Neler Yeni

Kur'an'da evrimden bahsetmesi

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Bir noktada ters düşer. Çünkü bilimde ilk insan diye bir şey yoktur.
Kur'an'da ilk insan tabiri diye bir şey yoktur. Ay çok heyecanlandım. Silicone'da banım olmasaydı keşke ya.
İlk insan tabiri Tevrat ve İncil'de vardı. Zamanın kiliseleri Darwin'e savaş açmıştı(mecazi). Ama halbuki İslam'ın evrim ile problemi yoktu. Zamanın baskıcı kilise baskıları zamanın Türk medya organları tarafından çevirilince Türklerde İslam ve evrim çelişir algısı oldu.

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,381
İsim
Hakan
z iradenin gelişemez
Oluşmaz ki, maymunun çevresinden haberi yok gördüğü sandalyeye bakar içinden uga buga der, İnsan kadar rasyonel düşünemez insan kadar düşünmez sandalye üzerinde

isikt11

80+ Gold
En İyi Cevap
11
İlk insan yok mu? Bilim ile de çelişir, maymun insan oldu ne bu ilk insan şak.
Sadece bir tane oluştuğunu mu sanıyorsun? Evrim bir canlı topluluğu içinde olan bir şeydir. Tabii ki ilk insana dönüşen birisi olmuştur ama biz Hz. Adem gibi herhangi birisini belirtip ilk insan diyemeyiz. Bilemeyiz hangisinin ilk olduğunu, imkansıza yakın bir şeydir bunu bilebilmek.

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,381
İsim
Hakan
Kur'an'da ilk insan tabiri diye bir şey yoktur. Ay çok heyecanlandım. Silicone'da banım olmasaydı keşke ya.
İlk insan tabiri Tevrat ve İncil'de vardı. Zamanın kiliseleri Darwin'e savaş açmıştı(mecazi). Ama halbuki İslam'ın evrim ile problemi yoktu. Zamanın baskıcı kilise baskıları zamanın Türk medya organları tarafından çevirilince Türklerde İslam ve evrim çelişir algısı oldu.
Hocam şu adem ile evrim çelişmez kısmını birde siz açıklasanız

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,381
İsim
Hakan
Sadece bir tane oluştuğunu mu sanıyorsun? Evrim bir canlı topluluğu içinde olan bir şeydir. Tabii ki ilk insana dönüşen birisi olmuştur ama biz Hz. Adem gibi herhangi birisini belirtip ilk insan diyemeyiz. Bilemeyiz hangisinin ilk olduğunu, imkansıza yakın bir şeydir bunu bilebilmek.
Mantık olarak var aynı anda maymundan insan oldular ama mutlaka 0.1NS bile olsa zaman farkı var bunu yürütmek zor değiş,l

isikt11

80+ Gold
En İyi Cevap
11
Oluşmaz ki, maymunun çevresinden haberi yok gördüğü sandalyeye bakar içinden uga buga der, İnsan kadar rasyonel düşünemez insan kadar düşünmez sandalye üzerinde
Ben de diyorum ki oluşup gelişemeyeceğinin bir kanıtı yok şu anki bilimde. Maymun türünün milyonlarca yıl sonra bir iradeye sahip bir türe evrimleşmeyeceğini nasıl kanıtlayabilirsin?
Mesaj otomatik birleştirildi:

Mantık olarak var aynı anda maymundan insan oldular ama mutlaka 0.1NS bile olsa zaman farkı var bunu yürütmek zor değiş,l
Evet ama ilk insan şudur ya da budur diyemeyiz, Hz. Adem gibi.

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,381
İsim
Hakan
Ben de diyorum ki oluşup gelişemeyeceğinin bir kanıtı yok şu anki bilimde. Maymun türünün milyonlarca yıl sonra bir iradeye sahip bir türe evrimleşmeyeceğini nasıl kanıtlayabilirsin?
İrade ile attıgım şeye baksana, şuana göre kesin konuşılabilir Şuan a göre ama.

Cevdet Sunay

80+ Platinum
Dahası  
Reaksiyon skoru
25,381
İsim
Hakan
Bence şu ana göre değerlendirmek yanlış böylece genel bir olayı. Hala daha tartışma konusu olan bir şey zaten.
Kişisel olarak değerlendirebilir ama somut değere ulaşmak imkansız denebilir.

Dave Mustaine

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Şahsen burada evrimden bahsetmiyor. Evrelerden geçirerek "yarattı" diyor. Yaratmak, yoktan var etmek anlamına gelir.

Evrimde böyle bir şey söz konusu değildir. Evrimleşen canlı son, mesela insanlar, atalarından evrimleşerek şimdiki hallerine geldiklerinde yaratılmış olmadılar. Yeni bir tür oluşmuş oldu evrim sayesinde. Yaratılış gibi yoktan var edilme söz konusu değildir evrimde.
Hocam evrimi yaratılış biçimi olarak görebiliriz.

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Bakara (30-33)
﴾30﴿ Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.
﴾31﴿ Ve Âdem’e bütün isimleri öğretti. Sonra bunları meleklere gösterip “Sözünüzde doğru iseniz şunların isimlerini bana söyleyin” dedi.
﴾32﴿ “Seni tenzih ederiz! Bize öğrettiğinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. En kâmil ilim ve hikmet sahibi şüphesiz sensin” cevabını verdiler.
﴾33﴿ “Ey Âdem! Bunların isimlerini onlara bildir” dedi. Onlara bunların isimlerini bildirince de “Size ben göklerin ve yerin gizlisini kesinlikle bilirim; yine sizin açıkladığınızı da gizlediğinizi de bilirim demedim mi!” buyurdu.
Sarı ile belli ettiğim "halife" kelimesini görüyorsunuz. Halife insan demek değildir. Halife peygamber, temsilci demektir.
Turuncu ile belli ettiğim "yaratacağım" kelimesini görüyorsunuz. Aslında ayetin Arapçasında yaratmak fiili (خلق) yazmaz. جَاعِلٌ fiili yazar. Ve bu fiil atamak demektir. Yani öğretmen atamak gibi.

Daha sonrasında melekler kan dökecek birini mi yaratacaksın diye soruyor. Hz.Adem'den önce insan olmasaydı melekler nerden biliyordu ilk defa yaratılacak olan bir canlının ne yapacağını? Allah da "Ben sizin bilmediğinizi bilirim." diyor. Yani bu farklı mesajı veriyor.

Allah Hz.Adem'i yarattıktan sonra ona isimler öğretiyor. Öğretmek? İşte Hz.Adem'in farkını burada anlayabiliriz. İlk bilinçli insan olabilir. Bakın bu kesin böyle demiyorum.

Top Bottom