Sizin de bildiğiniz gibi filmlerden oradan buradan şöyle bir ortam mevcut kafamızda:
"Sabah kalktınız. Güneş ışığı kapalı perdenin aşağı kısmından süzülüyor. Havadaki toz partikülleri belli oluyor. Sen de gözlerin kamaşarak uyanıyorsun, üstünde bir güneş.
Kafan hafif sisli. Biraz da şapşallık... Bir kahve iyi gidiyor diyorsun. Şöyle şekersiz, kremasız, keyifli mi keyifli bir sade filtre kahve... Ohh miss! Birden kafeinin vücudunu uyarmasıyla güne hazırsın! "
Geriye sarma efekti vijivijujivjuviı
Sabah uyandığınızda stres hormonu olan kortizol ve savaş ya da kaç hormonu adrenalin top seviyede olur. Kafein kortizol, adrenalin, dopamin ve serotonin arttırıcı özelliği de vardır. Yani şöyle düşünün sabah uyandığınızda top seviyede olan bir şeyi daha da yüklüyorsunuz. Bu %100 olmuş bataryayı hala şarj etmeye çalışmak ile aynı durum. Bu ne kadar mantıksız ise sabah aç karna ilk iş kahve içmek de o kadar mantıksız.
Tabi bu mantıksızlık size göre değişir. Çünkü ben de bugün sabah ilk iş uyanır uyanmaz bir latte içtim. Fakat bunu uyanmak için mi içtim? Hayır. Keyfi.
Soru: Ne için içtiğinin bir önemi yok ki. İçindeki kafein her türlü etki yapar.
Evet doğru. Bunun için şöyle bir cevap verebilirim:
Paranız varsa abi hem normal hem de decaf kahve evinizde bulundurabilirsiniz.
Kahveyi uyandıktan 1 saat sonra için.