Neler Yeni

Ryzen 3000 serisi CPU Overclock için hangi ayar değiştirilmeli

amdlover

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Baha
Arkadaşlar merhaba öncelikle işlemcim ryzen 7 3700x ve anakartım gigabyte b450 gaming x ve bios sürümüm güncel, overclockdaki amacımın işlemci sıcaklığımı düşürmek olduğunu belirterek gireyim konuya undervolt yapmak istiyorum, işlemcinin kararlı ve stabil çalıştığı Mhz ve volt değerini ryzen masterda tek tek deneyip cpuyu stress testlerine sokarak buldum benim işlemcim için yaklaşık 4000-4050 mhz ve 1.2-1.2125 volt aralığında stabil, aynı performans fakat çok daha düşük bir sıcaklıkta çalışmaya başlıyor. Fakat bildiğiniz gibi ryzen masterdan yapılan overclocklar kalıcı değil her rebootta yeniden yapmanız gerekiyor. Bunun için optimal değerleri bulduktan sonra bios ayarlarımdan overclock yapmaya karar verdim fakat kafam epey bir karıştı.
Daha da uzatmadan soruma geçecek olursam bios ayarlarımda overclock için iki farklı sekmede iki farklı ayar bulunuyor ve ikisi de cpu'nun ghz ini değiştiriyor. Daha iyi anlaışması için 1 ve 2'de yaptığım açıklamaya menülerin resmini bırakıyorum.

1- M.İ.T > Gelişmiş Frekans Ayarları > CPU Saat hızı kısmına değer girdiğimde de cpu'nun çalışma frekansını değiştirebiliyorum.
2- Çevre birimleri > AMD Overclocking > Manuel CPU overclocking kısmından girdiğim voltaj ve mhz değerleri de overclock yapabilmeme imkan sağlıyor.

İki seçenektede mhz lerin değerini kendim atıyorum (birine değer girip diğerine low/mid/high gibi bi seçenek sunmuyor yani ikisine de manuel atama yapıyorsunuz). İnternetten araştırdığımda ise rehberlerin yarısı AMD overclocking seçeneği ile kalan yarısı ise M.İ.T sekmesindeki CPU Saat hızına değer girerek overclock yapıyor bundan dolayı kafam epey bir karıştı.

CPU overclock için bunların arasındaki fark nedir ?
Hangisi tercih edilmelidir ?​
İkisi de aynı anda kullanılabilir mi ?

Overclock için ekstra olarak sizin önerileriniz nelerdir
Core performance boost/CPP/CPP prefferred cores/Precision boost overdrive gibi seçeneklerin hangisini açık hangisinin kapalı kalması gerekiyor forumlarda ve rehberlerde bunlar hakkında yeterince açık bilgi edinemedim.
Ek olarak core performance boost ile precision boost overdrive'ın çalışma şekli birbirine çok benziyor okuduğum kadarıyla bunların arasındaki fark nedir ?
Teşekkürler.

Ekler

• 1.png
    1.png
    571.8 KB · Hit: 10
  • 2.png
    2.png
    436.1 KB · Hit: 6

ölücüadam42

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
162
İsim
Ölücüadam42
O işlemci ile pbo kullanılmalı kesinlikle

statik değer girmeyin

amdlover

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Baha
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
O işlemci ile pbo kullanılmalı kesinlikle

statik değer girmeyin
Selamlar, yanıtın için teşekkürler fakat ben nedenini öğrenmek istiyorum. PBO aktifken de statik değer girip overclock yapabiliyorum fakat neden statik değer girmemeliyim ve pbo ile kullanmalıyım bunu öğrenmek istiyorum, teşekkürler.

ölücüadam42

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
162
İsim
Ölücüadam42
Selamlar, yanıtın için teşekkürler fakat ben nedenini öğrenmek istiyorum. PBO aktifken de statik değer girip overclock yapabiliyorum fakat neden statik değer girmemeliyim ve pbo ile kullanmalıyım bunu öğrenmek istiyorum, teşekkürler.
Çok hızlı aşınıyor çünkü statik voltaj girince en fazla 1.275v girilmeli(llc dahil) o voltaj ile de çoğu işlemci 4.4/4.3ghz civarında kalır pbo ile 4.5ghz çekilebilir uğraşmadan

amdlover

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
1
İsim
Baha
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Çok hızlı aşınıyor çünkü statik voltaj girince en fazla 1.275v girilmeli(llc dahil) o voltaj ile de çoğu işlemci 4.4/4.3ghz civarında kalır pbo ile 4.5ghz çekilebilir uğraşmadan
Gireceğim statik voltaj değeri zaten 1.2 V olacak ve saat hızı da 4Ghz e ayarlanacak Cool and Quiet açık olduğu için de aşınmalık bir durum olacağını düşünmüyorum çünkü statik değer girince işlemci 7/24 yük altında olsa da olmasa da 1.2V ve 4ghz çalışmayacak sadece peak değerleri onlar yük altında çıkabileceği tepe değer.
Sadece şunu merak ediyorum statik değer girebildiğim 2 adet farklı ayar var gördüğün gibi bunların farkını biliyor musun ? ikisi de cpu için saat hızı yükseltiyor attığım fotoğraflardaki çizdiğim alandaki ayarlar. Bunların farkını öğrenmek istiyorumç

ölücüadam42

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
162
İsim
Ölücüadam42
Gireceğim statik voltaj değeri zaten 1.2 V olacak ve saat hızı da 4Ghz e ayarlanacak Cool and Quiet açık olduğu için de aşınmalık bir durum olacağını düşünmüyorum çünkü statik değer girince işlemci 7/24 yük altında olsa da olmasa da 1.2V ve 4ghz çalışmayacak sadece peak değerleri onlar yük altında çıkabileceği tepe değer.
Sadece şunu merak ediyorum statik değer girebildiğim 2 adet farklı ayar var gördüğün gibi bunların farkını biliyor musun ? ikisi de cpu için saat hızı yükseltiyor attığım fotoğraflardaki çizdiğim alandaki ayarlar. Bunların farkını öğrenmek istiyorumç
Aynı
Mesaj otomatik birleştirildi:

Oc demişin ondan yazdım undervolt sorun yok

Top Bottom