Neler Yeni

Yardım LLC ve Undervolt nasıl yapılır?

wgaijin

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
6
İsim
han uzn
Merhaba herkese,

Biraz uzun bir konu olacak ama deneyimli birilerinden yardım alabileceğimi umuyorum. Konu Intel’in son dönemdeki BIOS güncellemeleri ve işlemcimde yaşadığım voltaj sorunları.
Bu yıl mart ayında bir i5-13600K satın aldım. Arctic Freezer 34 Duo ile kışı atlattım, fakat yazın Deepcool AK620'ye geçtim. O dönemde Intel'in baseline BIOS'u yüklüydü. Yazın sıcaklık ortalaması 80°C, bazen daha üzeriyle bitti diyebilirim.

Daha sonra Intel'in voltaj konusundaki güncellemelerinden haberdar oldum ve 0x129 ile 0x12B BIOS güncellemelerini yaptım. Intel'in dediğine göre, bu güncellemeler gereksiz voltaj sorunlarını azaltıyordu ve toplam dört BIOS güncellemesiyle bu problemin çözüldüğünü belirtiyorlardı.

Şimdi sorularıma gelecek olursak:

1. Voltaj dalgalanmaları (spikeleri) normal midir?
  2. Sistemi bu şekilde 9 aydır kullanıyorum. İşlemcim Corsair iCUE 4000X kasada, Prime B660-Plus D4 anakartla birlikte çalışıyor. Bu konuda bana neler önerirsiniz?
Bazen HWInfo'da saçma sapan değerler görüyorum, fakat HWInfo'nun doğru bilgiler yansıttığını düşünmüyorum. Eğer işlemcim bozuk olsaydı, Black Myth: Wukong gibi oyunları oynayamazdım. En azından kafamdaki "işlemcim bozuk mu?" sorusunu silmiş oldum.

Bu arada, işlemciyi İncehesap üzerinden tray olarak satın almıştım. Sizce bir 240mm sıvı soğutma bu işi kökten çözer mi? Kafamda hâlâ ısınma ile ilgili teknik sorular var. Konuya hâkim olan arkadaşlardan yardım almak istiyorum.

Eksik ya da tam ifade edemediğim bir şey varsa affola; sorabilirsiniz. Konunun takipçisiyim ve cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden teşekkürler!

Intel, 0x129 ve 0x12B kodlu iki BIOS güncellemesini zorunlu yaptı ve tüm kullanıcıların bu güncellemeleri gerçekleştirmesini tavsiye etti. Ben de bu güncellemeleri yaptım, fakat işlemcimdeki voltaj dalgalanmalarını bir türlü aşamıyorum. Bu sorunla ilgili deneyimlerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Kısaca sorunlarım şöyle:

• Intel'in 13. ve 14. nesil işlemcileri için belirlediği voltaj sınırı 1.55V. Ancak benim işlemcim genelde 1.50V üzerini rahatça görebiliyor ve bu, özellikle optimizasyon sorunu yaşayan oyunlarda gereksiz ısınmaya sebep oluyor.
  • 0x104 BIOS sürümünü kullanırken undervolt işlemi yapabiliyordum, fakat şu an bu mümkün değil. Undervolt işleminin güvenli olup olmadığını ya da denenebilirliğini tam olarak bilmiyorum.
Ek bilgi:

• B serisi bir anakart kullanıyorum. Undervolt yapmak için, mikrokodun BIOS içi ayarlarından dönmek gerektiğini biliyorum, ancak bunun güvenliği hakkında net bir fikrim yok.
Yaşadığım durumlara çözüm bulabilirsek yalnızca bana değil, bu tür voltaj sorunları yaşayan tüm Intel kullanıcılarına faydalı olacağımızı düşünüyorum.

Ekler

• 1734101007182.png
    1734101007182.png
    105.5 KB · Hit: 13
Top Bottom