Milli eğitim bakanlığına öneri sunmak mantıklı mı?

Scorez

80+
Reaksiyon skoru
1
Merhaba gençler. Son zamanlarda ırkçılık olayları maalesef artmaya başladı. İnsanlar sadece memleketleri farklı olduğu için birbirlerine ırkçılık yapıyorlar. Hatta benim Kilisli hocam bile sadece memleketim yüzünden bana zamanında ırkçılık uygulamıştı, aranızda Hoca'dan ırkçılık görenler elbette vardır. Konu bu değil. Şimdi bildiğiniz gibi mebbis adlı ucube bir sistem var ve bu sistemde veri sızıntıları yaşanıyor aranızda bilenler vardır konu o değil.

Şimdi, mebbis öğretmen girişinde benim anne bilgilerim, baba bilgilerim, kardeş bilgilerim, kendim doğum yeri, memleket gibi bilgilerim gözüküyor. Bunları öğrendiğimde şok oldum. Ayrıca, anlık MERNİS'ten bu bilgileri çekiyorlar bir de. Bazı sınıf öğrenci listelerinde de öğrencilerin memleketi, doğum yeri ve köy bilgileri açıkça yazıyor. Örnek vermek gerekirse bir varsayım yapalım; üstünüze alınmayın, ırkçılık yapmıyorum. Diyelim ki Sivas'ta görev yapan doğu kökenli bir öğretmen bazı zehirli düşüncelere sahip olsun ve batı kökenli insanları sevmediğini düşünelim, diyelim ki, annem ve babam İzmir'de doğmuş benim memleketim ise Giresun olsun batı kökenli. Bu durumda, öğretmen bu bilgileri gördüğünde bana ve diğer batı kökenli ya da Avrupa kökenli öğrencilere karşı ırkçı davranışlar sergileme olasılığı %90'a kadar çıkıyor? Ayrıca, MERNİS sistemi kardeş bilgilerini de gösteriyor; örneğin, anne-babanın kaç çocuk doğurduğu gibi bilgiler de görülebiliyor çok ayıp şekilde.

Bu nedenle, asıl konuya geçmek istiyorum:

Şimdi CİMER'e, sadece MEB'e, Mebbis'teki öğrenci, anne-baba ve kardeş bilgilerinin veli tarafından opsiyonel olarak bazı bilgilerin gizlenebilmesi seçeneğinin eklenmesini talep edeceğim. Ayrıca, doğum yeri ve memleket bilgilerinin sistemde görünmemesini isteyeceğim. Çünkü bazı öğretmenler, doğum yeri ve memleket gibi bilgileri görerek öğrencilere ırkçılık ve ayrımcılık yapma ihtimalleri var bu yüzden, öğretmen girişlerinde (müdür girişleri hariç) doğum yerleri ve memleket bilgileri tamamen sistemsel olarak gizlenmesini isteyeceğim. Ayrıca sınıf listelerinde de yer alan öğrencilerin memleketi ve doğum yerleri gibi bilgilerinde kaldırılmasını isteyeceğim.

Gerçekten böyle bir başvuru yapmamın güzel olacağını düşünüyorum siz istemeseniz de bu başvuruyu yapmak zorundayım. Eğer kabul edilirse, eğitimde ırkçılık tamamen sona erer. Çünkü sınıf listelerinde bile öğrencilerin memleketleri ve doğum yerleri görülebiliyor herkes bakabiliyor ve bu çok rahatsız edici bir durum.

Bu konuyu açmamın sebebi de, insanların bu şekilde ayrımcılık yapmasının önüne geçmek ve eğitimde eşitliği sağlamaktır. Sizce olumlu görüş alabilir miyim? Milli Eğitim Bakanı bu başvuruyu dikkate alabilir mi?

Verilerin sızdırılması sadece ekranda gösterilip gösterilmemesi ile nasıl engellensin? Güvenlik açığı ile veri sızdırılması başka bir şey ekranda görünmemesi başka bir şey. O veriler internette kaç kere yayıldı ve haberlere çıktı. İsteyen her şekilde öğrenebiliyor.

Verilerin sızdırılması sadece ekranda gösterilip gösterilmemesi ile nasıl engellensin? Güvenlik açığı ile veri sızdırılması başka bir şey ekranda görünmemesi başka bir şey.
Hocalarında kafası sorgu paneli kullanmaya yetmez herhalde dimi?

Bu olayı biryerlerine takcaklarını düşünmüyorum

Geri