Monitör ve ekran kartları hakkında

baran1974

80+
Reaksiyon skoru
1
Konu başlığının oldukça geniş olduğunun farkındayım ama ilgi çekmesi için bilerek böyle yazdım.
Şimdi mevzuya geleyim.

Şu anda elimde ViewSonic VX2719-PC-MHD 240Hz VA Panel monitör var. İlk PC’mi toplarken almıştım, birkaç yıldır kullanıyorum.
Sistemim şu şekilde:
R5 5600X
RX 6700XT
Asus TUF B450M Gaming Plus

Ben genelde FPS oyunları oynuyorum (Valorant, CS2, Rust vs.), bu oyunlarda da gecikme, akıcılık ve tepki süresi baya önemli.
Monitörüm 240Hz, 1ms ve kâğıt üzerinde gayet iyi duruyor ama VA panel olması kafamı biraz kurcalamaya başladı.

Geçenlerde bir arkadaşımda kaldım, gece beraber Valorant girdik.
Onun sistemi:
i5 12400F
RTX 3060 12GB
Asus TUF B560M-PLUS
280Hz OC destekli IPS monitör (ama kendisi 240Hz’de kullanıyor)

Yani teknik olarak ikimizin monitörleri aynı Hz’de, aynı 1ms değerinde görünüyor.
Ama onun bilgisayarında oynarken şok oldum resmen.
Oyun inanılmaz akıcıydı, nişangâh cam gibi hareket ediyordu.
Benim sistemim daha güçlü olmasına rağmen aynı pürüzsüzlük yok.
Bunu fark edince aklıma iki ihtimal geldi:

1. NVIDIA’nın Reflex ya da Boost olayı fark yaratıyor olabilir.
Ben AMD kullanıyorum, o NVIDIA.

2. VA panelin gecikmesi yazıldığı gibi değil.

Yani kısaca kâğıt üstünde her şey aynı görünse de, panel tipi işin rengin bu kadar ciddi değiştiriyor mu?

Şimdi 2 güne R7 7800X3D sistem toplayacağım.
Ama kararsız kaldım, çünkü eğer fark ekran kartı kaynaklıysa NVIDIA’ya geçeceğim.
Yok, fark monitörden geliyorsa o zaman direkt Fast IPS bir monitör alırım.

Kısaca sorum şu:
Aynı 240Hz – 1ms değerine sahip iki monitörde, panel farkı bu kadar hissedilir mi? Yoksa işin aslı ekran kartı teknolojilerinde mi bitiyor ?!?

Bilgili birisi beni aydınlatırsa çok mutlu olurum yarın satın alım yapacağım :3

Ekran kartı teknolojilerinin de etkisi olsa da eğer şoke olacağın kadar bir fark görebildiysen %90 ihtimalle monitör farkından kaynaklıdır. Çok kaliteli VA paneli olan bir monitör almadığın sürece Ghosting fazla olur. En az Ghosting TN panelde sonra IPS sonra VA diye biliyorum. Ama TN panele geçersen sana çok renksiz gelebilir VA'dan sonra. O yüzden IPS bir monitör alman iyi olur. VG27AQML1A modelinin fiyatı şuan ne bilmiyorum ama 13k civarı ise önerebileceğim bir model. AOC Q25G4SR ise 24 inç 300 hz IPS, tam senin gibi oyunculara yönelik. 1440p önerdim çünkü şuanki sistemin bile 1440p oynatabilir sen bir de yükseltecekmişsin çok rahat oynarsın. Yine de sadece fps oynarım diyorsan 1080p al

3113.webp

Kağıtüstünde yazanlar gerçek degil.
3115.webp

Öneririm ama o paraya 2k alırdım şahsen. G65b mesela. Öğrenci indirimiyle fiyatı 11k ya düşüyor.

Geri