Ryzen 5 5600 + RX 6700XT'den RTX 4000/5000 Geçiş Önerisi - 20-25K Bütçe

renoxs

80+
Reaksiyon skoru
0
Bütçe
25000
Selamlar Donanım Arşivi ailesi,

Mevcut sistemimde bazı değişiklikler yapmayı planlıyorum ve sizlerden tecrübelerinizi paylaşmanızı rica ediyorum.

#Mevcut Sistem Durumu:
- İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
- Ekran Kartı: RX 6700 XT 12GB Red Devil (Sahibinde'de satışa çıkarttım)
- Bütçe: RX 6700 XT satışından elde edilecek 20.000 TL

#Aradığım Özellikler:

#Ekran Kartı Kriterleri:
Seri: RTX 4000 Ti veya RTX 5000 Ti serisi (Ti zorunlu değil, sadece tercih)
VRAM: Minimum 12GB, tercihen daha fazla
Soğutma:"Mutlaka 3 fanlı" olmalı
Uyumluluk: Ryzen 5 5600 ile darboğaz oluşturmamalı

#şlemci Konusu:
Mevcut Ryzen 5 5600'ümü korumak istiyorum, ancak eğer alacağım ekran kartı ile darboğaz yaşanacaksa işlemci yükseltmesi de düşünülebilir. Bu durumda hem işlemci hem ekran kartı önerinizi bekliyorum.

#Sorularım:

*1. Ekran Kartı Önerileri:
- 20.000 TL bütçe ile hangi RTX 4000/5000 serisi kartları alabilirim?
- 12GB+ VRAM ve 3 fan şartını karşılayan modeller nelerdir?
- MSI, ASUS, Gigabyte gibi markaların bu serideki 3 fanlı modellerini önerir misiniz?

*2. İşlemci Uyumluluğu:
- Ryzen 5 5600 hangi RTX kartlarına kadar darboğaz yapmaz?
- Eğer darboğaz olursa, hangi işlemci yükseltmesini önerirsiniz?
- AM4 soket üzerinde kalarak çözüm mümkün mü, yoksa platform değişimi şart mı?

*3. Performans Beklentim:
- 1440p çözünürlükte AAA oyunlarda 60+ FPS
- Ray tracing özelliklerinden faydalanabilmek
- Gelecekteki oyunlar için uzun vadeli uyumluluk

*4. Bütçe Dağılımı:
- Seçenek 1: Sadece ekran kartı için 20.000 TL (işlemci yükseltmesi 2. plana atılabilir)
- Seçenek 2:İşlemci + ekran kartı için 20.000 TL
-Seçenek 3: Eğer işlemci değişimi şartsa, bütçem 25.000 TL'ye çıkabilir
- Hangi yolu izlememi önerirsiniz?

#Ek Bilgiler:
- RX 6700 XT Red Devil'imi Sahibinde'de satışa çıkarttım, satıldığında elimde 20.000 TL olacak
- Sistem kurulumunu kendim yapabilirim
- Öneriler sıfır ürün olarak verilsin (ikinci el ancak zorunlu durumlarda düşünülür)
- Eğer işlemci değişimi kaçınılmazsa, bütçem 25.000 TL'ye çıkabilir

Tecrübeli dostların önerilerini bekliyorum. Özellikle benzer sistemleri kullananların gerçek performans deneyimlerini merak ediyorum.

**Not:** Bu konuyu açma sebebim şu: Bir bilgisayarcı bana "Ekran kartını senden 5.000 TL'ye alayım, sana Zotac 2 fanlı RTX 4070 12GB vereyim, işlemcinle daha uyumlu olur" dedi. kararsız kaldım ve buraya danışmaya karar verdim.

Şimdiden teşekkürler!

Son düzenleme:
2k 260hz monitör var belirtmeyi unutmuşum, palit soğutma ve donanımsal olarak makul olabilir mi acaba
bu paraya sadece ekran kartı alırsan 5600 ile 2k'da darboğaz yapar (ha çok abartılacak bir şey deği %10-15 falan) işlemci yükseltirsen de ekran kartına para kalmaz. ne oynadığını bilmiyorum ama (üste göz gezdirdim) hikayeli oyun içinse 5060ti palit bu fiyatta en iyisi

bu paraya sadece ekran kartı alırsan 5600 ile 2k'da darboğaz yapar (ha çok abartılacak bir şey deği %10-15 falan) işlemci yükseltirsen de ekran kartına para kalmaz. ne oynadığını bilmiyorum ama (üste göz gezdirdim) hikayeli oyun içinse 5060ti palit bu fiyatta en iyisi
Oyun tercihlerim hakkında bilgi vereyim: Normalde FPS oyunları oynuyorum (CS2, Valorant, Apex gibi) ama hikayeli oyunlara da başlayacağım.
Aslında mevcut RX 6700 XT ile bile darboğaz hissediyorum özellikle anlık FPS düşüşleri yaşıyorum. Bu yüzden ekran kartı değişikliği düşünüyorum işlemciyi bir sonraki birikimimde işlemciyi de değiştirebilirim hatta şöyle düşündüm ekran kartı açısından bazı yerler taksitli yapıyor peşin fiyata belki ikisini de alırım o konu biraz karışık diyebilirim.

Geri