Neler Yeni

SİZCE HANGİ İŞLETİM SİSTEMİ DAHA İYİ?

Windows mu ? Linux mu? MacOs mu?

• Linux

• Windows

• MacOs

Sonuçları oy verdikten sonra görebilirsiniz.
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Umut Yıldız
Windows'un yapıp Linux'un yapamadığı özellikler (Normal kullanıcı açısından):
  1. Bazı özel yazılımların (ör. Adobe Photoshop, MS Office tam sürümleri) eksiksiz çalıştırılması.
  2. Geniş oyun desteği (DirectX, özellikle AAA oyunlar).
  3. Donanım sürücü desteği (bazı özel cihazlar için).
  4. Windows'a özel uygulamalar (ör. Visual Studio tam sürümü).
  5. Yaygınlık sebebiyle bazı iş ortamlarına entegrasyon kolaylığı.
Mesaj otomatik birleştirildi:

• Eğer kullanıcı oyun oynuyor, özel yazılımlar kullanıyor veya iş ortamında belirli yazılımlara bağımlıysa, Windows daha avantajlı olur.
  • Eğer kullanıcı internet gezinme, medya izleme, belge düzenleme gibi temel ihtiyaçları için bilgisayar kullanıyorsa, Linux maliyetsiz ve güvenli bir alternatif olarak fark yaratabilir.
Evet kral bu saydıkların hepside doğru ama sürücü açaşından artık linux da bütün sürücüleri ayn Windows gibi buluyor ve aygılıyor diğer leri açasından evet Windows kullanmak linux sa göre bu sebeplelerden dolayı Windows kullanmak zorunluk gibi duruyor

furkangorur

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,262
İsim
Furkan Görür

Windows’un Avantajları (Üst Düzey Kullanıcılar İçin):

1. Profesyonel Yazılım Desteği:
    • Adobe Premiere Pro, After Effects, AutoCAD gibi profesyonel yazılımlar Windows üzerinde eksiksiz çalışır.
    • Bazı kapalı kaynaklı yazılımların Linux alternatifleri yoktur veya kısıtlıdır.
  2. Oyun Geliştirme ve Grafik Performansı:
    • DirectX desteği sayesinde oyun geliştirme ve grafik işlemlerinde daha geniş bir platform sunar.
    • Oyun motorlarının (Unreal Engine, Unity) Windows versiyonları daha stabil ve özellik bakımından zengindir.
  3. Kurumsal Yazılım ve Donanım Entegrasyonu:
    • Active Directory gibi kurumsal çözümlerde daha geniş bir kullanım alanı sağlar.
    • Donanım sürücüleri ve cihaz uyumluluğu konusunda avantajlıdır (örneğin, Windows’a özel sürücüler).
  4. Daha Fazla Yazılım Uyumluluğu:
    • Kapalı kaynak yazılımlar ve şirket içi özel yazılımlar genelde Windows için geliştirilir.

Linux’un Avantajları (Üst Düzey Kullanıcılar İçin):

1. Geliştirici Dostu Ortam:
    • Linux, yazılım geliştirme ve sistem yönetimi için özelleştirilmiş araçlarla birlikte gelir.
    • C, Python, Ruby, Bash gibi programlama dilleri ve araçlar sistemle entegre gelir.
    • Git, Docker, Kubernetes gibi araçlarla çalışmak daha kolaydır.
  2. Açık Kaynak ve Esneklik:
    • Linux tamamen özelleştirilebilir. Kernel seviyesinde değişiklikler yapabilir veya kendi özel dağıtımınızı oluşturabilirsiniz.
    • İstediğiniz dosya sistemi veya ağ yapılandırmasını özgürce seçebilirsiniz.
  3. Yüksek Performans ve Hafiflik:
    • Linux, kaynak tüketimi açısından çok daha verimlidir. Örneğin, bir sunucu üzerinde Linux kullanmak daha stabil ve hızlıdır.
    • Eski veya düşük donanımlı cihazlarda bile performans sunar.
  4. Güvenlik ve Stabilite:
    • Güvenlik açıklarının hızlı bir şekilde yamalanması.
    • Çekirdek seviyesinde kontrol (örneğin, SELinux veya AppArmor gibi araçlar) sayesinde daha güvenli bir ortam.
    • Yüksek uptime (çalışma süresi) ve stabilite sunar.
  5. Ağ ve Sistem Yönetimi:
    • Üst düzey ağ araçları ve sunucu yönetimi (SSH, iptables, fail2ban).
    • Örneğin, büyük veri merkezleri ve sunucular Linux tabanlıdır.
  6. Çoklu Kullanıcı ve İşlem Yönetimi:
    • Linux’ta çoklu kullanıcı oturumlarını ve işlemleri daha detaylı bir şekilde yönetmek mümkündür.
  7. Scripting ve Otomasyon:
    • Bash, Zsh gibi güçlü kabuklar sayesinde işlemler kolayca otomatikleştirilebilir.
    • Cron tabanlı zamanlanmış görevler ile güçlü zamanlama seçenekleri sunar.

Kim İçin Hangi Sistem Daha Avantajlı?

1. Windows:
    • Üst düzey kullanıcı Windows’a özel yazılımlar, oyun geliştirme veya kapalı kaynak yazılımlarla çalışıyorsa Windows daha avantajlıdır.
  2. Linux:
    • Üst düzey kullanıcı sunucu yönetimi, açık kaynak geliştirme veya performans odaklı işler yapıyorsa Linux vazgeçilmezdir.

Sonuç:

Üst düzey kullanıcılar için Linux ve Windows'un farklı güçlü yönleri vardır. Kullanıcının iş ihtiyaçlarına ve önceliklerine bağlı olarak seçim yapılmalıdır. Çoğu durumda, Linux özelleştirme ve sistem kontrolü için, Windows ise yazılım uyumluluğu ve donanım desteği için tercih edilir.

ben linuxa geçemem çünkü kullandıgım programların çogunun linuxta stabil çalışacağını sanmıyorum. Linuxun terminal yapısından dolayı her zaman zor bulmuşumdur. Bi ara linuxta bir dosyayı açmak için terminala kod yazmam gerektiğini öğrenince linuxu silip tekrar windowsa dönmüş ama bu yıllar önce olmuştu. Şuan değişti mi bilemem.

Dediğim gibi 2-4gb gibi düşük ramlı bir sistem varsa linux çok mantıklı seçim olur. Ama 8gb üstü ortalama bir işlemci varsa tavsiyem windwos.

Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Umut Yıldız

• Adobe Premiere Pro, After Effects, AutoCAD gibi profesyonel yazılımlar Windows üzerinde eksiksiz çalışır.
    • Bazı kapalı kaynaklı yazılımların Linux alternatifleri yoktur veya kısıtlıdır.
    • DirectX desteği sayesinde oyun geliştirme ve grafik işlemlerinde daha geniş bir platform sunar.
    • Oyun motorlarının (Unreal Engine, Unity) Windows versiyonları daha stabil ve özellik bakımından zengindir.
    • Active Directory gibi kurumsal çözümlerde daha geniş bir kullanım alanı sağlar.
    • Donanım sürücüleri ve cihaz uyumluluğu konusunda avantajlıdır (örneğin, Windows’a özel sürücüler).
    • Kapalı kaynak yazılımlar ve şirket içi özel yazılımlar genelde Windows için geliştirilir.

• Linux, yazılım geliştirme ve sistem yönetimi için özelleştirilmiş araçlarla birlikte gelir.
    • C, Python, Ruby, Bash gibi programlama dilleri ve araçlar sistemle entegre gelir.
    • Linux tamamen özelleştirilebilir. Kernel seviyesinde değişiklikler yapabilir veya kendi özel dağıtımınızı oluşturabilirsiniz.
    • Linux, kaynak tüketimi açısından çok daha verimlidir. Örneğin, bir sunucu üzerinde Linux kullanmak daha stabil ve hızlıdır.
    • Çekirdek seviyesinde kontrol (örneğin, SELinux veya AppArmor gibi araçlar) sayesinde daha güvenli bir ortam.
    • Linux’ta çoklu kullanıcı oturumlarını ve işlemleri daha detaylı bir şekilde yönetmek mümkündür.
    • Bash, Zsh gibi güçlü kabuklar sayesinde işlemler kolayca otomatikleştirilebilir.

1. Windows:
    • Üst düzey kullanıcı Windows’a özel yazılımlar, oyun geliştirme veya kapalı kaynak yazılımlarla çalışıyorsa Windows daha avantajlıdır.
  2. Linux:
    • Üst düzey kullanıcı sunucu yönetimi, açık kaynak geliştirme veya performans odaklı işler yapıyorsa Linux vazgeçilmezdir.

Sonuç:

Üst düzey kullanıcılar için Linux ve Windows'un farklı güçlü yönleri vardır. Kullanıcının iş ihtiyaçlarına ve önceliklerine bağlı olarak seçim yapılmalıdır. Çoğu durumda, Linux özelleştirme ve sistem kontrolü için, Windows ise yazılım uyumluluğu ve donanım desteği için tercih edilir.
Tebrik ederim kral kısaca özetlemek gerekirse kullanıcının kullanımına göre değişir.

1. Windows:
  2. Linux:

Sonuç:

ben linuxa geçemem çünkü kullandıgım programların çogunun linuxta stabil çalışacağını sanmıyorum. Linuxun terminal yapısından dolayı her zaman zor bulmuşumdur. Bi ara linuxta bir dosyayı açmak için terminala yazmam gerektiğini öğrenince linuxu silip tekrar windowsa dönmüş ama bu yıllar önce olmuştu. Şuan değişti mi bilemem.

Dediğim gibi 2-4gb gibi düşük ramlı bir sistem varsa linux çok mantıklı seçim olur. Ama 8gb üstü ortalama bir işlemci varsa tavsiyem windwos.
Böyle insanları çok seviyorum araştırıpta geliyor lar ama bu bir gerçek Windows kullanıyorsan Windows güncelleme si yapmayın evet belki sorun yaşmasınız ama her güncellemeyi yapınca bir süre sonra Windows performans düşüşü yaşıyorsunuz bide şuan Windows 11 geçmenizide tavsiye etmem Windows 11 hala sorunlar ve hatalar var çünkü

Son düzenleme:

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,552
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
hocam oyun yükleyip ssd ömrünü indirmek derken? ssd ler ortalama 1000tb ömrü var ki bu bititğinde %100 ölecek değil. Siz o zaman X ürünü alıp ondan faydalanmak yerine zarar gelmesin diye saklıyorsunuzdur. Garip bir şey. Sizin açtığınız oyunlar farklı bizim oynadıgımız farklı. Herkese hitap etmez
Anlatmak istediğimi sende iyi biliyorsun umarım.

Sen 1 dosya yazsan bellekte sektör doluyor. Üzerine üzerine silip yazarsan dosyaları Sectör kullanılamaz hale düşer.

SSD de sadece işletim sistemini tutarak Hdd ye oyunları yazıyordum
4 yılı aşkın olarak Sata3 256gb Lexar NS100 kullanıyorum canı 97 ye geçenlerde indi.

Ben bu diske oyun yazıp silseydim dediğin gibi 1000 değil olsun 500TB, şimdiye ssd nin 20% canı olurdu ya yok.

Bilgisayar kullanmak araba kullanmaya benzer. Ne kadar hunharca kullandın bileşenleri eline o kadar hızlı alırsın.

Bir kesimde varki OC yapıyorum diye seviniyorlar. Mavi ekran yiyince , Driver çökünce Ekran kartı gidince gelip forumlarda ağlamaya başlıyorlardır.

Son düzenleme:
Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Umut Yıldız
Anlatmak istediğimi sende iyi biliyorsun umarım.

Sen 1 dosya yazsan bellekte sektör doluyor. Üzerine üzerine silip yazarsan dosyaları Sectör kullanılamaz hale düşer.

SSD de sadece işletim sistemini tutarak Hdd ye oyunları yazıyordum
4 yılı aşkın olarak Sata3 256gb Lexar NS100 kullanıyorum canı 97 ye geçenlerde indi.

Ben bu diske oyun yazıp silseydim dediğin gibi 1000 değil olsun 500TB, şimdiye ssd nin 20% canı olurdu ya yok.

Bilgisayar kullanmak araba kullanmaya benzer. Ne kadar hunharca kullandın bileşenleri eline o kadar hızlı alırsın.

Bir kesimde varki OC yapıyorum diye seviniyorlar. Mavi ekran yiyince , Driver çökünce Ekran kartı gidince gelip forumlarda ağlamy başlıyorlardır.
Kral evet doğru aslında linux Windows daha iyi olsada millet geçmiyor ön yargı dan dolayı ama bazıları linux da desteklenmeyen programlar yüzden bazı kullanıcılar Windows kullanıyor ama çoğulluk ön yargı dan geçmiyor.Bide mavi ekrana gelirsek evet bende eskiden Windows kullanırken çok sinir bozucu mavi ekran çıkması

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,552
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Kral evet doğru aslında linux Windows daha iyi olsada millet geçmiyor ön yargı dan dolayı ama bazıları linux da desteklenmeyen programlar yüzden bazı kullanıcılar Windows kullanıyor ama çoğulluk ön yargı dan geçmiyor.Bide mavi ekrana gelirsek evet bende eskiden Windows kullanırken çok sinir bozucu mavi ekran çıkması
2 adet SSD var bende.
İstediğimi takıp kullanıyorum. Genel Tercihim Linux. Hemde İnternette güvenliğim için.

Diğer ssd de Gereksiz her şey silinmiş Custom Win10 22h2 kullanıyorum. 900mb ram kullanımı var boşta.
Bu ssd yi sisteme takıp kullanınca Lan kablomu söküyorum internetle İletişimi kesiyorum.
Camcı Mobilyacıda çalışıyorum 3d CNC programlarımı bununla çalıştırıyorum. Hemde oynamak istediğim oyunları bununla oynarım.

Windows kullanacaklara kardeş önerisi yapayım bari. Sistemi sorunsuz kullanmak isterseniz Lan kabloyu sökün İnternetsiz kullanın Custom Win 10 ile. Bilgisayarınız son performans çalışacaktır.

İnternet mi istiyorsunuz? 2. ssd alın Linux yazın kullanın. İnternetin keyfini yaşayın. Ne virüs Ne Lisans ne Telemetri bilgileri çalma. Çok saf sistem yani.

Dahası  
Reaksiyon skoru
76
İsim
Umut Yıldız
2 adet SSD var bende.
İstediğimi takıp kullanıyorum. Genel Tercihim Linux. Hemde İnternette güvenliğim için.

Diğer ssd de Gereksiz her şey silinmiş Custom Win10 22h2 kullanıyorum. 900mb ram kullanımı var boşta.
Bu ssd yi sisteme takıp kullanınca Lan kablomu söküyorum internetle İletişimi kesiyorum.
Camcı Mobilyacıda çalışıyorum 3d CNC programlarımı bununla çalıştırıyorum. Hemde oynamak istediğim oyunları bununla oynarım.

Windows kullanacaklara kardeş önerisi yapayım bari. Sistemi sorunsuz kullanmak isterseniz İnternetsiz kullanın Custom Win 10 ile. Bilgisayarınız son performans çalışacaktır.

İnternet mi istiyorsunuz? 2. ssd alın Linux yazın kullanın. İnternetin keyfini yaşayın. Ne virüs Ne Lisans ne Telemetri bilgileri çalma. Çok saf sistem yani.
Benimde kral genel tercihim linux ama herkese göre değişir eyer kullanacı geçmek istemiyorsa linux sa sen nakadar anlatsak boş bunu anladım insanda istek olması lazım ama illa kullanacak sa orjinal Windows sürümü değil kırpılmış Windows sürümü kullanmasını bende tavsiye ediyorum

_Zaur_

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,552
İsim
Zaur
İlgilendiği Kategoriler
Konu dışı
Benimde kral genel tercihim linux ama herkese göre değişir eyer kullanacı geçmek istemiyorsa linux sa sen nakadar anlatsak boş bunu anladım insanda istek olması lazım ama illa kullanacak sa orjinal Windows sürümü değil kırpılmış Windows sürümü kullanmasını bende tavsiye ediyorum
Evet Kırpılmış derken ben Rus yapımı iso dosyalarını kullanıyorum. Windowsun ciğerini sökmüşler resmen. Adamlar bu işin profesyoneli.

Ama artık Windowsta program kullanmam gerekmediği müddetçe yakın durmam o kadar yani.
Malum Solidworks , Artcam , Autocad , Corel Draw çalışmıyor Linuxta.

Eee çalışmasın bize ne.
Linux kullanıcısı çoğaldıkça Oyunlar ve Programlar el mecbur Linux için de yapılacaktır.
Yeter ki İnternette kullanım statistiklerinde Linux kullanıcılarının sayının yükseldiği görünsün.

Çok isterim Microsoftun çöküşünü göreyim. Bakalım o zaman tekel olduklarını iddia edebilecekler mi?

Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,044,110
Üyeler
165,637
Son üye
nova2312
Top Bottom