Rehber Monitörlerde ölü piksel emin olarak nasıl kontrol edilir?

Fantastiktürk

80+ Silver
En İyi Cevap
1
Reaksiyon skoru
1,740
Pek çok arkadaşımız ölü piksel testi yapmayı biliyor. Ama görüyorum ki çoğu kişi "Acaba bu ölü piksel mi, toz mu, başka bir şey mi..." diye tereddüt ediyor. Bu rehberde nasıl emin olursunuz onu göstereceğim. Ama bilmeyen arkadaşlar var ise diye en baştan anlatıyorum.

Bu sayfayı açıp teste başlıyorsunuz. Önce siyah renkten başlar. Mouse ile tıkladığınızda beyaz, kırmızı, yeşil, mavi ekranlar açılır.
Renkler özellikle seçilmiştir çünkü WRGB OLED vb. paneller haricinde ekranlarda renkler kırmızı, yeşil ve mavi ışık veren alt pikseller ile elde edilir. Birer tane kırmızı, yeşil ve mavi alt pikselin birleşmesine piksel denir. Alt piksellerden 1'i, 2'si ya da her 3'ü birden ölü olabilir. Dolayısıyla her renk test edilir.

Alt pikseller:
1744720195172.png

3 alt pikselin birleşmesi ile oluşan pikseller (Beyaz gözüken 3'lüler):
1744720147095.png

Her bir ekranda çalışmayan (siyah) ya da yanlış çalışan (farklı renkli) noktaları yani pikselleri arayacaksınız. Bu yüzden adı "piksel testi"dir.
Örnek fotoğraflar:
Komple ölü bir piksel:
1744720284898.png

Ölü kırmızı alt piksel:
1744719520631.jpg

Sıkışmış piksel. Siyah renk vermesi gerekiyordu:
how-to-fix-Stuck-pixels.jpg

Asıl kısma gelelim. Nasıl emin olacaksınız? Nasıl bu şekilde çekersiniz?
Aslında gayet basit. Telefon kameranızda makro modunu açıp ekranın dibine sokun. Elinizle fiziksel olarak yakınlaştırıp uzaklaştırarak netliği ayarlayın. Hatta daha da büyütmek ve netleştirmek için ekrana bir damla su da koyabilirsiniz. Örneğin çektiğim iki fotoğraf:
1744719588890.jpg
1744720646736.jpg

Su damlasına gerek kalmadan monitörlerde makro kamera ile emin olabilirsiniz. Su damlasını genellikle çok daha küçük ve yoğun piksel dizilimine sahip tablet, telefon gibi cihazlarda kullanabilirsiniz. Bu fotoğraflar 224 PPI piksel yoğunluğuna sahip (Yani 23,8 inç 1080P=Full HD bir monitörden 2.5 kat daha yoğun piksele sahip) tabletimden.

@B1L0

Benim monitörün en üst kısmında 2 adet boydan boya yatay siyah çizgi var hani çizgili defterler olurdu ya aynı o şekil ama çok zor görünüyor ben bunu garantiye göndermeyi düsünüyom ama baska monitörüm yok diye gönderemiyomda hangi renkte en iyi görülür bu sitedeki renklerde görünmüyor

Pek çok arkadaşımız ölü piksel testi yapmayı biliyor. Ama görüyorum ki çoğu kişi "Acaba bu ölü piksel mi, toz mu, başka bir şey mi..." diye tereddüt ediyor. Bu rehberde nasıl emin olursunuz onu göstereceğim. Ama bilmeyen arkadaşlar var ise diye en baştan anlatıyorum.

Bu sayfayı açıp teste başlıyorsunuz. Önce siyah renkten başlar. Mouse ile tıkladığınızda beyaz, kırmızı, yeşil, mavi ekranlar açılır.
Renkler özellikle seçilmiştir çünkü WRGB OLED vb. paneller haricinde ekranlarda renkler kırmızı, yeşil ve mavi ışık veren alt pikseller ile elde edilir. Birer tane kırmızı, yeşil ve mavi alt pikselin birleşmesine piksel denir. Alt piksellerden 1'i, 2'si ya da her 3'ü birden ölü olabilir. Dolayısıyla her renk test edilir.

Alt pikseller:
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Her bir ekranda çalışmayan (siyah) ya da yanlış çalışan (farklı renkli) noktaları yani pikselleri arayacaksınız. Bu yüzden adı "piksel testi"dir.
Örnek fotoğraflar:
Komple ölü bir piksel:
Alıntıyı görüntüle

Ölü kırmızı alt piksel:
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Aslında gayet basit. Telefon kameranızda makro modunu açıp ekranın dibine sokun. Elinizle fiziksel olarak yakınlaştırıp uzaklaştırarak netliği ayarlayın. Hatta daha da büyütmek ve netleştirmek için ekrana bir damla su da koyabilirsiniz. Örneğin çektiğim iki fotoğraf:

Su damlasına gerek kalmadan monitörlerde makro kamera ile emin olabilirsiniz. Su damlasını genellikle çok daha küçük ve yoğun piksel dizilimine sahip tablet, telefon gibi cihazlarda kullanabilirsiniz. Bu fotoğraflar 224 PPI piksel yoğunluğuna sahip (Yani 23,8 inç 1080P=Full HD bir monitörden 2.5 kat daha yoğun piksele sahip) tabletimden.

@B1L0
benim monitör okadar kirliki iyi oldu bu konuyu açtığın reisim eyw :D

Benim monitörün en üst kısmında 2 adet boydan boya yatay siyah çizgi var hani çizgili defterler olurdu ya aynı o şekil ama çok zor görünüyor ben bunu garantiye göndermeyi düsünüyom ama baska monitörüm yok diye gönderemiyomda hangi renkte en iyi görülür bu sitedeki renklerde görünmüyor
Bunu deneyin. Ancak ilk sitede var ise çıkması lazım zaten.

Hocam elinize sağlık. Arkadaş da böyle bir şeyden bahsetmiş galiba bunlar iç panel kırığı mı oluyor?

1000034307.jpg

Güzel konu, teşekkürler.

hocam benim monitörde 1 adet ölü piksel mevcut fakat sadece koyu bataklık rengi gibi bir renkte belli oluyor. geçen video izlerken fark ettim.

Alt pikseller:
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

Örnek fotoğraflar:
Komple ölü bir piksel:
Alıntıyı görüntüle

Ölü kırmızı alt piksel:
Alıntıyı görüntüle

Alıntıyı görüntüle

@B1L0
Hocam araştırma ve incelemeleriniz için çok teşekkür ederim . Kendi adıma uzun zamandır forumlarda sizin yazılarınızı okuyorum. Şuan da 165hz 2k bir monitorüm var sistemim 1440p destekli ancak sıklıkla fps oyunu oynadığım için 1080p ye geçiş yapmak istiyorum.Bütçem 10k ve Dell G2524H modelini almaya karar verdim 240hz ov ile 280hz oluyor bu fiyat bandında ve kalitede baska monitör bulamadım acıkcası sizin bir tavsiyeniz olur mu ve bu monitör onayınızdan geçer mi tavsiyelerinze açığım. İyi forumlar

Geri