Sizin gibi çok kullanıcı var biliyorum. 144Hz alıp uzun sürelerce 60'da kullanan da çok gördüm. Sizin bilmediğiniz için fark etmemeniz onun kötü olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bizim amacımız paranıza en iyisini almanız. Bilincli tüketici olmanız. Bu yüzden bütün bu yazılar.
144 hz alıp 60 hz kullanmak araştırmama ve bilmemezlik gibi sebeplere dayanırken VA paneli fiyatından dolayı tercih edenlerde oluyor ama. Bence bunlar farklı şeyler.
Bu da yanlış. IPS'lerin de overdrive'a ihtiyacı var. Overdrive açmadığımiz model sayisi bir elin parmağını geçmez. Eğer "Zaten hizli oldukları için çok da bir şey fark etmiyor." anlamında dediyseniz o da doğru değil. Her tipten var ama daha çoğunlukta olan IPS'ler genellikle overdrive açık değilken yavaşlar. En çok satan modeller olan 24G4X, G24F-2'ye falan bir bakın bakalım.
144 hz alıp 60 hz kullanmak araştırmama ve bilmemezlik gibi sebeplere dayanırken VA paneli fiyatından dolayı tercih edenlerde oluyor ama. Bence bunlar farklı şeyler.
Yalan söylüyorsunuz demiyorum, bilmiyorsunuz diyorum. Çünkü söylediğiniz şey imkansız. Öyle bir şey yok. Black smearing ile ghostingin aynı olduğunu bilmediğiniz, black smearing ile burn in'i karıştırdığınız gibi bir şeyi karıştırdığınıza eminim.
Evet çok hazır cevaplısınız kesinlikle. Bu kadar hazır cevaplı olmayın bence. Bir kere bilmiyorsunuz değil, görmüyorsunuz veya deneyimsizsiniz deseniz daha doğru olacak. Sizin yazdığınız cümlenin aynısı açtığım konuya başka biri olarak cevap verdi bana. Yani sizin bana bilmiyorsunuz dediğinizin ardından bilmem için anlattığınız şeyi ben zaten öğrenmiş ve okumuştum. Ben bana black smearing gibi gözüktüğünü söyledim ama farklı durumlar olduğunu da biliyorum diye bu yüzden söyledim. Hatta cevapta yazacaktım ama zamanım olmadı evet en sonunda oled yanması olduğuna karar vermiştik açtığım konuda.
Bu da yanlış. IPS'lerin de overdrive'a ihtiyacı var. Overdrive açmadığımiz model sayisi bir elin parmağını geçmez. Eğer "Zaten hizli oldukları için çok da bir şey fark etmiyor." anlamında dediyseniz o da doğru değil. Her tipten var ama daha çoğunlukta olan IPS'ler genellikle overdrive açık değilken yavaşlar. En çok satan modeller olan 24G4X, G24F-2'ye falan bir bakın bakalım.
Yani 144 hz ve üstü IPS panellerde dediğiniz olabilir ama 60 hz var bir sürü onda overdrive açmak mantıklı mı ? Evet benim tabirim yanlışta sizin söylediğiniz gaming performansa yönelik olduğundan kaynaklı. Bir de oyun oynamayacaksa overdrive bence gerekli değil IPS panellerde bu benim fikrim yani doğrusu sizin dediğinizde olabilir karşı çıkmıyorum ben IPS panellerde overdrive konusu veya sorusu pek görmedim hocam o yüzden diyorum VA panellerde daha çok kullanıyorlar diye lakin teknik olarak sizin dediğinizde doğru. İstatistiki olarak IPS panellerde ne kadar overdrive kullanan var bilmiyorum dediğiniz modelleri biliyorum o modellerin ms değerleri yavaştı onlar harici yavaş IPS monitörleri pek bilmiyorum sadece o konuda eksiğim var açıkçası.
VA'cı veya IPS'ci diye insanları ayırmam asla yani öyle bir şeyi aklınızdan geçirmeyin ama genelde VA paneller düşük fiyata IPS panellere göre 100 hz falan daha fazla hız veriyorlar. 100 hz küçümsenecek bir rakam değil ancak bunun sebebi ghostingli olması ve yavaş bir panel olması olduğunu çoğu kullanıcı bilmiyor, %60'ı falan böyle diyebiliriz, bu yüzden hakkınızı da yemeyim VA panel eleştirilerinizi destekliyorum. Ama kalan %40'da var. Bu %40'ı sadece hani bilip alan veya bilinçli olarak düşünmeyin veya oyun oynamak için almamış vs. diye yan monitör olarak düz ve yavaş VA panelleri bence kullanan en az %40 bir kesim var. Benim tahminim bu yönde. Ben VA panel kullanırken gerçekten sadece dizi ve film izleyebiliyordum 60 fps olduğundan bir tek ghosting probleminin orada minimal olduğuna inanıyordum ve gerçekten de azalıyordu ghosting bu da bana yetiyordu. Ana monitör olarak IPS kullanıyorum siyahlarından bıktığımda yine VA'ya geçiyorum bana iyi geliyor. Ve hani 2 monitör kullanan adamın ucuz ürünle ne işi var diyebilirsiniz ama oluyor.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Dediğim gibi ekstrem düşuk bütçeler ve bazı sistem zorlamaları dışinda dediğiniz doğru değil çünkü her bütçede IPS alternatifi var
-
Amacım sizinle inatlaşmak degil ama bildiklerinizde hata var hocam. Sadece düzeltmeye çalişiyorum.
Dediğim gibi iyi bir VA olursa %95 onu öneriyorum zaten. Bana VA'cı diyebilirsiniz bu kadar yazmama rağmen.
Mesela sizle benim ayrıldığım bir konu hakkında daha konuşmak isterim müsaitseniz. Belki komik veya saçma gelebilir size anlattıklarım ama bana gerçek gibi geliyor. Hani biz bu yavaş VA modeller hakkında ne kadar kötü şeyler söylesek bile bana bu yavaş modelleri savunan kitle asla bitmeyecek gibi geliyor bana çünkü gerçekten uygun fiyatlılar söz konusu olabiliyor. Mesela ben monitör konularını takip ettiğimde o kadar fazla pivot standı arayan forum kullanıcısı gördüm ki size anlatamam. Çoğuna cevap gelmiyordu gelenlere de 1 2 link geliyordu fiyatı pahalı geliyordu vs. adam zaten ucuz olsun diye en ucuz 144 hz IPS ekran alıyor ama 2. monitör olarak kullanmak içinde ileride pivot arıyor. Gerekli bir şeyde lafım yok ama kalitelileri gerçekten monitör fiyatına yaklaşıyordu haliyle Samsung Odyssey G3 almıştım ben 2. monitör olarak pivot özelliği aşırı kaliteliydi bence. Sırf pivotu ile oynayasım geliyordu zaten Samsung G serisinin pivotları birbirine benzer evet paneli dandik ama pivotu Samsung ayrı satsa %1000 önerirdim. Çok sağlam ve hareketliydi. Yan monitör olarak inanılamaz işlevli bu yüzden monitör. Ve ben aldığımda VA olsa bile başka bir pivot özelliğine sahip VA'lar G3'e göre 500 TL ve daha bile fazla fiyat farklı veriyorlardı sırf standdan dolayı ve IPS için bu daha da uçuyordu. Şaka gibi ama sadece pivot özelliği var diye IPS monitöre 1000 TL fiyat ekleyenleri görüyordum ben. Bizim gibi ucuz ve yeni teknolojiye ihtiyacı olan ülkelerde ben yavaş VA panel kullanan veya kullananlara karşı çirkin üslup kullanılırken 3 kere düşünülmesi gerektiğini düşünüyorum açıkçası.
Yani özetle teknik bilgi açıklayanların çok sabırlı olması gerekiyor bu konuda. Benim fikrimi sorarsanız bu konularda bilgisi olanların %70'i insancıl davranmıyor bu konularda. Çok basit bir yanlış anlaşılmayı uzatabilecek potansiyele sahip bir yapısı var ülkemizde bu konuların.
Ha siz adınızı duydum belki de ama ezberlemedim kusura bakmayın o yüzden siz diye hitap edeceğim, siz bana iyi davrandınız hakkınızı yemeyim. Yanlış falan yazsam da öcü gibi muamele görmedim.
@Fantastiktürk Yalnız Samsung Odyssey G3 gibi monitörlerin pivota rağmen Avrupa gibi gelişmiş ülkelerde yüzüne dahi bakılmadığına da eminim neredeyse. Parası olan çekmez 60 fps dahi olsa. IPS olan versiyonu var aynı kasa neredeyse Odyssey G4 bile ucuz geliyor olabilir orada 1080p çünkü.
Tayvanlı, Çinli ve Hindistanlı kardeşlerim nerede varsa onlarla aynı kader var şu an. Genelde onlarda yaygın bence bu modeller Orta Asya yani.