Dual-Channel RAM Çift Kanal Bellek Nedir?
Yayımlanmış
14 Temmuz 2020
Dual-Channel RAM ya da Çift Kanal bellek; çoklu kanal (multi-channel) bellek teknolojisi çözümlerinden birisidir. Çoklu kanal bellek çözümlerinin tamamı; bellek ve bellek kontrolcüsü arasında daha çok kanal oluşturarak veri aktarım hızını arttırmayı sağlamaktadır.
Çoklu-kanal RAM nasıl çalışır?
Modül üzerinde yer alan RAM, işlemci-CPU üzerinde yer alan bellek kontrolcüsü ile bellek veriyolu (bus) aracılığı ile bilgisayarın geri kalanı ile iletişim kurar. DDR2 ve sonrası bellek teknolojilerinde bellek kontrolcüleri çoklu kanal desteği sunmaya başlamışlardır. Bu sayede veriler birden fazla kanala gönderilebildiği için veri alışverişi daha hızlı gerçekleşir. Günümüzde bir kanal, çift kanal (dual channel), üç kanal (triple channel),
dört kanal (quad channel), altı kanal ve sekiz kanaldan oluşan bellek kontrolcüleri vardır. Altı kanallı ve sekiz kanallı mimari genellikle
sunucu sistemleri için tasarlanmıştır.
Üç kanal (triple-channel) mimarisi
interleaving adı verilen, bellek adreslerini belleğe belirli sırada atama yöntemini kullanır. Üç kanal bellek mimarisi
DDR3 belleklerin yaygın olduğu dönemde oldukça tercih edilen çoklu bellek kanalı mimarisi idi.
Çift kanal mimarisi, ilk tasarımında iki
64-bit veriyolunun birleştirilerek tek bir 128-bit veriyolu oluşturulması esasına dayanıyordu. Performans artışı beklendiği kadar yüksek değildi. Ardından üreticiler bağımsız iki ayrı veri yolunun daha yüksek performans sağladığını fark ettiler. Günümüz işlemcilerinde bu yapılandırmayı temel alan teknolojiler kullanılmaktadır.
Bu teknolojiyi kullanabilmek için başka hangi donanımlara ihtiyaç vardır?
Çoklu-kanal bellek teknolojisinden yararlanmak için, işlemcinin çoklu-kanal mimarisi desteğine sahip bellek kontrolcüsü bulunmalıdır. Ve anakartın da bu mimariyi destekliyor olması gerekmektedir. Ayrıca RAM modülleri de çoklu kanal mimarisine uygun gruplar halinde takılmalıdır; çift kanal için 2’li gruplar, dört kanal için 4’lü gruplar gibi. Çoklu kanal bellek desteğine sahip anakartlarda bellek yuvaları; kanallara göre farklı renklerde yapılarak bellek gruplarının uygun kanallara takılması kolay hale getirilir.
Bellek üreticileri de; hız, kapasite, gecikme süresi, yonga sayısı gibi özellikleri aynı olan bellekleri, aynı kanal yuvalarına takılarak kullanılmasını tavsiye etmektedir. Bu sayede kullanıcıların sistemlerinden en yüksek performansı almak için aynı özelliklere sahip bellekleri takabilmeleri sağlanmış olur. Eğer aynı özelliklere (hız, kapasite, gecikme vb) sahip bellekler aynı kanalda kullanılmazsa bellek ve sistem çalışır ancak en düşük özelliklere sahip belleğin hızında çalışır. Bu da çoklu kanal mimarisinin sunduğu performansta düşüş yaşanmasına sebep olur.
Anakartınız ya da sisteminiz ile uyumlu uygun RAM modülleri ve kitleri bulmak için sistemizde yer alan
bellek arama motorunu kullanabilirsiniz. Masaüstü sistemlerde bellek takma işlemi için
makalemizi okumanızı öneririz.
Son söz
Sisteminizi hızlandırmak için çok kanallı bellek kullanmanız işe yarayabilir. Günümüzde pek çok anakart ve işlemci çoklu kanal desteğine sahiptir. Dolayısı ile aynı özelliklere sahip RAM modülleri ya da kitler kullanarak sistem performansınızı ucuz ve kolay bir şekilde artırabilirsiniz.
kaynak:
https://blog.bilendenal.com/uzman-tavsiyeleri/dual-channel-ram-cift-kanal-bellek-nedir/