Neler Yeni

Matematik bilen birisi yardım edebilir mi?

Sansar Salvo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
932
İsim
Fettah Özalp
İlgilendiği Kategoriler
Video oyunları ve Monitörler
bu videoda 4:55 de laylaylom anlatıyor hiçbirşey anlamadım burada tam olarak arkadaş ne demeye çalışıyor

Lost_Dragon

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
955
İsim
Göksel Gündüz
Sana P(7)'yi soruyor.
P(3x+4) yazılan yeri P(7) yapamalısın.
3x+4=7 olmalı yani
3x=7-4
3x=3
x=1

burada x gördüğün yere 1 yazarsan P(7)'yui bulacaksın.
P(3x+4)=11x ise x'e 1 yazarsan
P(7)=11 bulursun.
------------------
İkincisinde sana P(x²)'yi soruyor.
P(x)=1-3x polinomunda x gördüğün yere x² yazarsan
P(x²)=1-3x² olur.

Sansar Salvo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
932
İsim
Fettah Özalp
İlgilendiği Kategoriler
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Sana P(7)'yi soruyor.
P(3x+4) yazılan yeri P(7) yapamalısın.
3x+4=7 olmalı yani
3x=7-4
3x=3
x=1

burada x gördüğün yere 1 yazarsan P(7)'yui bulacaksın.
P(3x+4)=11x ise x'e 1 yazarsan
P(7)=11 bulursun.
------------------
İkincisinde sana P(x²)'yi soruyor.
P(x)=1-3x polinomunda x gördüğün yere x² yazarsan
P(x²)=1-3x² olur.
ikinciyi anladım zaten ama ilkini gerçekten kafama kazıdınız sağolun, yapamadığım birkaç soru olursa buraya bırakmamın bir sakıncası varmıdır.

Sansar Salvo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
932
İsim
Fettah Özalp
İlgilendiği Kategoriler
Son düzenleme:

Lost_Dragon

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
955
İsim
Göksel Gündüz
örnekle açıklayayım.
P(x)=x²+3 olsun bunun P(x)'in derecesi x²'nin üstündeki 2
Q(x)=x+5 olsun. Bunun derecesi x'in üzerinde sayı olmadığı için 1

Bu iki polinomu toplarsan P(x)+Q(x)=(x²+3)+(x+5)=x²+x+8 olur yani bu iki polinomun toplamında derece x² üzerindeki 2 oluyor. Hiç işlem yapmadan yeni polinomun derecesi P(x)'in derecesi x²'nin üstündeki 2 büyük olduğu için 2'dir dersin.

Yani toplamada ve çıkartmada büyük olan polinomun derecesi oluyor.

Burada P(x)'in derecesi m ve Q(x)'in derecesi n ise ve m, n'den büyük ise bu iki polinomum toplamının derecesi m olur.
-------------------

Eğer örnekteki iki polinimu çarparsan (x²+3).(x+5)= x³ + 3x² + 5x + 15 bulursun. Bu yeni polinomun derecesi x³ üzerindeki 3 oluyor.
Yani çarpmada P(x)'in derecesi x²'nin üstündeki 2 ile, Q(x)'in x'in üzerinde sayı olmadığı için 1 olduğundan hiç işlem yapmadan 2+1=3'dür diye bilirsin

P(x)'in derecesi m ve Q(x)'in derecesi n ise çarpmada m+n polinomun derecesi olur.

-------------------------------

P(x)=x²+3 olsun demiştik ya şimdi bunu P(x³)'ünü bulalım. Yani x gördüğün yere x³ yazacaksın.
P(x³)=(x³)²+3=x⁶+3 olur. Buradan derece 2*3=6 oluyor.
polinomun derecesi k olsun, onun m katı iki sayının çarpımı k.m oluyor
------------------------------------------

Burada ise yukardaki örnekte açıkladığım gibi iki farklı polinomu çarparsan
yeni polinomun derecesi, P(x)'deki k'nın m katı ile yani k.m ile Q(x)'deki p'nin n katının toplamı oluyor.
yani yeni polinomun derecesi k.m+p.n oluyor yeni polinomun derecesi.

------------------------------------------------

Son kısımda ise P(x)=x²+3 olsun
Q(x)=x+5 demiştik ya

P(Q(x))'i bul diyor. Yani P(x+5) nedir diyor.
P(x)=x²+3 ise P(x+5)'i bulman için x yerine x+5 yazacaksın

P(x+5)=(x+5)²+3=x² + 10x + 28

Yani P(x)=x²+3 derecesi 2,
Q(x)=x+5 derecesi 1 demiştik ya

P(Q(x))'in derecesi hiç işlem yapmadan 2.1=2 diyebilirsin.

P(x)'in derecesi m, Q(x) derecesi n ise
P(Q(x))'in derecesi m.n oluyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Teoriler kafanı karıştırabilir. Sen teorileri fazla takma, örnekleri çözmeye çalış.

Son düzenleme:

Sansar Salvo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
932
İsim
Fettah Özalp
İlgilendiği Kategoriler
örnekle açıklayayım.
P(x)=x²+3 olsun bunun P(x)'in derecesi x²'nin üstündeki 2
Q(x)=x+5 olsun. Bunun derecesi x'in üzerinde sayı olmadığı için 1

Bu iki polinomu toplarsan P(x)+Q(x)=(x²+3)+(x+5)=x²+x+8 olur yani bu iki polinomun toplamında derece x² üzerindeki 2 oluyor. Hiç işlem yapmadan yeni polinomun derecesi P(x)'in derecesi x²'nin üstündeki 2 büyük olduğu için 2'dir dersin.

Yani toplamada ve çıkartmada büyük olan polinomun derecesi oluyor.

Burada P(x)'in derecesi m ve Q(x)'in derecesi n ise ve m, n'den büyük ise bu iki polinomum toplamının derecesi m olur.
-------------------

Eğer örnekteki iki polinimu çarparsan (x²+3).(x+5)= x³ + 3x² + 5x + 15 bulursun. Bu yeni polinomun derecesi x³ üzerindeki 3 oluyor.
Yani çarpmada P(x)'in derecesi x²'nin üstündeki 2 ile, Q(x)'in x'in üzerinde sayı olmadığı için 1 olduğundan hiç işlem yapmadan 2+1=3'dür diye bilirsin

P(x)'in derecesi m ve Q(x)'in derecesi n ise çarpmada m+n polinomun derecesi olur.

-------------------------------

P(x)=x²+3 olsun demiştik ya şimdi bunu P(x³)'ünü bulalım. Yani x gördüğün yere x³ yazacaksın.
P(x³)=(x³)²+3=x⁶+3 olur. Buradan derece 2*3=6 oluyor.
polinomun derecesi k olsun, onun m katı iki sayının çarpımı k.m oluyor
------------------------------------------

Burada ise yukardaki örnekte açıkladığım gibi iki farklı polinomu çarparsan
yeni polinomun derecesi, P(x)'deki k'nın m katı ile yani k.m ile Q(x)'deki p'nin n katının toplamı oluyor.
yani yeni polinomun derecesi k.m+p.n oluyor yeni polinomun derecesi.

------------------------------------------------

Son kısımda ise P(x)=x²+3 olsun
Q(x)=x+5 demiştik ya

P(Q(x))'i bul diyor. Yani P(x+5) nedir diyor.
P(x)=x²+3 ise P(x+5)'i bulman için x yerine x+5 yazacaksın

P(x+5)=(x+5)²+3=x² + 10x + 28

Yani P(x)=x²+3 derecesi 2,
Q(x)=x+5 derecesi 1 demiştik ya

P(Q(x))'in derecesi hiç işlem yapmadan 2.1=2 diyebilirsin.

P(x)'in derecesi m, Q(x) derecesi n ise
P(Q(x))'in derecesi m.n oluyor.

Teoriler kafanı karıştırabilir. Sen teorileri fazla takma, örnekleri çözmeye çalış.
anladım hocam çok sağolun cansınız teşekkür ederim

tekino

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
471
İsim
Tekin Ayber
Taşıma su ile değirmen dönmez. İyi bir kitapla hem öğrenip hem de alıştırmalar yapmalısın.

Sansar Salvo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
932
İsim
Fettah Özalp
İlgilendiği Kategoriler
Taşıma su ile değirmen dönmez. İyi bir kitapla hem öğrenip hem de alıştırmalar yapmalısın.
yapıyorum hocamda bazı yerlerde anlamıyorsun yada anlatanı anlamıyorsun farklı tarza anlatıyor kafan karışıyor öğretmenine veya bir arkadaşına sorman gerekiyor benimde kimsem yok foruma sordum

tekino

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
471
İsim
Tekin Ayber
yapıyorum hocamda bazı yerlerde anlamıyorsun yada anlatanı anlamıyorsun farklı tarza anlatıyor kafan karışıyor öğretmenine veya bir arkadaşına sorman gerekiyor benimde kimsem yok foruma sordum
Antrenmanlarla serisine ilk baştan ilaç niyetine bir başla bence, ilk baştakileri eğer temelin varsa su gibi geçersin zaten az ötede de polinomlar ve fonksiyonlar var, orayı da temelin sağlam olduğunda gayet güzel geçersin. Pol ve fx ler o kadar zor konular değil bundan emin ol, çok ama çok daha karmaşık zor konular var. Onun için temelin hep sağlam olmalı.

phopshen

80+ Bronze
bu videoda 4:55 de laylaylom anlatıyor hiçbirşey anlamadım burada tam olarak arkadaş ne demeye çalışıyor
bu adam zaman geçtikçe beyni küçülüyor gibi. yeni videolar geldikçe sapıttı ve ilk kez sınav akşamı çalışacam adam video atıyor saçma ***** gülüyor. bunun gevşekliğinden kimseye önermiyorum ve bıyıklı matematik izlemeye başladım bazıları da bıyıklıyı sevmez. adam konuyu en iyi şekilde akılda kalacak şekilde anlatıyor üstüne de bir sürü soru çözüyor video 40 dakika ise 10dksı konu anlatımı falandır. hem yazılıda sorulabilecek hem de yksde çıkabilcek tarz çözüyor

Sansar Salvo

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
932
İsim
Fettah Özalp
İlgilendiği Kategoriler
Antrenmanlarla serisine ilk baştan ilaç niyetine bir başla bence, ilk baştakileri eğer temelin varsa su gibi geçersin zaten az ötede de polinomlar ve fonksiyonlar var, orayı da temelin sağlam olduğunda gayet güzel geçersin. Pol ve fx ler o kadar zor konular değil bundan emin ol, çok ama çok daha karmaşık zor konular var. Onun için temelin hep sağlam olmalı.
temelim 0, hiç yok. şuan hedefim haftaya cuma matematik sınavından 50 almak. oturtmak zor olacak ama yapacak bir şey yok.

bu adam zaman geçtikçe beyni küçülüyor gibi. yeni videolar geldikçe sapıttı ve ilk kez sınav akşamı çalışacam adam video atıyor saçma ***** gülüyor. bunun gevşekliğinden kimseye önermiyorum ve bıyıklı matematik izlemeye başladım bazıları da bıyıklıyı sevmez. adam konuyu en iyi şekilde akılda kalacak şekilde anlatıyor üstüne de bir sürü soru çözüyor video 40 dakika ise 10dksı konu anlatımı falandır. hem yazılıda sorulabilecek hem de yksde çıkabilcek tarz çözüyor
bundan bende nefret ediyorum ama başka sanki yok gibi

phopshen

80+ Bronze
temelim 0, hiç yok. şuan hedefim haftaya cuma matematik sınavından 50 almak. oturtmak zor olacak ama yapacak bir şey yok.

bundan bende nefret ediyorum ama başka sanki yok gibi
zamanın var ise bıyıklı matematik dene temeli iyi attırıyor. trigonometride hiçbir şey anlatamamıştı, grafikten anlatıyor hiçbir şey anlaşılmıyor. bıyıklı matematikten izleyim dedim adam öyle bir anlatıyor ki bir daha aklından çıkmaz gibi. neyi neden yaptığını söylüyor rehber matematik gibi otistik değil en azından

Top Bottom