Lenovo Legion Silim 5 e bakım yapayım derken başıma gelenler.

Reaksiyon skoru
0
Öncelikle iyi günler. Bu konuyu açarak yaşadığım problemleri ve nasıl çözüme ulaştığımı anlatmak istedim. Yaklaşık bir yıl önce Lenovo Legion Silim 5 model leptop aldım. Donanım olarak içerisinde rtx 4070 (140w) , rayzen 7 7435hs , 16 gb ddr5 (4800mhz) ram ve 500 gb gen4 m2 ssd mevcuttu. Ben öncelikle ram ve ssd güncellemesi yapmak istedim bir adet 16 gb curicial ram eklemesi yaptım ve m2 ssd olarak da kc3000 modelinin 2 tb versyonunu aldım. Ram de hiçbir sorun yaşamadım ssd de ilk başta sorunsuz duruyordu okuma yazma hızları normaldi ama ne zaman ssd ye büyük dosyaları aktarmaya başladığımda ssd hata verdi ve cihaz görmemeye başladı cihazı söküp bataryasını ayırdım ve statik almak için güç tuşuna basarak içideki enerjiyi aldım ve geri bilgisayar ı çalıştırdığımda sorun yoktu ama yine dosya aktarımı yaptığımda aynı sorunu yaşadım ben de ssd sahte diye düşündüm ve iade ettim ve tekrardan daha güvenli bir yerden tekrardan aldım gelen ssd her yönden orjinaldi ama aynı sorunları tekrar yaşadım ve o ssdyi de iade etmek zorunda kaldım cihazın resmi sayfasından araştırdığımda cihazın 1 tb ssd desteklediği yazıyor du iki slotuda 1 tb destekliyor muş bende mecburen 1 tb kioxia model gen 4 m2 ssd aldım ve 1 yıldır herhangi bir problem ile bu konuda karşılaşmadım. Sonrasında ise cihaz yaklaşık 8 aylıkken cihazın içini açıp termal bakım yapmak istedim ve garanti bandrol vidasını söküp cihazın soğutucu bloğunu açtım. İçindeki termal macun taş gibi olmuştu ve vramlerin üzerinde macun gibi bir materyal vardı ( ilk defa böyle bir şey gördüm normal de eski cihazlarda termal pad oluyordu) ben de durumlarını beğenmedim ve hepsini sildim (cahillik ederek) sonrasında ise elimde mx4 termal macun vardı ve vramler olmak üzere hepsine sürdüm cihazı toplayıp açtığımda ekranda pembe noktalar vardı ve makina kasmaya başlamıştı. Ben hemen vram hatası olduğunu anlayıp cihazı kapatıp hemen söktüm. Bataryadan ayırıp her şeyi kolanya ile sildim sadece ekran kartı ve işlemciye termal macun sürüp cihazı açtım. Noktalar gitmişti ama cihaz kasıyordu ben de termal ped kaynaklı diye düşünerek ertesi gün termal ped temin etmek için çarşıya indim ve esnaftan öğrendiğim kadarıyla termal macun içinde alüminyum partikülleri mevcutmuş bu da kısa devreye neden oluyormuş. Bunu çözmek için ise selilözik tiner ile temizlememi söylediler ve 0.5 mm lik termal ped aldım. Cihazı temizledim tiner ile macun ve pedleri yerleştirdim ve cihazı topladım. Cihazı açmaya çalıştığımda cihaz hiç start vermedi. Ben de cihazı tamam bozdum düşüncesi ile batarya bağlantısını söküp servisine yollamak istedim. Ama Bayram arifesi diye yollayamadım . Ve YouTube da bilgisayar tamir kanalı olan Teknoloji Çözüm kanalına ulaştım ve durumu anlattım o ise bana cihazın kısa devreye girdiğini söyledi ve tineri kurutup kurutmadığımı sordu. Ben de yarım saat beklediğimi söyledim o yeterli olmayacağını ve bir kurutma cihazı ile kurutmam gerektiğini açıkladı. Ben de fön makinesi ile kuruttum ve sadece cihaza termal macun uyguladım. Cihazı açtığımda sorunlar çözülmüştü ben de tekrardan açıp termal pedleri yerleştirdim. Ama sonradan vram ısılarını kontrol ettiğimde yük altında 117 dereceleri gördüğünü fark ettim. Ve ben de önceki sıvı olan termal pedi araştırmaya başladım. Sıvı olan termal pedin ismi termal putty olarak geçmekteymiş ve ülkemizde thermal grizzly markasının bu ürünü varmış. Üç farklı modelde mevcut tu basic, advence ve pro ben en iyisi olsun diye pro sunu aldım ve yanında thermal grizzly in dronaot model macununuda istedim. Uyguladıktan sonra vram derecem 70 lere indi ama ekran kartı ve işlemci sıcaklığım dan pek memnun olmadım ekran kartı 87 işlemcim ise 100.2 derece görüyordu. Yaklaşık iki ay kullandım ve araştırma ya devam ederken ptm 7950 diye bir malzeme buldum ama ülkemizde temin edemediğim için alamadım. Ve bir hafta önce thermal grizzly markasının ptm ürettiğini keşfettim ve hemen sipariş ettim. Ve uygulamadan önce cinebenc r23 testine girdim cihazım 14005 puan alıyor du sıcaklığım 100.2 dereceydi ve çekilen ortalama toplam watt 72 watt tı ekran kartım ise 87 derecede çalışıyordu ptm uyguladıktan sonra ekran kartım 79 derecede sabit kaldı işlemcim ise cinebenc r23 testinde 14496 puan verdi sıcaklık aynıydı ama çekilen ortalama watt 85 e yükselmişti ve thermal grizzly ptm materyalinden oldukça memnun kaldım. Umarım sizin için de faydalı olacaktır. Thermal grizzly markalı ürünleri de almamın sebebi de güvenilir olduğunu düşünmem. Sizde konu hakkında görüşlerinizi bildirirseniz sevinirim. Benim bu konulardan başım çok ağrıdı sizin de ağrımasın diye paylaşmak istedim.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,154,262
Üyeler
183,542
Son üye
olzeki03
Geri