Neler Yeni

Ryzen 5 5600X ve RX 6800 XT Darboğaz Sorunu

Zerad

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Serh
merhaba arkadaşlar sistemimi kurduktan sonra oyuna girdim ve bir takım sıkıntılar yaşadım (XFX 6800XT EKRAN KARTI R5 5600X İŞLEMCİ) oyun testimi Call of Duty Warzone ile yaptım

Sistemi şuan için stok fan ile kullanıyorum, yaşadığım ilk problem oyun içinde CPU sıcaklığının 95 derecelere kadar çıkması oldu. çözüm olarak undervolting yaptım (1.025v). Bu işlemden sonra oyun içi sıcaklıkta maksimum 72 dereceyi gördüm. Ekranım 1080p çözünürlüklü olduğu için ekran kartım ile işlemcim arasında bir darboğaz yaşanıyor ve gpu kullanımı oyun içinde sürekli olarak yüzde 70 ile 90 arasında dalgalanıyor.
bu durumda sizce ne yapmalıyım ? 2k ekran kartı alırsam 2k çözünürlükte ısının tekrar yüksek değerlere gelmesinden de korkuyorum. sıvı soğutucu alsam ve undervolt yerine overclock ile işlemci hızını arttırsam darboğazı azaltma şansım olur mu acaba ?

Kusura bakmayın birçok soru sordum ancak çok uzun zaman sonra kasa toplattım ve bu kadar değişken kafamı iyice karıştırdı. önerilerinizi bekliyorum arkadaşlar

Ekler

• Call of Duty® Modern Warfare_2022.07.23-15.56-min.png
    Call of Duty® Modern Warfare_2022.07.23-15.56-min.png
    742.8 KB · Hit: 193

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,812
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Ekran Kartları ve İnternet Servis Sağlayıcıları
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
O ekran kartını 1080P'de kullanmak baştan hata. O çözünürlükte hele Warzone gibi bir oyunda zaten işlemci kullanımı fırlar. O kartın hakkı 2K yüksek ayarlar.

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
1.025V çok düşük değil mi voltaj? Kaç GHZ sabitledin? 1080P'de oynamana rağmen ekran kartı kullanımın gayet iyi. Eğer stok soğutucu kullanıyorsan bu yaz günlerinde o kadar ısınması normal hele ki %70lerde işlemci kullanımın olduğunu düşünürsek. 2K / QHD çözünürlüğe geçersen biraz da olsa sıcaklık düşer muhtemelen ama kesinlikle ya kaliteli bir hava soğutma ya da 240mm sıvı soğutma almalısın.

Zerad

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Serh
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
1.025V çok düşük değil mi voltaj? Kaç GHZ sabitledin? 1080P'de oynamana rağmen ekran kartı kullanımın gayet iyi. Eğer stok soğutucu kullanıyorsan bu yaz günlerinde o kadar ısınması normal hele ki %70lerde işlemci kullanımın olduğunu düşünürsek. 2K / QHD çözünürlüğe geçersen biraz da olsa sıcaklık düşer muhtemelen ama kesinlikle ya kaliteli bir hava soğutma ya da 240mm sıvı soğutma almalısın.
3.7 ghz. Sıvı soğutma almam şart oldu o zaman.

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3
3.7 ghz. Sıvı soğutma almam şart oldu o zaman.
Voltajı tekrar otomatiğe alıp CPB ayarını kapat sadece. Zaten 5600x'in temel hızı 3.7 ghz. Yani CPB kapatınca 3.7 çalışır. Evet 240mm sıvı soğutma iyi olur. Bütçen yetmezse 1000 TL altına güzel hava soğutma da bulunur.

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,812
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
Overclock ile çözülecek bir şey değil bu. Zaten öyle ahım şahım bir overclock da olmuyor Ryzen işlemciler.

Zerad

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Serh
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
Overclock ile çözülecek bir şey değil bu. Zaten öyle ahım şahım bir overclock da olmuyor Ryzen işlemciler.
peki ekran için 2k yeterli olur mu yoksa 4k mı bakmalıyım. oyun içi takılmalar çok canımı sıktı
Mesaj otomatik birleştirildi:

Voltajı tekrar otomatiğe alıp CPB ayarını kapat sadece. Zaten 5600x'in temel hızı 3.7 ghz. Yani CPB kapatınca 3.7 çalışır. Evet 240mm sıvı soğutma iyi olur. Bütçen yetmezse 1000 TL altına güzel hava soğutma da bulunur.
Sıvı soğutucuyu zaten düşünüyordum bir süre stok soğutucuyla idare ederim dedim. şimdi bir de ekran alma durumu çıkınca bütçe olarak zorlayacak biraz beni. çok farkı oluyor mu sıvı soğutucuyla haca soğutucu arasında ?

Mehmet Yılmaz

Vitreus
Yönetici
En İyi Cevap
15
Dahası  
Reaksiyon skoru
68,812
İsim
Mehmet Yılmaz
İlgilendiği Kategoriler
Epic Games
DreamRS
Discord
mehmet_yilmaz
peki ekran için 2k yeterli olur mu yoksa 4k mı bakmalıyım. oyun içi takılmalar çok canımı sıktı

Sıvı soğutucuyu zaten düşünüyordum bir süre stok soğutucuyla idare ederim dedim. şimdi bir de ekran alma durumu çıkınca bütçe olarak zorlayacak biraz beni. çok farkı oluyor mu sıvı soğutucuyla haca soğutucu arasında ?
2K'da durum çok daha iyi olur.

Amanita

80+ Gold
En İyi Cevap
3

224xt 1 fanlı modeli 225xt'nin.

Bunlar en az 15-20 derece düşürür sıcaklıkları.

Giriş seviyesindeki sıvı soğutmalarla aynı performansı gösterirler ve pompa derdi de olmaz.

Eğer 2000 üstüne çıkabiliyorsan bunlardan daha performanslı sıvı soğutmalar da bulunur.
Sıvı ya da hava soğutma almadan önce kasanı da belirtmelisin yoksa uymama ihtimali var.

@falkonal
@ramo
@Just Player

Son düzenleme:

Zerad

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
3
İsim
Serh

224xt 1 fanlı modeli 225xt'nin.

Bunlar en az 15-20 derece düşürür sıcaklıkları.

Giriş seviyesindeki sıvı soğutmalarla aynı performansı gösterirler ve pompa derdi de olmaz.

Eğer 2000 üstüne çıkabiliyorsan bunlardan daha performanslı sıvı soğutmalar da bulunur.
Sıvı ya da hava soğutma almadan önce kasanı da belirtmelisin yoksa uymama ihtimali var.

@falkonal
Teşekkürler hocam 👍

Top Bottom