pcmeraklisi34
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 1,309
İkinci elde RX 6800XT ekran kartım ile sorunsuz çalışacak LGA 1151 soket anakarta uygun en F/P işlemci nedir? Şuan i3 var donma takılma oluyor.
Anakart 1151 soket diye aynı anakarta işlemci takmak istiyorum anakart değiştirince çok masraflı oluyor eski anakartı falan satmakla uğraşmak da istemiyorum.Hocam anakartınız ne de bu kadar 1151 soket üstüne düştünüz
sat onları en kötü 5600 b450 b550 almaya çalışİkinci elde RX 6800XT ekran kartım ile sorunsuz çalışacak LGA 1151 soket anakarta uygun en F/P işlemci nedir? Şuan i3 var donma takılma oluyor.
Anakartla pahalıya geliyor sadece işlemci daha mantıklı değil mi i7-i9 falan? Overclock da yaparım zaten i3 de overclocklu ama ona rağmen yetmiyor.Eski bir anakart ve sanıyorum alınacak en makul işlemciler 8. veya 9. nesil işlemciler olur. Bir ara 9400F kullanışlıydı ama elinizde 6800XT varsa ve 1080p de kullancaksanız her türlü tam performans alamayacaksınız. i7 veya i9 alacaksanız da zaten anakart+işlemci parasına denk gelecek. Kaldı ki Z tipi bir anakartınız da yoksa i7 veya i9 almanız da mantıksız olacak.
OC yapabiliyorsan Z tipi bir anakarta sahip olduğunu varsayıyorum. Sadece işlemci için konuşacak olursak değerlendirmen gereken çok parametre var.Anakartla pahalıya geliyor sadece işlemci daha mantıklı değil mi i7-i9 falan? Overclock da yaparım zaten i3 de overclocklu ama ona rağmen yetmiyor.
İ9 9900K her anlamda R5 5600 den iyi değil mi? Anakart masrafına girince işlemciden kısmak gerekiyor o yüzden işlemci değişimi mantıklı geliyor.OC yapabiliyorsan Z tipi bir anakarta sahip olduğunu varsayıyorum. Sadece işlemci için konuşacak olursak değerlendirmen gereken çok parametre var.
1. İkinci el temiz 9. nesil "K" ibaresi olan bir işlemci bulman zor. Bulsan bile ucuz olur mu önce onu düşünmeni öneririm.
2. Eski nesil işlemcilerin, özellikle intel tarafındaki işlemcilerin önbellekleri düşük. Rekabetçi oyunlarda yeni nesil bir işlemci kullanman sana çok fayda sağlayacaktır.
3. AM4 tarafında uygun yollu b450m ve r5 5600 gibi ikiliyi sıfır olarak hayet uygun fiyatlara alabilirsin, neredeyse bir i9 parasına çözersin eminim.
bu bulduğum ilk örneklerden biri ve fiyatı göreceğin üzere 8k civarlarında. Sence 8k ya b450+r5 5600 mı yoksa i9 9900k mi kararı sen ver.
Sizlerle bazı test sonuçlarını paylaşayım.İ9 9900K her anlamda R5 5600 den iyi değil mi? Anakart masrafına girince işlemciden kısmak gerekiyor o yüzden işlemci değişimi mantıklı geliyor.
Peki en mantıklısı i9 mu yoksa i7 falan alsam o da iş yapar mı? Ryzen alacak olsam 4000 işlemciye gider Gaming Plus anakart alsam pahalısını da almasam B550 olsa yeter desem 5000TL de ona gider bir de 5600X çok ısınır stok fanı yetmez soğutucu da alayım desem 1000TL de ona gider 10 bin liralık olurum o yüzden mantıklı gelmiyor ucuza gelse düşünürdüm.Sizlerle bazı test sonuçlarını paylaşayım.
R5 5600X'in GeekBench performansı: https://browser.geekbench.com/processors/amd-ryzen-5-5600x
i9 9900K'nın GeekBench performansı: https://browser.geekbench.com/processors/intel-core-i9-9900k
Test referansları neye göre belirlenmiş göremiyorum ama burayı da bir inceleyin derim: https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-Core-i9-9900X-vs-AMD-Ryzen-5-5600X/3376vs3859
Gördüğünüz gibi birbirlerinden çok uzak değiller ancak yeni nesilin getirdiği daha düşük nanometre yapısı, daha düşük güç tüketimi gibi durumları ele alırsak (ve fiyatları da) Bence r5 5600X mantıklı bir seçim. Dediğiniz gibi 8 core bir işlemci kullanımı mantıklı gelebilir ama i9 9900k high-end bir işlemci olduğundan soğutma tarafını da düşünmek gerekir.
Diyorsanız ki "ben ekosistemimden çok memnunum eski de olsa i9 kullanmak istiyorum" Tercih sizin.