekilde geldiğinden 4-5 yıl işlemciye termal macun sürmeye gerek yok diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum ama bunu bilmiyorum.
Tam 3-4 hafta sonra iki yıl olacak. Hiçbir şekilde sistemi kurcalamadım. Bir şey takıp çıkarmadım. Montajdan da anlamam.
Bu yüzden buraya bu konuda danışmak istedim.

1) Termal macunu yenilemek, tazelemek gerekiyor mu?
2) Eğer termal macunu yenilemek gerekiyorsa, piyasada bilinen ve herkesin ''şiddetle'' önerdiği termal macun öneriniz nedir?

Şöyle önemli bir not düşmek isterim; Bilgisayarımı satın aldığım ilk günkü ile tamamen aynı işlemci ısısı. Ekran kartı da öyle hatta.

Yardımcı olursanız sevinirim :)

Sıcaklık yükselmesi yoksa gerek yok değişime ki sıcaklıkları aynı demişsiniz. Kalsın olduğu gibi.
Ama kasayı açıp bir toz temizliği yapabilirsiniz süpürge ile.

Sıcaklık yükselmesi yoksa gerek yok değişime ki sıcaklıkları aynı demişsiniz. Kalsın olduğu gibi.
Ama kasayı açıp bir toz temizliği yapabilirsiniz süpürge ile.
Kasanın içini, tozunu temizlemem için özel olarak bir süpürge var mı?
Yani bilgisayarlar için.
Mesela süpürgenin ucunu ekran kartının en önemli kısmına tutarsam bozabilir diye korkuyorum.

Ekran kartını görselde görüyorsunuz. Üst kısmı yani fanlarının olmayan ve daha net görünen kısmını mesela dahada temiz olsun tozunu çekeyim dersem bozabilirim diye korkuyorum. Bu tür endişelerden dolayı sisteme olabildiğince el atmıyorum.

Ekler

• Inno3Dsistemim.jpg
    Inno3Dsistemim.jpg
    58.6 KB · Hit: 56
Termal macun yenilenecek diye bir şart yok. Sıcaklık iyiyse istersen 20 yıl yenilemezsin. İşlemcinin çalışması macuna bağlı değil.

Normalde basınçlı hava ile tozları oradan uzaklaştırırlar ama süpürge ile de çekersin. Merak etme kartın devrelerini çekecek kadar çok kuvvet uygulamaz süpürge. Birçok kere anakartımı süpürdüm direkt üstüne değdirerek. Çok korkuyorsan süpürgenin ucunu elin ile çevrele ve elini temas ettirerek çekmesini sağla tozların. Yavaş yavaş yaklaştır elini yoksa bir anda değebilir direkt parçalara.

Merhaba Donanım Arşivi Ailesi,

Tam 23 ay önce, yani bir ay sonra iki yıl olacak bilgisayarımı alalı.

Bilgisayarı satın aldıktan sonra ilk 4-5 sene işlemciye hiçbir müdahale etmeye gerek yok, termal macunu stok fanı ile birlikte geliyor zaten ve bilgisayarı satın aldığım için üretimi yapan yerden çok kaliteli bir şekilde geldiğinden 4-5 yıl işlemciye termal macun sürmeye gerek yok diye biliyorum. Yanlış mı biliyorum ama bunu bilmiyorum.
Tam 3-4 hafta sonra iki yıl olacak. Hiçbir şekilde sistemi kurcalamadım. Bir şey takıp çıkarmadım. Montajdan da anlamam.
Bu yüzden buraya bu konuda danışmak istedim.

1) Termal macunu yenilemek, tazelemek gerekiyor mu?
2) Eğer termal macunu yenilemek gerekiyorsa, piyasada bilinen ve herkesin ''şiddetle'' önerdiği termal macun öneriniz nedir?

Şöyle önemli bir not düşmek isterim; Bilgisayarımı satın aldığım ilk günkü ile tamamen aynı işlemci ısısı. Ekran kartı da öyle hatta.

Yardımcı olursanız sevinirim :)
Öncelikle sıfır ürün aldım termal macunu değiştirmeye gerek yok diye bir durum yok, bazen sıfır alınan üründe işlemci üzerindeki macunun kuru olduğu oluyor, çok kalitesiz olduğu da oluyor. 2. olarak tabi ki macun değiştirmek zorunda değilsiniz, değiştirmezseniz fazla ısınır, fazla ısındığı için otomatik olarak işlemcinin voltajı düşer ve performans kaybına yol açar. Thermal grizzly macunlar iyi ama fiyatını yüksek bulursanız mx4 önerebilirim, yıllardır kullanıyorum ve memnunum.

Geri