Nezha
80+ Silver
- Reaksiyon skoru
- 1,083
Windows 13.08.2025 tarihinde yayınladığı toplu güncelleme ile çoğu SSD'lerde sorunlar çıkmış. Kullanılamaz hale gelen ssdler var. Phison kontrolcü kullanan SSD'lerin çoğunun etkilendiği söyleniyor ve HMB ile alakalı olduğu tahmin ediliyor. Yaşanan sorun şöyle aktarılıyor, doluluk oranı yüksek SSD'lerde 50 GB ve üstü veri transferi yapılması durumunda SSD kullanılamaz hale gelebiliyor. Sorunu ilk rapor eden 15 ağustosta belirtmiş, halen bir hotfix gelmiş değil.
Sorunun olduğu belirtilen sürümler: 24H2 KB5063878 - 24H2 KB5062660
Bu sürümleri kullanıyorsanız ve SSD'niz Phison kontrolcü içeriyorsa bunlardan birini yaparak önlem alabilirsiniz:
1- Hotfix gelene kadar beklemek, yüksek gblarda veri transferi yapmamak.
2- Windows Update-Güncelleme Geçmişi-Güncellemeleri Kaldır ayarlarına girip ilgili paketlerden hangisi mevcutsa kaldırmak.
Güncellemeyi kaldırmak için diğer bir yöntem Powershell'i yönetici olarak çalıştırın wusa /uninstall /kb:5063878 veya wusa /uninstall /kb:5062660 yazarak kaldırın.
Güncelleştirmeyi kaldırınca windows savunmasız hale gelebilir deniyor ancak kaldırınca zaten çok uzak bir tarih olmayan 8 temmuzdaki KB5062553 paketini yüklüyor. Yani herhangi bir sıkıntı yok. Ben ne olur ne olmaz diye kaldırdım. SSD'nizin kontrolcüsünü öğrenmek için modelini yazarak chatgpt'ye sorabilirsiniz. Kingston veya Samsung değilse büyük ihtimalle Phison kontrolcü kullanıyordur.
Kaynaklar:
www.techradar.com
www.windowscentral.com
www.tomshardware.com
Konu daha önce açılmış, yeni gördüm:
Sorunun olduğu belirtilen sürümler: 24H2 KB5063878 - 24H2 KB5062660
Bu sürümleri kullanıyorsanız ve SSD'niz Phison kontrolcü içeriyorsa bunlardan birini yaparak önlem alabilirsiniz:
1- Hotfix gelene kadar beklemek, yüksek gblarda veri transferi yapmamak.
2- Windows Update-Güncelleme Geçmişi-Güncellemeleri Kaldır ayarlarına girip ilgili paketlerden hangisi mevcutsa kaldırmak.
Güncellemeyi kaldırmak için diğer bir yöntem Powershell'i yönetici olarak çalıştırın wusa /uninstall /kb:5063878 veya wusa /uninstall /kb:5062660 yazarak kaldırın.
Güncelleştirmeyi kaldırınca windows savunmasız hale gelebilir deniyor ancak kaldırınca zaten çok uzak bir tarih olmayan 8 temmuzdaki KB5062553 paketini yüklüyor. Yani herhangi bir sıkıntı yok. Ben ne olur ne olmaz diye kaldırdım. SSD'nizin kontrolcüsünü öğrenmek için modelini yazarak chatgpt'ye sorabilirsiniz. Kingston veya Samsung değilse büyük ihtimalle Phison kontrolcü kullanıyordur.
Kaynaklar:

Reports of Windows 11 update breaking some SSDs are scattered - but they make me nervous, and Microsoft's now 'investigating' the matter
SSDs are failing after large installations or patches, according to some reports

KB5063878 linked to SSD failures — what Windows 11 users should know
A troubling glitch in Microsoft's August 2025 Windows 11 update, KB5063878, has reportedly rendered SSDs and HDDs invisible to users, while also risking permanent data loss. As industry insiders investigate, essential recovery tips are quickly becoming critical for affected consumers.

Latest Windows 11 security patch might be breaking SSDs under heavy workloads — Phison investigating reports of disappearing drives following file transfers, including some that cannot be recovered after a reboot
Some say continuous transfers exceeding 50GB can cause drives to vanish from the OS
Konu daha önce açılmış, yeni gördüm:
w10 kullanan ben
böyle saçma ***** şeylerle uğraşmak zorunda kalmiyorum

Son düzenleme: