Bakara (30-33)
﴾30﴿ Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.
﴾31﴿ Ve Âdem’e bütün isimleri öğretti. Sonra bunları meleklere gösterip “Sözünüzde doğru iseniz şunların isimlerini bana söyleyin” dedi.
﴾32﴿ “Seni tenzih ederiz! Bize öğrettiğinden başka hiçbir bilgimiz yoktur. En kâmil ilim ve hikmet sahibi şüphesiz sensin” cevabını verdiler.
﴾33﴿ “Ey Âdem! Bunların isimlerini onlara bildir” dedi. Onlara bunların isimlerini bildirince de “Size ben göklerin ve yerin gizlisini kesinlikle bilirim; yine sizin açıkladığınızı da gizlediğinizi de bilirim demedim mi!” buyurdu.
Sarı ile belli ettiğim "halife" kelimesini görüyorsunuz. Halife insan demek değildir. Halife peygamber, temsilci demektir.
Turuncu ile belli ettiğim "yaratacağım" kelimesini görüyorsunuz. Aslında ayetin Arapçasında yaratmak fiili (خلق) yazmaz.
جَاعِلٌ fiili yazar. Ve bu fiil atamak demektir. Yani öğretmen atamak gibi.
Daha sonrasında melekler kan dökecek birini mi yaratacaksın diye soruyor. Hz.Adem'den önce insan olmasaydı melekler nerden biliyordu ilk defa yaratılacak olan bir canlının ne yapacağını? Allah da "Ben sizin bilmediğinizi bilirim." diyor. Yani bu farklı mesajı veriyor.
Allah Hz.Adem'i yarattıktan sonra ona isimler öğretiyor. Öğretmek? İşte Hz.Adem'in farkını burada anlayabiliriz. İlk bilinçli insan olabilir. Bakın bu kesin böyle demiyorum.