Servisin bile çözemediği sorun - anlayanlar yardım

tcan20

80+
Reaksiyon skoru
52
Merhabalar , aracım i20 2015 1.2 mpi benzinli, aracı 3 ay önce aldım. Aldıktan sonra yetkili serviste bakımları yapıldı. Yaklaşık 1 aydır şöyle bir sorun var;
Motor soğukken sadece 1. Marşta kaputun sağından yani yolcu tarafından 1 saniyelik bir " cırrrr " sesi geliyor. Ancak sadece 1. Marşta ardından tekrar marşa basınca o ses yok. Motor sıcakken o ses yok. Motor soğur soğumaz da o ses gelmiyor yaklaşık en az 1 buçuk 2 saat geçmesi gerekiyor ki o ses tekrar etsin.

Servis sesin triger zincirinden geldiğini fakat değiştirse bile geçeceğinin garantisini veremedi, tam olarak sorunu tespit edemedi

Not: Normalde zincirden ses gelmiyor.yani değişim zamanı gelmedi trigerin.

Merhabalar , aracım i20 2015 1.2 mpi benzinli, aracı 3 ay önce aldım. Aldıktan sonra yetkili serviste bakımları yapıldı. Yaklaşık 1 aydır şöyle bir sorun var;
Motor soğukken sadece 1. Marşta kaputun sağından yani yolcu tarafından 1 saniyelik bir " cırrrr " sesi geliyor. Ancak sadece 1. Marşta ardından tekrar marşa basınca o ses yok. Motor sıcakken o ses yok. Motor soğur soğumaz da o ses gelmiyor yaklaşık en az 1 buçuk 2 saat geçmesi gerekiyor ki o ses tekrar etsin.

Servis sesin triger zincirinden geldiğini fakat değiştirse bile geçeceğinin garantisini veremedi, tam olarak sorunu tespit edemedi

Yapay zekaya sordum fakat ne kasar doğru bir bilgi vermiştir bilmiyorum bu işlerden pek anlamam.

Evet, bu durum Hyundai i20 1.2 MPI motorlarda oldukça yaygın bir şikayettir anlattığın o “cırrrrr” sesi genellikle soğuk ilk çalıştırmada, 1 saniyelik bir “kayış veya zincir sesi” şeklinde gelir ve sonra kaybolur.
Servisin söylediği gibi triger (zincir) bölgesinden geliyor gibi dursa da, genellikle zincir değil, zincirin hidrolik gergisi (triger zincir gergisi veya “timing chain tensioner”) kaynaklıdır.

🔧 Muhtemel Nedenler

1. Triger zinciri hidrolik gergisinin sabahları yağ basıncı oluşmadan boşta kalması.
    • Motor soğukken yağ tamamen kartere süzülür. İlk çalıştırmada basınç oluşana kadar gergi bir an gevşer, zincir ses yapar.
  2. Zincir kızaklarının (plastik kızakların) bir miktar aşınmış olması.
  3. Yağ filtresi veya yağ kalitesidüşükse, ilk basınç gecikebilir.
    • Özellikle orijinal olmayan yağ filtresi veya eski yağ, bu sesi artırabilir.

✅ Çözüm / Öneriler

1. Yağ ve filtreyi kontrol ettirin.
    • Mutlaka orijinal Hyundai filtresi ve önerilen 5W-30 tam sentetik yağ kullanılsın.
    • Kalitesiz filtrelerde yağ geri kaçma valfi düzgün çalışmadığı için sabah ilk marşta yağ basıncı geç gelir.
  2. Triger zincir gergisi (timing chain tensioner) değişimi.
    • Eğer yağ ve filtre düzgünse, büyük ihtimalle bu parça sorumlu.
    • Parça çok pahalı değildir, değişimi kolaydır.
    • Değişim sonrası ses %90 oranında kesilir.
  3. Motor içi temizliği (engine flush) bazen fayda eder.
    • Gergi kanalları tıkanmışsa, yağ basıncı gecikiyor olabilir.

💬 Not

Servisler genelde “garanti veremeyiz” der çünkü bu ses zararsız kabul edilir; ama uzun vadede zincir gergisi bozulursa zincir atlama riski doğabilir.
Yani şu an acil değil, ama yağ değişiminde orijinal filtre ve gerekirse gergi değişimi en mantıklı adım.

%90 emınım sorun kasnakta . servis bunu nasıl cozemez aklım almıyor . sanayıde ustaya gıt dostum cozum 5 dk

Ayrıca babama sordum ya volant dişlisi, marş dişlisi veya marş otomatiği olabilir diyor kendisi eski yedek parçacı

Yedek parçacı anlamaz bu işten. Tecrübeli bir usta bul. 50 yaş ve üstü ve Hyundai ustası olsun. 49 ve altıysa kabul etme. Yeterli tecrübesi yok. Yada fazla pimpirik olma. Nasılsa bir gün tam bozulur ve o zaman ortaya çıkar.

Ben yıllar önce fiat marea araba vardı onda da bunun gibi o ses vardı. Bndekine marş kaçırıyor demişlerdi ilk çalışmada o ses oluyordu.
Daha sonra yaptırmayınca motor sıcakkende her çalışma da o sesi yapıyordu sinir bozucuydu. Mecburen tamir ettirdim marş dinamosunu.

Sorun oysa farklı bir şey değilse hallolur. İyi tecrübeli bir usta veya yer bunu halleder.

servis saçmalamış sorunun kökü bulunursa değişirse o gerekli parçalar, sorun çözülür ses gider. Yetkili servis buna garanti veremiyorsa boşunada onlarda fazla para verip bayılmayın. Sanayilerde servislerden daha tecrübeli ustalar var onlarda garantili iş yapıyor.

Yetkili servis onu değiştirelim bunu değiştirelim nasıl fazla para alırız peşindedir genelde. Ve hala utanmadan sorun çözülmeyebilir demiş değişsede.

Ben yıllar önce fiat marea araba vardı onda da bunun gibi o ses vardı. Bndekine marş kaçırıyor demişlerdi ilk çalışmada o ses oluyordu.
Daha sonra yaptırmayınca motor sıcakkende her çalışma da o sesi yapıyordu sinir bozucuydu. Mecburen tamir ettirdim marş dinamosunu.

Sorun oysa farklı bir şey değilse hallolur. İyi tecrübeli bir usta veya yer bunu halleder.

servis saçmalamış sorunun kökü bulunursa değişirse o gerekli parçalar, sorun çözülür ses gider. Yetkili servis buna garanti veremiyorsa boşunada onlarda fazla para verip bayılmayın. Sanayilerde servislerden daha tecrübeli ustalar var onlarda garantili iş yapıyor.

Yetkili servis onu değiştirelim bunu değiştirelim nasıl fazla para alırız peşindedir genelde. Ve hala utanmadan sorun çözülmeyebilir demiş değişsede.
Valla bende şaşırdım açıkcası hocam 2 günüm serviste geçti (2 saatte 1 marş basıldığı ve 1 kez ses geldiği için uzun sürdü) Sesin kaynağını zincir olarak tespit etti fakat hiçbir şekilde garanti veremedi. En iyisi sanayi de usta arayayım ben.

Valla bende şaşırdım açıkcası hocam 2 günüm serviste geçti (2 saatte 1 marş basıldığı ve 1 kez ses geldiği için uzun sürdü) Sesin kaynağını zincir olarak tespit etti fakat hiçbir şekilde garanti veremedi. En iyisi sanayi de usta arayayım ben.
Zaten usta veya yetkili servisteki kişiler " sebep bu ama garanti veremiyoruz" derlerse orda iş yaptırılmaz. Sizden işçilik ve parça parasını alıp haa bu değilmiş denmez iş bitene kadar bir kez para alınır. O değilmiş bu değilmiş denip 10 kere para alınmaz müşteriden.

Evet dedimiz gibi düzgün bir özel servis veya sanayi ustası bakın.

İyi usta yok denecek kadar az. Çünkü kimse artık o tür mesleklere yönelmiyor. Usta bulunursa kapışılıyor.

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç  

Forum istatistikleri

Konular
1,157,948
Üyeler
183,923
Son üye
haredur
Geri