Neler Yeni

Playstation mı daha kullanışlı Xbox mı?

Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
9
Dahası  
Reaksiyon skoru
4
İsim
Emirhan Algül
Oyunların oynanışı, FPS ve kumanda bakımından sizce PS mi yoksa Xbox mı? Neden?
Şimdi oyun çeşitliliği ve sınır bilmeyen exclusive oyun istiyorsan ps. Sistem olarak daha güçlü bir şey istiyorsan xbox. Ps plus'ın berbatlığından bahsetmeme gerek yoktur bence. Ama yine de benim kişisel tercihim ps, 1 yıldır da kullanıyorum gayet memnunum.
 

EnialiS

80+
Katılım
5 Nisan 2020
Mesajlar
2
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
Konum
Balıkesir
İsim
Mete Küçükçimen
Instagram
@metekucukcimen
Şimdi her ikisini de uzun süre kullandım açıkçası tam anlamı ile senin tercihin game pass vs. İçin Xbox tercih et ama god of War veya human ditroit vs. Gibi oyunları seviyorsan PS 4 tercih et derim cunkü story mod oyunlar ağırlıklı PS4 knalında cıkıyor xboxda bişey bekleme derim sana
 

ahmetim_64

80+ Bronze
Katılım
3 Nisan 2020
Mesajlar
628
Dahası  
Reaksiyon skoru
346
Konum
Uşak
İsim
Ahmet Karagöz
Facebook
albay6464
Yani İkisinin De Hakkını Yememek Lazım Burda Biraz Bütçe Çok Önemli Xbox Çok Kullanışlı Gerek Servisleri Olsun, Ama Sony'nin De Sağlam Bir Oyun Geçmişi Var PS4 Pro İyi Olduğunu Duymuştum Ama Kafam Xbox'tan Yana Hangisini Alırsan Al Pişman Olmazsın. Tercih Senin.
 

potovzuc

80+
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
119
Dahası  
Reaksiyon skoru
31
İsim
Yusuf Efe Yılmaz
Instagram
potovzuc
Steam
potovzuc
Twitter
potovzuc
Performans, Tasarım, Kontrolcüler, Portlar ve Depolama
Performans
Her iki sistem de aynı oyunları oynatabiliyor. Performans ise, kullanılan konsola göre değişiklik gösteriyor. Slim PS4 ufak bir farkla daha güçlü bir donanıma sahip. Tam olarak bu sebeple Xbox One S’e kıyasla oyunları daha yüksek çözünürlükte oynatabiliyor. Aradaki fark her zaman çok fazla değil fakat çoğu TV’de PS4 oyunları daha iyi gözükecektir. İnternet üzerinde bazı iddialara göre PS4’te bazı oyunlarda kare atlamalarına rastlanıyor fakat bu problemlerden hiçbiri geniş bir hata raporuna şimdiye kadar dönüştürülemedi.

Bu alanda karar vermek için yapılacak en iyi şey, favori oyununuzun hangi platformda daha iyi çalıştığını incelemek olacaktır. Çok sayıda oyun sayfası, oyunların her iki platformda da nasıl göründüğünü yan yana birbirleriyle kıyaslayan videolar çekiyorlar.

Eğer daha yüksek fiyatlı PlayStation 4 Pro ya da Xbox One X konsollarına yatırım yapacaksanız, Microsoft bu konuda daha başarılı taraf oluyor. Xbox One X, çok sayıda oyunu yerel 4K çözünürlükte ve 60 fps’te rahatlıkla oynatabilirken Sony’nin konsolu bu konuda zorluklar yaşıyor.

Kazanan: Berabere
Kontrolcüler
Standart Xbox One kontrolcüsü, 360 kontrolcüsünden çekirdek özellikleri olduğu gibi çalmış. Bu özelliklere ek olarak eklenen iki tane titreşim motoru, çıkarılan ise arka taraftaki rahatsız edici pil çıkıntısı. Kontrolcüler ayrıca eski modele kıyasla daha küçük joystick padlerine sahip. Bu durum kimileri için güzel kimileri için ise rahatsız edici bulunuyor. Microsoft ayrıca yakın zamanda kontrolcüsünün Elite versiyonunu da satışa çıkardı. Bu versiyon, farklı özelleştirme imkanları sunuyor ve giriş varyasyonlarına göre farklı tetikleyiciler ayarlanmasına destek veriyor. Elite kontrolcü her ne kadar heyecan verici olsa da 150 dolar kolayca yenilip yutulacak bir fiyat değil.

DualShock 4’ü ele alacak olursak, kontrolcü önceki nesile göre büyük gelişmelere sahip olarak karşımıza çıkıyor. Boyut olarak daha büyük ve ele oturan kontrolleri, tıklanabilir dokunmatik yüzeyiyle ve özel ışıklı alanıyla birleştirildiğinde, kontrolcü bir miktar öne geçmeyi başarıyor. Şimdiye kadar fark etmemiş olsanız da bazı oyunların kullanabileceği bir hoparlör bile kontrolcüde bulunuyor. Genel olarak, PS4 kontrolcüsü daha dayanıklı, fonksiyonel ve şık görünümüyle çoğu oyuncunun eline daha iyi oturacaktır.

Kazanan: PS4
Portlar ve Depolama
Xbox ve PS4 arasında ayırt edici özelliklerden biri her zaman portlar olmuştur. Microsoft, oyun konsoluna IR alıcısı ve iki HDMI girişi eklemesiyle uydu alıcı ve kablo TV hizmetlerine destek verir hale geliyor. Sony’nin bu portları cihazına dahil etmemesi, Microsoft’un açıkça farklı, daha geniş bir kesime hitap etmeyi hedeflediğini gösteriyor. Her iki konsol da bir Ethernet portu ve iki USB girişine sahip. Kamera portu ise şuan sadece PS4’te bulunuyor. Eğer Xbox One S ya da X’inize Kinect takmak istiyorsanız, şuan üretimden kaldırılan bir adaptöre ihtiyacınız var. Yani durum biraz sakat.

Her iki konsol da 500GB ya da 1TB depolama kapasitesiyle geliyor ki bu miktar iyi bir oyun koleksiyonunu ve diğer medyaları tutmak için yeterli. Masaüstü bilgisayarlar için şuan minimum kabul edilen 1TB kapasite, şuan için dört yıldır güncellenmeyen konsolları düşündüğümüzde, eğer düzenli olarak oyun indiren biriyseniz depolama kapasitenizi dikkatli yönetmeniz gerekecek. Bu duruma çözüm olarak tabi ki harici diskleri kullanabilirsiniz.

Biraz uzaklaşıp geniş açıdan iki konsola da bakarsak, Xbox One ve PS4 yeterli depolama kapasitesi ve yeterli port sayısına sahip. Xbox One’daki ekstra giriş portlarını dikkate alarak, bu alanda kimin kazandığını seçmek kolay oldu.

Kazanan: Xbox One
Oyun Katalogu, Geriye Dönük Uyumluluk, Çevrimiçi Servisler, Aksesuarlar

Oyun Kütüphanesi
Artık aradan geçen neredeyse beş yıldan sonra Xbox One da PS4 de yüzlerce oyunun barındığı kütüphanelere -ve kendilerine özel oyunlara- sahipler. Çok sayıda konsol müşterisini dikkate alırsak, seçimde en büyük rolü genellikle özel olarak bir platformda sunulan oyunlar üstleniyor. Eğer özel oyunlar için bir konsol satın almayı düşünüyorsanız, muhtemelen PS4 seçiminiz olacaktır. Sony’nin birinci parti oyun stüdyoları her yıl birbirinden özel oyunları sadece PS4 için çıkarıyorlar. Bu oyunlar arasında en çok dikkat çekeni bizce God of War serisi.

Diğer taraftan Xbox One, birkaç dikkat çekici özel oyuna sahip. Forza, Halo ve Gears of War gibi büyük başlıkları bir kenara koyacak olursak Sunset Overdrive ve Sea of Thieves gibi oyunlar da öne çıkanlar arasında. Her ne olursa olsun, Sony’nin oyunları yanında bu oyunlar maalesef biraz sönük kalıyor.

7 Ağustos’ta Sony, bu yılın en iyi oyunu olma potansiyelini taşıyan Spider-Man oyununu çıkaracak. Microsoft ise 2 Ekim’de Forza Horizon 4’ü satışa çıkarıyor. Eğer yarış ve nişancı oyunlarıyla yakından ilgiliyseniz Xbox One sizi kurtaracaktır. Geri kalan her şey için ise muhtemelen en iyi seçim PS4.

Kazanan: PS4
Geriye Dönük Uyumluluk
Xbox 360’da olduğu gibi, Xbox One da belirli sayıda oyun için geriye dönük uyumluluk sunuyor. Microsoft 2015’te bu özelliği tanıtmasından bu yana katalogdaki geriye dönük uyumlu oyun sayısını günden güne arttırdı. Xbox One’a bir Xbox 360 oyunu takarsanız, Söz konusu oyunun dijital versiyonunu indirebiliyorsunuz. Bazı oyunlar mağaza üzerinden direkt olarak satın alınabilir durumdayken bazı Xbox One oyunları ise yanında ücretsiz Xbox 360 versiyonunu da sunuyorlar (örn. Fallout 4). Hepsi bu da değil; her ay, Xbox Live Gold üyeleri Microsoft’un Games with Gold programı kapsamında ücretsiz bir Xbox 360 oyunu alıyorlar.

PS4’te eski oyunları oynamak söz konusu olduğunda, şu anda sadece bir seçeneğiniz var, o da PlayStation Now. PSNow, PS3 oyunlarını (hatta bazı eski PS4 oyunlarını) ayda 20 dolara ya da üç ayda bir 45 dolara oynamanıza izin veren bir abonelik hizmeti. Platform her ne kadar umut vaad etse de internet hızınıza bağlı olarak oyun kalitesinde düşmeler, gecikmeler hiç de nadir değil. Bunun dışında, eski oyunun fiziksel kopyasına sahipseniz bile bu abonelik ücretini ödemeniz gerekiyor. Bu hizmet hakkında çıkan son söylentilere göre Sony, klasik PS1 ve PS2 oyularını da bu platforma eklemeyi düşünüyor. Bu durum gerçekleşir mi, gerçekleşirse de ne zaman gerçekleşir henüz belli değil. Eğer eski oyunların tadını hala çıkarmak istiyorsanız, eski konsolları evinizin bir köşesinde tutmak en iyi yöntem olacaktır.

Kazanan: Xbox One
Çevrimiçi Servisler
Sony PlayStation Plus ve Microsoft Xbox Live Gold, kullanıcılara çevrimiçi oyun oynama özgürlüğü, her ay ücretsiz oyunlar, indirimler ve diğer özel imkanlar sunuyor. Tüm bunları yıllık ücretler karşılığı veren firmalar, aylık 10 dolar, ya da yıllık 60 dolar talep ediyor. Xbox oyuncuları ayrıca oyun paketlerini dijital mağazalarından satın alabiliyorlar. Bu paketler çoğunlukla oyun içi para gibi içeriklere de sahip oluyorlar ve ayrı ayrı satın almaktan daha ucuza geliyorlar. Tüm bunlara ek olarak, Xbox Play Anywhere hizmeti, seçili oyunlarda kullanıcının Windows 10 bilgisayarından oyuna devam edebilmesine hiçbir ek ücret gerektirmeden imkan sağlıyor.

Sonuca yaklaşırken çok kritik bir özellik, dengeleri PlayStation’un lehine değiştiriyor. Ücretsiz oyunlar. PlayStation Plus da Xbox Live Gold da oyunculara periyodik olarak ücretsiz oyunlar sunsa da PS4’ün verdiği oyunların kalitesi tartışılmaz. Bunlara bir örnek verecek olursak, bu konsol neslinin en iyi oyunlarından Bloodborne, PS Plus abonelerine ücretsiz verildi.

Kazanan: PS4
Aksesuarlar
Kinect ilk çıktığında oldukça önemli bir aksesuardır fakat Microsoft’un ürünü üretmeyi bırakmasıyla birlikte Xbox One kullanıcıları biraz öksüz kaldı. PlayStation Camera ise çok iyi bir cihaz olmasa da hala üretilmeye devam ediliyor. Çok iyi değil dediğimize de bakmayın, yüz tanımayla oturum açmanız bile mümkün.

Oculus Rift VR gözlüğüne sahip olan Xbox One oyuncuları, oyunlarını direkt olarak bu gözlüğe yansıtarak bir IMAX ekranında oyun oynama deneyimini tadabiliyorlar. PlayStation’un PSVR donanımı tanıtıldığında herkes şaşırmıştı çünkü cihaz çok iyi şekilde üretilmiş durumda ve deneyimi tam olarak oyuncuyu sanal dünyaya taşımayı hedefliyor. Şuan için PlayStation Camera, PSVR gözlüğü ve bir oyunun yer aldığı paketleri mağazalardan bulmak gayet kolay.

Kazanan: PS4
Kullanıcı Arayüzü, Medya ve Uygulamalar

Kullanıcı Arayüzü
PS4 arayüzü herkes tarafından kullanılması ve basit olması için tasarlanmış bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu sebeple maalesef pek fazla kişiselleştirme olanağı yok. Yatay bir liste halinde sergilenen oyunlar, kütüphanenizin büyüklüğüne göre upuzun bir liste haline gelip işleri zorlaştırabilir.

Xbox One arayüzü biraz daha kompleks fakat çok daha iyi düşünülmüş ve fonksiyonel. Windows 10 rüzgarlarını hissedebildiğiniz konsol arayüzü, alışma sürecinden sonra PS4’e kıyasla çok daha işlevsel. Microsoft’un arayüzü düzenli olarak güncellediğini de belirtmeden geçmeyelim.

Kazanan: Xbox One
Medya Arayüzü ve Uygulamalar
PS4 ve Xbox One, tasarım aşamalarında sadece oyun cihazı değil daha fazlası olarak hazırlanan cihazlar. Tam da bu sebeple her ikisi de oturma odanızdaki tek cihaz olma yolunda gittikçe daha hızlı koşuyorlar. Her iki konsol da standart üçüncü parti yayın uygulamalarını (Netflix, Twitch, Crunchyroll, Hulu,…) destekliyor. Her iki platformun da uygulama mağazaları eşit sayıda uygulamaya sahip diyebiliriz. Sonuç belli.

Kazanan: Berabere
Gelecek

PlayStation 4
İlk yıllarında yavaş hareket eden PS4, 2015, 2016 ve 2017’de platforma özel oyunların çıkmasıyla birlikte ciddi bir hız yakaladı. Sony bu konuda hiç de hız kesecek gibi görünmüyor. Yakında çıkacak oyunlar arasında Death Stranding ve Last of Us: Part II yer alıyor.

Xbox One
PlayStation’un açık avantajını dikkate aldığımızda her ne kadar pasif kalsa da Microsoft’un oyun konsolu için geleceğe dönük ciddi planları var. Play Anywhere gibi bir özellik, bu alanda atılan ilk ve ciddi bir adım diyebiliriz. Xbox One için çıkacak oyunlar arasında Gears 5, Halo Infinite ve Ori and the Will of the Wisps yer alıyor.

Genel Kazanan: PlayStation 4
Her iki konsol da çoğu alanda güzel özellikler ortaya koysa da, PlayStation 4’ün üstünlükleri değişmiş değil. Xbox’ın medya alanındaki uygulamaları ve portları bu konuda cihaza üstünlük sağlıyor olsa da, oyun için bir konsol alan kullanıcılar bunlara pek fazla takılmayacaklardır. Bu özellikleri elde etmek isteyen kişiler ise kolaylıkla TV kutuları alarak çok daha ucuza işlerini görebilirler.

Oyunlar konusuna geldiğimizde ise yazının her yerinde de belirttiğimiz üzere PS4 çok daha parlak bir kataloga sahip. Gelecekte de durum şimdilik değişmeyecek gibi görünüyor.
 
Top Bottom