Yardım Laptop GPU Undervolt hakkında yardım! (Acer AN16-42-RTX 4060-)

Empress

80+
Reaksiyon skoru
4
Merhaba arkadaşlar serviste anakart değişimi yapılan laptopum elime ulaştı ancak önceden 75-79C arasında seyreden GPU sıcaklıklarım an itibari ile oyunlarda 85-90C arasında seyretmeye başladı.

Ardından bende konu hakkında yapabileceklerimi araştırdım ve her yolu denedim (Özellikle sorunun kalitesiz macun ve termal ped kullanımı olduğunu varsayıyordum ancak değişimlerini yaptıktan sonra tekrar test ettiğimde Sadece 4-5C arasında bir düşüş yaşadım.) Ardından bende Undervolt uygulamaya karar verdim ve bir süredir araştırıyordum.

Ancak şöyle bir şey dikkatimi çekti genelde ivmeli bir çizgi halinde devam eden Voltage/Frequence curve editor çizgisi bende sanki oynanmış gibiydi

1755201383100.webp
Eğer aranızda RTX4060 Gpu ya sahip bir laptopu olan varsa editördeki ayarını bana SS atabilirse çok sevinirim.

Size sorum ise TechPowerUp sitesinde GPU Database üzerinden incelediğimde RTX 4060 mobile serisinin laptop markama ait olan sürümünde 140W için 2295-2370Mhz olarak not düşülmüş ama gördüğünüz gibi default ayarlarda GPU 2655Mhz ye ayarlanmış bunun sebebi ya da mantıklı bir açıklaması var mı?

Laptop gpuları doğal olarak daha düşük voltajda çalışıyor üst voltajları ayarlamamışlar modelden modele değişen bir durum sıkıntı yok

Hocam laptop 4060 için ideal frekans değeri 2500-2550MHz (Masaüstü versiyonundan yaklaşık 150MHz düşük oluyor, ram frekansı da 8000MHz oluyor masaüstünde 8500Mhz) olmakla birlikte yıllardır kullandığım undervolt ayarını paylaşıyorum. Her cihazın undervolt potansiyeli aynı olmuyor o nedenle herhangi bir mavi ekran veya görüntüde yırtılma-takılma yaşarsanız voltajı 925 yerine 935, 940, 950mV gibi artırarak deneyebilirsiniz. Aşamalı olarak test edin. Değerleri teker teker ayarlamakla uğraşmayın, işin kolayını isterseniz elimden geldiğince anlatırım.
Ekran görüntüsü 2025-08-14 233355.webp

Hocam laptop 4060 için ideal frekans değeri 2500-2550MHz (Masaüstü versiyonundan yaklaşık 150MHz düşük oluyor, ram frekansı da 8000MHz oluyor masaüstünde 8500Mhz) olmakla birlikte yıllardır kullandığım undervolt ayarını paylaşıyorum. Her cihazın undervolt potansiyeli aynı olmuyor o nedenle herhangi bir mavi ekran veya görüntüde yırtılma-takılma yaşarsanız voltajı 925 yerine 935, 940, 950mV gibi artırarak deneyebilirsiniz. Aşamalı olarak test edin. Değerleri teker teker ayarlamakla uğraşmayın, işin kolayını isterseniz elimden geldiğince anlatırım.
Alıntıyı görüntüle
Hocam peki 85 -90c sıcaklık normal mi? Birde GPU Hotspot değerim çok yüksek çıkıyor.

Genelde termal macun değiştir diyorlar bende uyguladım ancak GPU etrafındaki VRAM vs bileşenlere 0,5 mm termal ped kullandım bazı bileşenler daha aşağıda kalıyor onlara sanırım 1,5mm ya da 2,mm termal ped kuıllanmam lazımdı acaba bu GPU hotspotun bunun ile bir alakası var mıdır?

Hocam peki 85 -90c sıcaklık normal mi? Birde GPU Hotspot değerim çok yüksek çıkıyor.

Genelde termal macun değiştir diyorlar bende uyguladım ancak GPU etrafındaki VRAM vs bileşenlere 0,5 mm termal ped kullandım bazı bileşenler daha aşağıda kalıyor onlara sanırım 1,5mm ya da 2,mm termal ped kuıllanmam lazımdı acaba bu GPU hotspotun bunun ile bir alakası var mıdır?
GPU hotspot dediği gpu çipinin yüzendeki en yüksek sıcaklık. Bunun normal sıcaklıktan 12 veya daha fazla derece yüksek olması yüzeye sürülen termal macunun dağılımının iyi olmadığını gösterir ve macunun yenilenmesi tavsiye edilir. Nvidia ekran kartlarının termal limiti zaten 87 derecedir ve sizin cihazınız soğuyamadığı için muhtemelen ekran kartının frekansından kısıyor ve performans kaybına yol açıyor. Termal pad kalınlıkları her zaman doğru algılanamayabiliyor. Yanlış kalınlıkta pad kullanmak da temas sorunlarına yol açıyor. Pad kalınlıklarından emin değilseniz şu üründen kullanmanızı tavsiye ederim. Bu ürünü ben de geçen hafta aldım ve cihazıma uyguladım. VRAM sıcaklıkları 12 derece düştü. Ekran kartım için de ptm7950 kullandım. Sıcaklıklar 100w çekmesine rağmen 4000 rpm fan ile 75 dereceyi geçmiyor.

Geri