Ramde Cl değeri çok mu önemli?

Lahana11

80+ Bronze
Reaksiyon skoru
153
Arkadaşlar forumda gezerken ramlerin cl36,cl38 ram olduğunu gören arkadaşların küçümseyici yorumlarını gördüm bu değerler çok mu önemli.Crucial pro cl46 5600mhz 32 GB rame sahibim bu değerin bana eksisi nedir, Cl değeri az olup aynı sisteme sahip arkadaşın benden ne artısı vardır?

Arkadaşlar forumda gezerken ramlerin cl36,cl38 ram olduğunu gören arkadaşların küçümseyici yorumlarını gördüm bu değerler çok mu önemli.Crucial pro cl46 5600mhz 32 GB rame sahibim bu değerin bana eksisi nedir, Cl değeri az olup aynı sisteme sahip arkadaşın benden ne artısı vardır?
KriterCL30 RAMCL46 RAM
CL (CAS Latency)30 (Düşük)46 (Yüksek)
Gecikme SüresiDaha Düşük (Hızlı Tepki)Daha Yüksek (Yavaş Tepki)
PerformansDaha YüksekDaha Düşük
Tercih SebebiOyun ve Yüksek PerformansStandart Kullanım / Bütçe
CL değeri, RAM'in bir isteğe yanıt verme süresidir.
  • CL30, CL46'dan daha hızlıdır, çünkü aynı süre içinde daha az saat döngüsü bekler.
  • Düşük CL (örneğin CL30), her zaman daha iyi performans demektir.

Birşeyin abartılmasına ya da küçümsenmesine gerek yok nasıl Ryzen 9950X3D işlemciye sahip birisi başkalarını küçümsemiyorsa boş işler peşinde koşuyorlar. Ram CL değerleri ramlerin refleks değerleridir, işlemci bir veri ister, ram onu kaç salisede tamam yolluyorum diyebiliyor bunun hesabıdır.
Şimdi FPS'i eskiden DDR4 ramlerde daha çok etkiliyorken şu anda DDR5'te etkisi yok denilebilir Testleri de var inceleyebilirsin. Yani CL46 ile CL30 arasında 1-2 FPS fark yok bile.

RAM miktarı daha önemli. RAM yetersiz olduğunda işleme hızı bir miktar takılmaları önleyebilir.

CL değeri düşük bellekler bellekten yararlanan oyun ve uygulamalarda daha fazla performans gösteriyor. Bu etki oyundan oyuna değişiyor, aynı şekilde kullandığın pc konfigürasyonu da belirleyici bir etken, oynadığın oyunda limitin ekran kartı ise veya x3d işlemci kullanıyorsun gecikmeden o kadar da etkilenmezsin.

CL değeri düşük bellekler bellekten yararlanan oyun ve uygulamalarda daha fazla performans gösteriyor. Bu etki oyundan oyuna değişiyor, aynı şekilde kullandığın pc konfigürasyonu da belirleyici bir etken, oynadığın oyunda limitin ekran kartı ise veya x3d işlemci kullanıyorsun gecikmeden o kadar da etkilenmezsin.
7500f 9060xt 16gb ile kullanıyorum

KriterCL30 RAMCL46 RAM
CL (CAS Latency)30 (Düşük)46 (Yüksek)
Gecikme SüresiDaha Düşük (Hızlı Tepki)Daha Yüksek (Yavaş Tepki)
PerformansDaha YüksekDaha Düşük
Tercih SebebiOyun ve Yüksek PerformansStandart Kullanım / Bütçe
CL değeri, RAM'in bir isteğe yanıt verme süresidir.
  • CL30, CL46'dan daha hızlıdır, çünkü aynı süre içinde daha az saat döngüsü bekler.
  • Düşük CL (örneğin CL30), her zaman daha iyi performans demektir.
Chat gpt:kappa:

Gereksiz abartılan bir konu, çok kafaya takan overclock yapıp CL düşürür ama performansa abartı bir etkisi de yok.

kesinlikle gereksiz abartılan bir konu bende OC-UV falan uğraşmayı seven biriyim ancak. %1 taş çatlasın %5 fark edecek bir mevzu. Normal bir kullanıcının bu küçük fark için %50 hatta fazlasına varan fiyat farklarını vermesini hiç mantıklı bulmuyorum.

CL34 üstü olmadığı sürece fark oyunlarda anlaşılmayacak kadar düşük maks 2-3 fps falan oluyor. ama edit programıdır blender falan işleri yapıyorsanız, evet CL değeri önemlidir. CL değeri ne kadar düşük olursa ramlerin renderı ve işi yapmasıda o kadar kısa sürer.

1765540057640.webp

Nebi Akgün , ram overclock videosunda baya bi anlatıyor ilgisini çeken varsa göz atsın

• Beğen
Reaksiyonlar: VeVx
Geri