Saçma bir soru olacak fakat arkadaşım istediği için yazıyorum, bugün birisi ona bu telegram üzerindeki sorgu panellerinden falan bahsetmiş. Arkadaşımda böyle konularda pek bilgi sahibi değil, neyse işte bahsetmiş böyle böyle diye. İşte başka bir iphone kullanıcısının telefonuna istersem erişebiliyorum, galerisine falan erişebiliyorum gibi cümleler kurarak gözünü korkutmuş biraz. Böyle şeylerin olmasının mümkün olmadığından falan bahsettim, yine de forumlarda falan bir soruşturur musun dedi. Cevaplarınız değerli, teşekkürler.
panel dediğimiz şey doğru. kişisel veriler zaten açıkta isteyen indirip sorguluyor
(cihaz iosmuş simdi farkettim. ios olduysa daha iyi en azından yazılımsal yolla ele gecirme ihtimali daha az. ama icloud vs çalındıysa yine ihtimali var tabi)
telefona erişme konusu fiziksel ve sosyal muhendislik olarak 2 kola ayrılıyor biraz
zaten telefona fiziksel erisimin varsa, kişi telefonun yakinlarinda degilken RAT denilen bi uygulamayı yüklersiniz. bu sekilde yonetirsiniz. tabi hırsız guvenligini saglamazsa 3 5 iş gunu icerisinde siber subeyle çay icmek zorunda kalir
sosyal muhendislik ise, mesela ben sana bak burada panel hakkında bilgi var diyip Rat dosyası gonderseydim, sende kursaydın buda sosyal muhendislik yoluyla erisim kazanma yolu olurdu. burada da ayni sekilde siberle cay icebilir.
bunu yapacaksa ya yaptigi adamin cahil olmasi, yada kendisinin çok zeki olmasi lazim. zaten uluorta bunlardan bahsediyorsa essegin tekidir.
sosyal medyada dolanan 5 10 liraya galeri sizma methodu da bu ve türevlerinden ibaret