Neler Yeni

Yardım Ryzen 7 9800x3d 1920x1080 165Hz Monitörde Yüksek CPU Kullanımı Sorunu

Diocenes

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Kaan
Merhaba arkadaşlar,
Sistemiyle ilgili tuhaf bir durumla karşı karşıyayım ve çözüm önerilerinizi bekliyorum. İşte sistemim ve yaşadığım sorun:

Sistemim:
  • İşlemci: AMD Ryzen 7 9800X3D
  • Ekran Kartı: EVGA RTX 3080
  • Monitör: 1920x1080 165Hz
  • Anakart: MSI MPG X870E Pro Carbon Wi-Fi
  • RAM: G.Skill DDR5 64GB (2x32GB) 6000 MHz
  • Soğutma: Cooler Master MasterLiquid ML360
Sorun:
  • Monitörümde 1920x1080 165Hz çözünürlükte oyun oynarken işlemci kullanımı %80-90 arasında değişiyor.
  • Monitör yenileme hızını 60Hz’ye düşürdüğümde işlemci kullanımı %30-40 seviyesine iniyor.
  • İlginç bir şekilde, ikinci bir monitör (4K çözünürlükte ve 60Hz) bağladığımda, işlemci yükü düşüyor (%30-40 civarı).
Denediğim Çözümler:
  • G-Sync ve V-Sync etkinleştirildi.
  • FPS sınırını 165'e ayarladım.
  • NVIDIA sürücülerimi güncelledim.
  • Grafik ayarlarını yükselterek GPU yükünü artırmaya çalıştım.
  • Monitör yenileme hızını 120Hz’e düşürdüm ama sorun çözülmedi.
Sizce bu durumun kaynağı ne olabilir? Benzer bir sorun yaşayan var mı? Çözüm önerilerinizi bekliyorum.

Ekler

• 4k monitör.jpeg
    4k monitör.jpeg
    274.7 KB · Hit: 37
  • 165hz monitör.jpeg
    165hz monitör.jpeg
    446.6 KB · Hit: 33

KYLORIN

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,107
İsim
Eymen
kanka hani çözünürlük arttıkça ekran kartı kullanımı artar çünkü yük ekran kartına biner

•KoRkMaZ•

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
532
İsim
Hasan Korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
OYUN VE BİLGİSAYAR PARÇALARI
60hz ye çektiğinizde 1080p de nasıl bir değişiklik oluyor 4k da düşük olması, fhd de yüksek olması nomal bence

Diocenes

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Kaan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
kanka hani çözünürlük arttıkça ekran kartı kullanımı artar çünkü yük ekran kartına biner
Bugün tam olarak şöyle bir sonuca vardır tek bir monitör bağladım 1920x1080 aynı monitörde aynı oyunda tüm ayarlar aynı sadece Monitör hz sini 60 çekiyorum işlemci yüküm 40 lara düşüyor hiç bir şey yapmadan tekrar 165hz çekiyor anında 80-90 lara çıkıyor sorunu anlamış değilim

•KoRkMaZ•

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
532
İsim
Hasan Korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
arkada hangi oyun açık

•KoRkMaZ•

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
532
İsim
Hasan Korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
farklı bi oyunda denediniz mi bu oyunun optimizasyonu çok sorunluydu diye duydum çok fazla.

Diocenes

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Kaan
  • Konu Sahibi Konu Sahibi
farklı bi oyunda denediniz mi bu oyunun optimizasyonu çok sorunluydu diye duydum çok fazla.
Farklı bir oyun olarak yine işlemci odaklı csgo yükledim onda testler yaparken işlemci kullanımı %50-60 larda gidiyor oyun içinde stres testtide yaptırdım sonuçları paylaşayım sizinle bu oyuna göre çok daha iyi 165hz sabitleyip csgo denediğimde değerlerim gayet iyi ama fps limitini kaldırdığımda oyun 600-700 lere çıkıp indiğinde değerlerim dengesizleşiyor. csgo da çok bilgisayara yüklenecek bir oyun değil o yüzden zorlandığını düşünmüyorum işlemcinin. Görseldeki sonuçlar 165 hz ekranı kitleyip aldığım değerler

Ekler

• csgo analiz.png
    csgo analiz.png
    121.4 KB · Hit: 14

•KoRkMaZ•

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
532
İsim
Hasan Korkmaz
İlgilendiği Kategoriler
hocam 2 oyunda optimizasyonu sıkıntılı oyunlar :D 2'si de işlemci odaklı oyunlar. o yüzden değerlere de baktım herhangi bir sorun göremedim. eğer ki Quality bir oyun denerseniz ve yine işlemci kullanımı yüksek çıkarsa sorun var diyebiliriz. onun dışında herhangi sorun gözükmüyor. nazar değmesin

yyunuss

80+
Bu Kullanıcının Doğum Günü!
Dahası  
Reaksiyon skoru
18
İsim
yunus çakmak
işlemcinin amd radeon kendi grafik yongasını kapatın gereksiz harici ekran kartı varken RTX 3080 çalışsın sadece işlemler kısmından yüksek cpu kullanım kontrol ediniz

Diocenes

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
0
İsim
Kaan
hocam 2 oyunda optimizasyonu sıkıntılı oyunlar :D 2'si de işlemci odaklı oyunlar. o yüzden değerlere de baktım herhangi bir sorun göremedim. eğer ki Quality bir oyun denerseniz ve yine işlemci kullanımı yüksek çıkarsa sorun var diyebiliriz. onun dışında herhangi sorun gözükmüyor. nazar değmesin
Daha önce yaşadığım sorunları çözmeye çalışırken X3D Game Mode’un açık ve kapalı durumlarında farklı sonuçlar elde ettim. Sonuçlarımı sizinle paylaşmak ve önerilerinizi almak istiyorum. İşte sistemim ve karşılaştığım durumlar:

Yaşadığım Durumlar:

1. X3D Game Mode Açıkken:

• İşlemci kullanım oranı %80-90 civarında.
  • İşlemci sıcaklığı maksimum 70°C seviyelerinde sabit.
  • Grafik ayarları en yüksek seviyede ve 165Hz sabit.

2. X3D Game Mode Kapalıyken:

• İşlemci kullanım oranı %40-50 civarına düşüyor.
  • Ancak işlemci sıcaklığı 80-90°C seviyelerine çıkıyor.
  • Grafik ayarları yine en yüksek seviyede ve 165Hz sabit.

3. Ekran Yenileme Hızını 60Hz’e Çektiğimde:

• X3D Game Mode açıkken işlemci kullanım oranı birden %40-50’ye düşüyor.
  • İşlemci sıcaklığı yine sabit ve 70°C’yi geçmiyor.
  • X3D Game Mode kapalıyken, sıcaklık artışı devam ediyor.

Bu Durumda Aklıma Takılanlar:

1. X3D Game Mode’un kapalı olduğunda sıcaklığın artmasına rağmen işlemci kullanımının düşük kalmasının sebebi nedir?
  2. X3D Game Mode açıkken, ekran yenileme hızını 60Hz’e çektiğimde işlemci kullanımının düşmesi hangi teknolojilerden kaynaklanıyor olabilir?
  3. X3D Game Mode’un açık veya kapalı olması arasındaki bu büyük farkın tam olarak kaynağı ne olabilir?

Not:

Her iki durumu da aynı oyun ve aynı grafik ayarlarında test ettim. Ayrıca BIOS ayarlarımda Precision Boost Overdrive ve EXPO profilleri aktif durumda.
Önerilerinizi ve fikirlerinizi dört gözle bekliyorum. Daha fazla bilgiye ihtiyaç duyarsanız veya başka bir test yapmam gerekiyorsa, lütfen bildirin.

goksel53

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
415
İsim
Göksel
hocam oyunu tamamen işlemciye yüklemişsiniz zaten 1080p oyun oynuyorsun o sistemle grefik ayarlarını yükselt ekran kartı devreye girer
Mesaj otomatik birleştirildi:

işlemci kullanımı düşer

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,035,650
Üyeler
164,175
Son üye
Furkan.12
Top Bottom