SSD'niz Risk Altında Olabilir (Windows 11/24H2)

Nezha

80+ Silver
Reaksiyon skoru
1,083
Windows 13.08.2025 tarihinde yayınladığı toplu güncelleme ile çoğu SSD'lerde sorunlar çıkmış. Kullanılamaz hale gelen ssdler var. Phison kontrolcü kullanan SSD'lerin çoğunun etkilendiği söyleniyor ve HMB ile alakalı olduğu tahmin ediliyor. Yaşanan sorun şöyle aktarılıyor, doluluk oranı yüksek SSD'lerde 50 GB ve üstü veri transferi yapılması durumunda SSD kullanılamaz hale gelebiliyor. Sorunu ilk rapor eden 15 ağustosta belirtmiş, halen bir hotfix gelmiş değil.

Sorunun olduğu belirtilen sürümler: 24H2 KB5063878 - 24H2 KB5062660

Bu sürümleri kullanıyorsanız ve SSD'niz Phison kontrolcü içeriyorsa bunlardan birini yaparak önlem alabilirsiniz:
1- Hotfix gelene kadar beklemek, yüksek gblarda veri transferi yapmamak.
2- Windows Update-Güncelleme Geçmişi-Güncellemeleri Kaldır ayarlarına girip ilgili paketlerden hangisi mevcutsa kaldırmak.
Güncellemeyi kaldırmak için diğer bir yöntem Powershell'i yönetici olarak çalıştırın wusa /uninstall /kb:5063878 veya wusa /uninstall /kb:5062660 yazarak kaldırın.

Güncelleştirmeyi kaldırınca windows savunmasız hale gelebilir deniyor ancak kaldırınca zaten çok uzak bir tarih olmayan 8 temmuzdaki KB5062553 paketini yüklüyor. Yani herhangi bir sıkıntı yok. Ben ne olur ne olmaz diye kaldırdım. SSD'nizin kontrolcüsünü öğrenmek için modelini yazarak chatgpt'ye sorabilirsiniz. Kingston veya Samsung değilse büyük ihtimalle Phison kontrolcü kullanıyordur.

Kaynaklar:

Konu daha önce açılmış, yeni gördüm:

Son düzenleme:
Windows 13.08.2025 tarihinde yayınladığı toplu güncelleme ile çoğu SSD'lerde sorunlar çıkmış. Kullanılamaz hale gelen ssdler var. Phison kontrolcü kullanan SSD'lerin çoğunun etkilendiği söyleniyor ve HMB ile alakalı olduğu tahmin ediliyor. Yaşanan sorun şöyle aktarılıyor, doluluk oranı yüksek SSD'lerde 50 GB ve üstü veri transferi yapılması durumunda SSD kullanılamaz hale gelebiliyor. Sorunu ilk rapor eden 15 ağustosta belirtmiş, halen bir hotfix gelmiş değil.

Sorunun olduğu belirtilen sürümler: 24H2 KB5063878 - 24H2 KB5062660

Bu sürümleri kullanıyorsanız ve SSD'niz Phison kontrolcü içeriyorsa bunlardan birini yaparak önlem alabilirsiniz:
1- Hotfix gelene kadar beklemek, yüksek gblarda veri transferi yapmamak.
2- Windows Update-Güncelleme Geçmişi-Güncellemeleri Kaldır ayarlarına girip ilgili paketlerden hangisi mevcutsa kaldırmak.
Güncellemeyi kaldırmak için diğer bir yöntem Powershell'i yönetici olarak çalıştırın wusa /uninstall /kb:5063878 veya wusa /uninstall /kb:5062660 yazarak kaldırın.

Güncelleştirmeyi kaldırınca windows savunmasız hale gelebilir deniyor ancak kaldırınca zaten çok uzak bir tarih olmayan 8 temmuzdaki KB5062553 paketini yüklüyor. Yani herhangi bir sıkıntı yok. Ben ne olur ne olmaz diye kaldırdım. SSD'nizin kontrolcüsünü öğrenmek için modelini yazarak chatgpt'ye sorabilirsiniz. Kingston veya Samsung değilse büyük ihtimalle Phison kontrolcü kullanıyordur.

Kaynaklar:
Eh yani yaşamadım umarım bişi olmaz ki yaşanırsa bilo windows suçlu değilmi dava edilse kazanılır aslında ama kim uğraşcak

Bugün SSD patlatan Windows yarın ne yapmaz.
Olan garibana oluyor. Alamadık şöyle 2tb renegade veya 990 pro.
Eh yani yaşamadım umarım bişi olmaz ki yaşanırsa bilo windows suçlu değilmi dava edilse kazanılır aslında ama kim uğraşcak
8 günde hotfix gelmemiş daha ne kadar sürer belli değil. Önemli dosya olduğundan değil de bir sıkıntı olur da uğraşmak gerekir diye güncelleştirmeyi kaldırdım.

Bu arada forumda araştırmama rağmen bununla ilgili konu açıldığını görmemiştim. Konu açılmış şimdi aşağıda benzer konular yazan yerden gördüm, benim açtığım konu kilitlenebilir.
Daha önceden açılan:

Ne yaptıysam bu güncelleştirmeyi kaldıramadım. Bilgisi olan var mı?

Ekler

• 1755739009592.webp
    1755739009592.webp
    12 KB · Hit: 35
Ne yaptıysam bu güncelleştirmeyi kaldıramadım. Bilgisi olan var mı?
Çok bilgim yok şimdiye kadar toplu güvenlik paketlerini kaldırmamıştım. Chatgptnin dediğine göre senin toplu paketin üstüne Servicing Stack Update almış olabilirmiş, o nedenle eski güncellemeye geçemiyor olabilirmiş. Çözümü sundu ancak uygulamanı tavsiye etmiyorum. Servis paketini kaldırırsan hangisi tekrar otomatik yüklenecek ya da düzgün çalışacak mı bilmiyorum. O nedenle bence hotfix gelene kadar yüksek veri aktarımı yapmayarak beklesen iyi olur. Chatgpt şöyle diyor:

1. DISM ile kaldırmayı denemek
Arkadaşın, yönetici komut satırında şu komutla deneyebilir:

<span>dism /online /get-packages | findstr 5063878<br></span>
Bu komut KB5063878’in sistemde kayıtlı olup olmadığını gösterir. Eğer listeleniyorsa, kaldırmak için:

<span>dism /online /remove-package /packagename:Package_for_RollupFix~31bf3856ad364e35~amd64~~22621.XXXX.1<br></span>
(XXXX kısmı dism /get-packages çıktısında gözüken sürüm numarası olacak)

2. Güvenli Mod’da kaldırma
Normal oturumda kaldırma başarısız oluyorsa, “Güvenli Mod” açıp oradan aynı işlemi yapmak bazen işe yarıyor.

3. Sistem geri yükleme
Eğer kaldırma mutlaka gerekiyorsa ve DISM de işe yaramazsa, güncelleme yüklenmeden önce alınmış bir geri yükleme noktası üzerinden sistem geri alınabilir.

👉 Büyük ihtimalle arkadaşın sisteminde KB5063878 “üzerine yama almış” durumda. O yüzden 0x800f0825 çıkıyor.
Eğer isterse, sana DISM komutunun çıktısını bana gönderebilir, ben de ona özel kaldırma komutunu hazırlarım.

Onu sorayım mı: Arkadaşın sisteminde gerçekten hâlâ KB5063878 görünüyor mu, yoksa seninki gibi otomatik KB5062553’e mi geçmiş?

Şunu dedin:

hala kb5063878 görünüyor

ChatGPT:

Tamamdır 👍 O zaman arkadaşının sisteminde KB5063878 hâlâ aktif. 0x800f0825 hatası büyük ihtimalle normal “wusa uninstall” yönteminin paket bağımlılıkları yüzünden çalışmamasından kaynaklanıyor.

Böyle durumlarda DISM üzerinden kaldırma daha etkili oluyor. Arkadaşına şu adımları uygulatabilirsin:

1. Güncellemenin tam paket adını bulma

Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarak açsın ve şunu çalıştırsın:

Çıktıda şuna benzer bir şey görecek:

<span><span>Package_for_RollupFix~31bf3856ad364e35~amd64~~22621.4250.1.9<br></span></span>

2. Paket adını kullanarak kaldırma

Şimdi çıkan Package_for_RollupFix… satırındaki adı kopyalasın ve şu komutla kaldırsın:

<span>dism /online /remove-package /packagename:Package_for_RollupFix~31bf3856ad364e35~amd64~~22621.4250.1.9<br></span>
📌 Buradaki 22621.4250.1.9 kısmı her sistemde farklı olabilir, arkadaşın kendi çıktısındakiyle değiştirmesi lazım.

3. Yeniden başlatma

Komut başarılı olursa sistem yeniden başlatma isteyecek. Restart sonrası KB5063878 kalkmış olacak.

👉 Eğer buna rağmen DISM de hata verirse, alternatif yol “Güvenli Mod”da aynı DISM komutunu çalıştırmak. Son çare olarak da Sistem Geri Yükleme kullanılabilir.

ChrisTitus yine hayat kurtardı. Müsait bir zaman bulursam format sonrası WinUtil ve OOSU rehberi yapmayı planlıyorum.

Ekran görüntüsü 2025-08-21 051901.webp

Bu W11 neymiş böyle ya. Çıktığı ilk gün bir sürü hatayla beraber geldi aradan 4 yıl geçti hala hatalı arkadaş.
Bir de bu aralar çoğu kişi W11'de fare donması sorunu yaşıyor ve bizzat başıma geldi fare takıla takıla gidiyor sonra düzeliyor aradan 1-2 saat geçtikten sonra aynı şeyi yine yapıyor.

Bu W11 neymiş böyle ya. Çıktığı ilk gün bir sürü hatayla beraber geldi aradan 4 yıl geçti hala hatalı arkadaş.
Bir de bu aralar çoğu kişi W11'de fare donması sorunu yaşıyor ve bizzat başıma geldi fare takıla takıla gidiyor sonra düzeliyor aradan 1-2 saat geçtikten sonra aynı şeyi yine yapıyor.
Kendini hissettiren bi ağırlık yavaşlık var 11 de , başkası kullansa anlamaz ama kendin kullandıkça farkediyorsun , asla diğer sürümler gibi değil. Bundan öncekiler yağ gibiydi.

Çok bilgim yok şimdiye kadar toplu güvenlik paketlerini kaldırmamıştım. Chatgptnin dediğine göre senin toplu paketin üstüne Servicing Stack Update almış olabilirmiş, o nedenle eski güncellemeye geçemiyor olabilirmiş. Çözümü sundu ancak uygulamanı tavsiye etmiyorum. Servis paketini kaldırırsan hangisi tekrar otomatik yüklenecek ya da düzgün çalışacak mı bilmiyorum. O nedenle bence hotfix gelene kadar yüksek veri aktarımı yapmayarak beklesen iyi olur. Chatgpt şöyle diyor:

1. DISM ile kaldırmayı denemek
Arkadaşın, yönetici komut satırında şu komutla deneyebilir:

Bu komut KB5063878’in sistemde kayıtlı olup olmadığını gösterir. Eğer listeleniyorsa, kaldırmak için:

<span>dism /online /remove-package /packagename:Package_for_RollupFix~31bf3856ad364e35~amd64~~22621.XXXX.1<br></span>
(XXXX kısmı dism /get-packages çıktısında gözüken sürüm numarası olacak)

2. Güvenli Mod’da kaldırma
Normal oturumda kaldırma başarısız oluyorsa, “Güvenli Mod” açıp oradan aynı işlemi yapmak bazen işe yarıyor.

3. Sistem geri yükleme
Eğer kaldırma mutlaka gerekiyorsa ve DISM de işe yaramazsa, güncelleme yüklenmeden önce alınmış bir geri yükleme noktası üzerinden sistem geri alınabilir.

👉 Büyük ihtimalle arkadaşın sisteminde KB5063878 “üzerine yama almış” durumda. O yüzden 0x800f0825 çıkıyor.
Eğer isterse, sana DISM komutunun çıktısını bana gönderebilir, ben de ona özel kaldırma komutunu hazırlarım.

Onu sorayım mı: Arkadaşın sisteminde gerçekten hâlâ KB5063878 görünüyor mu, yoksa seninki gibi otomatik KB5062553’e mi geçmiş?

Şunu dedin:

hala kb5063878 görünüyor

ChatGPT:

Tamamdır 👍 O zaman arkadaşının sisteminde KB5063878 hâlâ aktif. 0x800f0825 hatası büyük ihtimalle normal “wusa uninstall” yönteminin paket bağımlılıkları yüzünden çalışmamasındankaynaklanıyor.

Böyle durumlarda DISM üzerinden kaldırma daha etkili oluyor. Arkadaşına şu adımları uygulatabilirsin:

1. Güncellemenin tam paket adını bulma

Komut İstemi’ni (CMD) yönetici olarakaçsın ve şunu çalıştırsın:

Çıktıda şuna benzer bir şey görecek:

<span><span>Package_for_RollupFix~31bf3856ad364e35~amd64~~22621.4250.1.9<br></span></span>

2. Paket adını kullanarak kaldırma

Şimdi çıkan Package_for_RollupFix…satırındaki adı kopyalasın ve şu komutla kaldırsın:

<span>dism /online /remove-package /packagename:Package_for_RollupFix~31bf3856ad364e35~amd64~~22621.4250.1.9<br></span>

3. Yeniden başlatma

Komut başarılı olursa sistem yeniden başlatma isteyecek. Restart sonrası KB5063878 kalkmış olacak.

👉 Eğer buna rağmen DISM de hata verirse, alternatif yol “Güvenli Mod”da aynı DISM komutunu çalıştırmak. Son çare olarak da Sistem Geri Yükleme kullanılabilir.
Windows'un kurulu olduğu diskim WD Blue SN580 1TB. Bazı yerlerde bu disk için kayıt defterinden bir kaç ayar güncellemesi yapmak sorunu çözüyormuş. Fakat ben KB5063878 güncellemesini ayın 13'ünde yükledim. O günden beri herhangi bir hata ya da sorun ile karşılaşmadım. Tabi belki yüksek boyutlu dosya okuma ve yazma işlemi yaptırmadığım için olabilir. Sanırım şuan için en iyi çözüm dediğiniz gibi hotfix gelene kadar diski usulca kullanmak. Günlük kullanımda bir sorun olmaz heralde.

Geri