Bir sorun yaşamazsın. Soğutucu aldıktan sonra tekrardan açabilirsin hocam.Elimde ryzen 5600 stok sogutuculu işlemci var fazla isinmasin diye biostan pbo disable yaptım herhangi bir sorun yaşar mıyım?
Soğutucu aldıktan sonra açmanın sıcaklık harici ne gibi bir etkisi olur? Ben t6 ultra geçtikten sonra uzunca bir süre eskisi gibi kapalı kullanmıştım.Bir sorun yaşamazsın. Soğutucu aldıktan sonra tekrardan açabilirsin hocam.
Mesaj otomatik birleştirildi:
Baktın halen çok ısınıyor CPB'yi de kapatabilirsin.
CPB kapalıyken işlemciyi normal saat hızında çalıştırıyor. Açtıktan sonra işlemcinin en yüksek saat hızına çıkmasına yarıyor. PBO'da turbo frekansın üstüne +200 MHz gibi ekleme yapıyor daha fazla voltaj veriyor. PBO'yu bu zamana kadar bende hiç açmadım. Gerek duymadım. Asıl sıcaklık düşüşünü CPB yapar. Yanlış hatırlamıyorsam Gamepower'ın soğutucusu ile Rocket Leauge de 94 dereceleri görmüştüm. Ondan sonra BIOS'tan CPU Core Boost'u (CPB) kapamıştım. Bi 15-20 derece sanırım düşmüştü sıcaklık.Soğutucu aldıktan sonra açmanın sıcaklık harici ne gibi bir etkisi olur? Ben t6 ultra geçtikten sonra uzunca bir süre eskisi gibi kapalı kullanmıştım.
Gerçi 4.4ghz sabit şekilde kullanıyordum stok ayarlarda değildi.
Ah evet şimdi söyleyince anladım. Ben 4.2 turbolu 5500'ü 4.4'te auto verilen frekansta sabit tutarak kullanıyordumve cpb kapalıydı.CPB kapalıyken işlemciyi normal saat hızında çalıştırıyor. Açtıktan sonra işlemcinin en yüksek saat hızına çıkmasına yarıyor. PBO'da turbo frekansın üstüne +200 MHz gibi ekleme yapıyor daha fazla voltaj veriyor. PBO'yu bu zamana kadar bende hiç açmadım. Gerek duymadım. Asıl sıcaklık düşüşünü CPB yapar. Yanlış hatırlamıyorsam Gamepower'ın soğutucusu ile Rocket Leauge de 94 dereceleri görmüştüm. Ondan sonra BIOS'tan CPU Core Boost'u (CPB) kapamıştım. Bi 15-20 derece sanırım düşmüştü sıcaklık.
Aynen olayı nedir ??Ah evet şimdi söyleyince anladım. Ben 4.2 turbolu 5500'ü 4.4'te auto verilen frekansta sabit tutarak kullanıyordumve cpb kapalıydı.
Cpb'yi açsam da çok bir şey değişmiyordu. Abi o zaman cpb'nin olayı ne?
Asıl olay o zaten. Kendi işlemcimden örnek vereyim. Standart değeri 3.5 GHz iken (CPB kapalıyken) en serin şekilde çalışır, eğer kötü bir soğutucu varsa ve işlemci çok ısınıyorsa 90 dereceleri falan geçiyorsa kapanmasını kesinlikle tavsiye ederim. CPB açıkken çıkabileceği maksimum değerler 4.2 GHz gibi değerlerdir. Asıl sıcaklık farkını bu ayarda hissedersiniz. Bu dediğimiz PBO ise işlemci şimdi 4.2 GHz çalışıyor ya ona +200 MHz daha ekleme yapıyor biraz daha voltaj veriyor. Bu ayarı açtığınızda BIOS zaten bunu kendisi otomatik yapıyor. Ben bu ayarı şu zamana kadar açmadım ama.Ah evet şimdi söyleyince anladım. Ben 4.2 turbolu 5500'ü 4.4'te auto verilen frekansta sabit tutarak kullanıyordumve cpb kapalıydı.
Cpb'yi açsam da çok bir şey değişmiyordu. Abi o zaman cpb'nin olayı ne?
Manuel yaptım. Baktım 4.2ghzde örneğin 1.20 kullanıyor 1.25 vereyim (offset vardı ama tutturdum) 4.4ghz çalışsın. testlerden de sorunsuz geçti uzun süre öyle kullandım. biosu ellemeden sattım yeni sahibi de öyle kullansın diye.Senin dediğin olaya gelirsek sanırım en üst frekans üstünden GHz'yi sabitliyor. Sen kendin manuel mi overclock yapmıştın?
Ben de az önce otomatik OC yapan ayarı merak edip açtım. Bilgisayar havalandıManuel yaptım. Baktım 4.2ghzde örneğin 1.20 kullanıyor 1.25 vereyim (offset vardı ama tutturdum) 4.4ghz çalışsın. testlerden de sorunsuz geçti uzun süre öyle kullandım. biosu ellemeden sattım yeni sahibi de öyle kullansın diye.
Evet o bayağı uçuruyor. En iyisi ortalama bir voltajla yüksek frekansta sabitleyip qfan'dan ayarlamak. Mis.Ben de az önce otomatik OC yapan ayarı merak edip açtım. Bilgisayar havalandı