Neler Yeni

Öneri Ryzen 5 1600 Overclock deneyimi

cnut

80+ Bronze
Arkadaşlar selam,
uzun zamandır overclock yapmaya çalışıyordum daha önce 3.9 GHz hızlarına çıktım sonra voltajı düşüre düşüre en stabil değerleri bulduğumu sandım fakat değilmiş :D
Sistem yüke girdikten 10-15 dakika sonra kitleniyordu bende stabil olmadığını düşündüm ve başka türlü voltaj verip ayarları değiştirdim en sonunda stabil olan değeri buldum sanırım ki şuan bu yazıyı yazarken sistem hala stres testi altında çalışıyor :D
3.9 GHz için 1.3375 Voltaj değeri en alt ve stabil olan değer oldu benim için.Sıcaklıklar ise aşağıdaki gibi oldu, işlemci sıcaklığı tatmin ediciydi fakat anakart sıcaklığı biraz riskli geldi bana bende sistemi fabrikasyon hali ile stres testine soktum ve orada gördüğüm anakart sıcaklığı 50'idi yani 60 derece olan anakart en azından benim kasamda normal denecek bir sıcaklık.
Daha sonra haftalar geçti ve 4 GHz üstüne çıkmayı düşündüm işlemci sıcaklığında sorun yoktu anakart sıcaklığında vardı bende kasa içerisindeki hava sirkülasyonu üzerinde ufak değişiklik yaptım fakat soğumadı(anakart buraya kadar performans sundu kral bir anakart gerçekten X370 olsa herhalde çıkabilirdim). Onu aldırış etmeden 4 GHz çıkmaya çalıştım neredeyse 20-30 defa farklı voltaj değerleri denedim fakat sistem açıldıktan birkaç dakika sonra kitlendi buda demek oluyor ki stabil çalışmıyor şuan kullandığım bileşenler ile daha doğrusu 3.925 Frekansına çıksam bile yine stabil olmuyordu benim de düşüncem ya Ryzen 5 1600 3.9GHz üstüne çıkmıyor ya da anakartım buraya kadar destekliyor diye düşündüm derken bir video gördüm ve Ryzen 5 1600 işlemcisini 4GHz yaptığını gördüm ama 1.4V veriyordu birde X370 kullanıyordu. sanırım B350 ve Ryzen 5 1600 ile en fazla 3.9GHz çıkılıyor en azından benim tecrübelerim böyleydi.Belki 1.4 Voltaj verirsem 4GHz görebilirdim ama aradaki performans farkı çok küçük olacağı için vermek istemedim birde sıcaklık + kullandığı elektrik miktarı artacaktır diye düşündüm.
Genel olarak yeni nesil oyunlarda ortalama 5 FPS fark ediyor, CS:GO gibi bir oyunda 20 FPS fazla aldığımı gördüm bu tatmin etti beni çünkü hem yayın yapıyorum hem de oyun oynuyorum burada da ister istemez oyunda FPS kaybı oluyordu en azından bu değerler ile FPS kaybını biraz azalttım(144Hz kullanıyorum 5 FPS aşağı düşse bile kastığını hissettiriyor).
Render yaptığım zaman evet kabul edilebilir açık ara fark var yani Render yapıyorsanız gerçekten overclock değer ama günlük kullanıcı veya iyi bir işlemci soğutucunuz yok ise overlock yapmanızı önermem.

Aşağıdaki ısı değerleri ise 55 dakikalık stres testinden sonraki ısı değerleri.
1599039023977.png

Bilgisayarım asla bu stres testindeki sıcaklık değerlerine ulaşmayacaktır çünkü en baba oyunu oynasam bile 46-47 derece işlemci sıcaklığı oluyor.Render tarafında bir şey diyemem :D

Ekler

• 1599038943640.png
    1599038943640.png
    476.9 KB · Hit: 129
  • aa.png
    aa.png
    40.8 KB · Hit: 116
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,085,619