Sistemim darboğaz yapıyor. Yardım lazım

kadir.34

80+
Reaksiyon skoru
1
Selamunaleyküm. Arkadaşlar 2021de sistem topladım maddi durumum yetmediği için ekran kartı hariç hepsini aldım. Sistemde bulunan bileşenler
Ana kart: Msi mag z590 torpedo
İşlemci: intel 10700k
M2 ssd: samsung 980 evo pro 1 tb
Ram: corsair (16x2) 32 gb ddr4 3600 mhz
Psu: Gametech gtp750 750w 80 plus modüler
Sıvı soğutma: Gametech Hydra 240 mm
Geçen hafta ekran kartıda aldım. GİGABYTE 9070xt 16gb. Darboğaz yapacağını biliyordum ama şuan hiç bir parçayı değiştirebilecek durumda değilim(psu da güçsüz geliyor ama ekran kartını tam yükte çalıştıracak bir şey yapmıyorum) Zula açıkken%80 işlemci
%3-5 ekran kartı çalışıyor. Parça değiştirmeden işlemcide ki yükü nasıl azaltır ve takılmadan bir kaç sene nasıl kullanabilirim. Yetkin kişilerin fikirlerine ihtiyacım var. İyi forumlar

Ekler

• IMG-20250717-WA0001.webp
    IMG-20250717-WA0001.webp
    843.1 KB · Hit: 15
Arka plana aldığında ekran kartı zaten çalışmayı bir nebze keser oyun içi atman gerek. Ayrıca zula vs gibi basit oyunlarda kartın kullanımı modele bağlıdır 9070xt bir kart neden %90 99 kullanılsın zulada ?

Arka plana aldığında ekran kartı zaten çalışmayı bir nebze keser oyun içi atman gerek. Ayrıca zula vs gibi basit oyunlarda kartın kullanımı modele bağlıdır 5080 5090 bir kart neden %90 99 kullanılsın zulada ?
Haklısın da işlemcinin yükü sanki fazla gibi geldi. Yıllar önce basit bir laptopta oynuyordum bu kadar takılma olmuyordu. Oyuniçi değerleri görebilmem için bir uygulama önerebilir misin

Selamunaleyküm. Arkadaşlar 2021de sistem topladım maddi durumum yetmediği için ekran kartı hariç hepsini aldım. Sistemde bulunan bileşenler
Ana kart: Msi mag z590 torpedo
İşlemci: intel 10700k
M2 ssd: samsung 980 evo pro 1 tb
Ram: corsair (16x2) 32 gb ddr4 3600 mhz
Psu: Gametech gtp750 750w 80 plus modüler
Sıvı soğutma: Gametech Hydra 240 mm
Geçen hafta ekran kartıda aldım. GİGABYTE 9070xt 16gb. Darboğaz yapacağını biliyordum ama şuan hiç bir parçayı değiştirebilecek durumda değilim(psu da güçsüz geliyor ama ekran kartını tam yükte çalıştıracak bir şey yapmıyorum) Zula açıkken%80 işlemci
%3-5 ekran kartı çalışıyor. Parça değiştirmeden işlemcide ki yükü nasıl azaltır ve takılmadan bir kaç sene nasıl kullanabilirim. Yetkin kişilerin fikirlerine ihtiyacım var. İyi forumlar
Anakartın Z serisi, güzel bir overclock yap zaten işlemcin R7 5800X gücünde sayılır overclock ile daha da iyi olur 7500F ye yaklaşır. Tabi 9070XT çok güçlü kart o yüzden sistemi 2K kullanmıyorsanız darboğaz sıfır olmaz 1080P de illa darboğaz yapar.

İşlemcinin yüksek kullanması iyi bu arada onda sorun yok Zula grafik gücü isteyen bir oyun değil.

Ekran kartı rx 9070 xt. Haklısın da işlemcinin yükü sanki fazla gibi geldi. Yıllar önce basit bir laptopta oynuyordum bu kadar takılma olmuyordu. Oyuniçi değerleri görebilmem için bir uygulama önerebilir misin
Msi afterburner kullanıyorum ben öneririm güzeldir genel uygulama zaten bedava.

Evet sonradan farkettim de dediğim kartların rakibi zaten o kart. O işlemci + kartı aldıysan o kart 2k + çözünürlükte oynamak için üretilmiş bir kart 2k ve üstünde darboğaz olmaz işlemci iyi.

Anakartın Z serisi, güzel bir overclock yap zaten işlemcin R7 5800X gücünde sayılır overclock ile daha da iyi olur 7500F ye yaklaşır. Tabi 9070XT çok güçlü kart o yüzden sistemi 2K kullanmıyorsanız darboğaz sıfır olmaz 1080P de illa darboğaz yapar.

İşlemcinin yüksek kullanması iyi bu arada onda sorun yok Zula grafik gücü isteyen bir oyun değil.
Peki overclock işlemciye zarar falan verir mi

Msi afterburner kullanıyorum ben öneririm güzeldir genel uygulama zaten bedava.

Evet sonradan farkettim de dediğim kartların rakibi zaten o kart. O işlemci + kartı aldıysan o kart 2k + çözünürlükte oynamak için üretilmiş bir kart 2k ve üstünde darboğaz olmaz işlemci iyi.
Valla içimi rahatlattın deneyip tekrar yazıcam. Sağolasın
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Ölçülü ve bilinçli yaparsanız sorun olmaz.
Biosdan direk overclock tıklıyorum o kendi açıyor. Özel bir ayar var mı bilmiyorum denemedim hiç

Valla içimi rahatlattın deneyip tekrar yazıcam. Sağolasın
Mesajlar otomatik olarak birleştirildi:

Biosdan direk overclock tıklıyorum o kendi açıyor. Özel bir ayar var mı bilmiyorum denemedim hiç
Biraz öğrenip kendiniz yapın otomatik olanlar pek iyi yapamıyor.

Geri