Yardım Ryzen 5 7600 işlemcime PBO mantıklı mı?

ardayyy

80+
Reaksiyon skoru
22
Merhabalar, yeni kurulum yaptım sıvı soğutucu kullanıyorum ve Cinebench-R23 testi yaptım. Genele baktığımda çoğu kullanıcının 14-15.000 puanlara çıktığını gördüm. Ancak benim işlemcim 13.300 puanlarında (multi-core test)... Araştırdım ve PBO'nun açılması gerektiğini daha doğrusu açılmalı denildiğini gördüm. İşlemcime zarar verir mi? Yada herhangi bir sorun çıkar mı, stabilite açısından?

ISLEMCI: Ryzen 5 7600
SIVI SOGUTUCU: MSI Coreliquid E240 (240mm)
ANAKART: B650M Gaming Plus Wifi

Selam,
Bende de 7600X var, PBO açık şekilde kullanıyorum.
ISLEMCI: Ryzen 5 7600x
SIVI SOGUTUCU: CM Masterliquid 240L (240mm)
ANAKART:PRIME B650M-A

Ayarlarım şöyle:
  • PBO = Advanced
  • PBO Limits = Manual
    • PPT Limit = 85000 mW
    • TDC Limit = 80000 mA
    • EDC Limit = 120000 mA
  • Platform Thermal Throttle = Manual
    • Limit = 85°C

Ayrıca Curve Optimizer kısmında:
  • All cores,
  • Sign = Negative,
  • Magnitude = 30 yaptım.

Bu ne işe yarıyor dersen: Curve Optimizer ile işlemci çekirdeklerini negatif değerlere indirerek voltajı hafif düşürüyorum, bu da daha düşük sıcaklık ve daha yüksek boost hızları demek. Hem daha serin çalışıyor, hem de performans artıyor. Şu ana kadar stabilite sorunu da yaşamadım.

Senin soğutucun gayet yeterli, gönül rahatlığıyla deneyebilirsin ama sıcaklıkları takip etmen iyi olur.

Su videodan referans alip yapmistim ayarlari

Selam,
Bende de 7600X var, PBO açık şekilde kullanıyorum.
ISLEMCI: Ryzen 5 7600x
SIVI SOGUTUCU: CM Masterliquid 240L (240mm)
ANAKART:PRIME B650M-A

Ayarlarım şöyle:
  • PBO = Advanced
  • PBO Limits = Manual
    • PPT Limit = 85000 mW
    • TDC Limit = 80000 mA
    • EDC Limit = 120000 mA
  • Platform Thermal Throttle = Manual
    • Limit = 85°C

Ayrıca Curve Optimizer kısmında:
  • All cores,
  • Sign = Negative,
  • Magnitude = 30 yaptım.

Bu ne işe yarıyor dersen: Curve Optimizer ile işlemci çekirdeklerini negatif değerlere indirerek voltajı hafif düşürüyorum, bu da daha düşük sıcaklık ve daha yüksek boost hızları demek. Hem daha serin çalışıyor, hem de performans artıyor. Şu ana kadar stabilite sorunu da yaşamadım.

Senin soğutucun gayet yeterli, gönül rahatlığıyla deneyebilirsin ama sıcaklıkları takip etmen iyi olur.

Su videodan referans alip yapmistim ayarlari
Sizce bu değerler ile sadece %10-15 arası ekstra FPS ve performans için değer mi hocam? Bir de ne kadar frekans aşıttırıyorsunuz

yaptığım ayarlarla işlemci frekansları stock'a gore 150-200mhz arasi daha yüksek boost yapıyor ozellikle multicoreda goruluyor bu cinebench tarafinda.Yani bu voltaj düşüşüyle hem daha serin çalışıyor hem de boost frekanslar daha yukarı çıkıyor. %10 luk dilimde bir performans artisi sagliyor simdiye kadarki deneyimlerime gore.
kisacasi daha düşük sıcaklık + bir miktar daha fazla performans = işe yarıyor.

Geri