Neler Yeni

Tanrının Varlığı Hakkında Tartışma

Atheos

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Enes Budak
Sağol sayende evrimin din ile ters düştüğü kanaatine vardım.Videodaki adam zaten inanmıyormuş evrime "şu evrim hakkındada birşeyler söylememişim bi söylim" demiş bu videoya çekmiş, bende ilk başlarda öyle düşünüyordum fakat saçma olduğunu anladım. Kendi kendine evrimleşmiş Sapiens familyası nasıl toprakla yaratılmış oluyor o zaman burda bir terslik var
Mesaj otomatik birleştirildi:

Hocam evrimdede Dinazorları anlamıyorum, o kadar eskiden evrim nasıl o kadar gelişti ki dinazor gibi büyük canlılar meydana geldi başka canlılar yokken
Başka canlılar yokken dinazorlar evrimleşmedi, dinazorlar yaşarken başka canlılarda vardı. Kanka evrimin mantığı basittir (temel mantığı basittir, yoksa inanılmaz detaylı) , "fittest" denilen bir kavram var, bu kavram "en güçlünün hayatta kalması" değil, "en uyumlunun" hayatta kalmasıdır. Yani bir karınca, bir dinazordan, bir ortamda, bir koşulda çok daha başarılı olabilir. Şunu unutmamak gerekir, evrim bireysel değil, ailesel birşeydir, yani bir dinazor, bir karıncadan 50 yıl daha fazla yaşıyor diye, evrimsel olarak "daha başarılı" olmaz. Karınca 50 yılda 1000 kere ölür, bin kere çiftleşir, o dinazor bir kere ölür, yavru veremez, karınca daha başarılıdır, çünkü soyunu devam ettirmiştir. Ayrıca büyük kitle, büyük enerji (dolayısıyla besin) gerektirir, ama bir karınca veya bazı örümcek türleri, bir yılını sadece bir kaç on gram bir şey yiyerek geçirebilir, yani mesela kıtlık ortamında örümcekler, büyük dinazorlardan (çok besine ihtiyaçları var), çok daha avantajlıdırlar..

Buradan sonrasını chatgpt'ye yazdırdım, çünkü ben yazsam çok daha karışık yazardım ve anlaman zor olurdu;

Dinozorların evrimi ve büyük boyutlara ulaşmaları, atmosferik oksijen seviyeleri, beslenme stratejileri ve evrimsel süreçler gibi birçok faktörün birleşimiyle şekillenmiştir. Ayrıca, dinozorların evriminden önce Dünya'da hangi hayvanların bulunduğunu ve bu süreçlerin nasıl geliştiğini anlamak, genel tabloyu daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır.

Atmosferik Oksijenin Rolü

Mezozoik Dönem'de atmosferdeki oksijen oranı, günümüzdekinden daha yüksekti. Bu yüksek oksijen seviyeleri, canlıların enerji üretim kapasitesini artırarak daha büyük vücut boyutlarına ulaşmalarına olanak tanıdı. Oksijen, hücresel solunumun temel bileşeni olduğundan, yüksek oksijen konsantrasyonları metabolik süreçleri destekleyerek büyüme ve hareket kabiliyetini artırdı. Özellikle sauropodlar gibi devasa dinozorların hafif ama güçlü iskelet yapıları ve verimli solunum sistemleri, bu yüksek oksijen seviyeleriyle birleşerek onların dev boyutlara ulaşmasını sağladı.

Dinozorların Beslenme Stratejileri

Dinozorların beslenme alışkanlıkları, türlerine ve ekolojik nişlerine göre çeşitlilik gösteriyordu:

Otçul Dinozorlar (Herbivorlar): Sauropodlar gibi uzun boyunlu otçul dinozorlar, yüksek ağaçların yapraklarına ulaşarak besleniyorlardı. Bu, onlara diğer otçul hayvanların erişemediği besin kaynaklarına ulaşma avantajı sağladı. Ayrıca, geniş ve güçlü çeneleri sayesinde sert bitki materyallerini etkili bir şekilde öğütebiliyorlardı. Bazı otçul dinozorların sindirimi kolaylaştırmak için gastrolit adı verilen taşları yuttukları ve bu taşların midelerinde bitkileri öğütmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir.

Etçil Dinozorlar (Karnivorlar): Tyrannosaurus rex gibi büyük etçil dinozorlar, güçlü çeneleri ve keskin dişleriyle avlarını etkili bir şekilde yakalayıp parçalayabiliyorlardı. Uzun ve güçlü bacakları, onlara hız ve çeviklik kazandırarak avlarını takip etmelerini kolaylaştırdı. Ayrıca, bazı araştırmalar büyük etçillerin uzun bacaklarının sadece hız için değil, aynı zamanda enerji tasarrufu için de evrimleştiğini göstermektedir.

Dinozorların Evriminden Önceki Dünya Faunası

Dinozorların ortaya çıkışından önce, Dünya'da farklı hayvan grupları hüküm sürüyordu:

Permiyen Dönemi (yaklaşık 299-252 milyon yıl önce): Bu dönemde, Dünya'nın kara kütleleri Pangea süper kıtasını oluşturuyordu. Permiyen'in sonlarına doğru, Dünya tarihindeki en büyük kitlesel yok oluşlardan biri meydana geldi ve bu olay, mevcut türlerin büyük bir kısmının yok olmasına neden oldu.

Triyas Dönemi (yaklaşık 252-201 milyon yıl önce): Permiyen-Triyas kitlesel yok oluşunun ardından, Dünya'da yeni ekolojik boşluklar oluştu. Bu dönemde, ilk dinozorların ataları olan arkozorlar ortaya çıktı. Ayrıca, ilk memeliler ve uçan sürüngenler (pterozorlar) da bu dönemde evrimleşti.

Dinozorların Evrimi ve Çeşitlenmesi

Dinozorların evrimi, çevresel değişimler ve adaptasyonlarla şekillendi:

İlk Ortaya Çıkış: Dinozorların, Triyas Dönemi'nde, yaklaşık 245-230 milyon yıl önce, günümüzün Sahra Çölü ve Amazon Yağmur Ormanları bölgelerinde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu bölgeler, o dönemde Pangea süper kıtasının güney kısmında yer alıyordu. İlk dinozorlar, küçük ve iki ayaklı etçillerdi.

Çeşitlenme ve Yayılma: Triyas-Jura kitlesel yok oluşu (yaklaşık 201 milyon yıl önce) sonrasında, dinozorlar yeni ekolojik nişleri doldurarak hızlı bir şekilde çeşitlendi ve Mezozoik Dönem boyunca kara ekosistemlerine hakim oldular. Bu süreçte, farklı beslenme alışkanlıkları ve vücut yapılarına sahip birçok dinozor türü evrimleşti.

Sonuç olarak, dinozorların evrimi ve büyük boyutlara ulaşmaları, atmosferik oksijen seviyeleri, beslenme stratejileri, iskelet ve metabolik adaptasyonlar ile çevresel değişimlerin bir kombinasyonu sonucu gerçekleşmiştir. Bu faktörlerin birleşimi, dinozorların Dünya tarihindeki en başarılı ve çeşitli canlı gruplarından biri olmalarını sağlamıştır.

Anubiss

80+
önceden bademciklerde yararsız olarak kabul ediliyordu ama sonradan bağışıklık konusunda yararlı olduğu keşfedildi ve bundan vazgeçildi yani bilim yanılır ve çok doğal bu,şuanki diğer "körelmiş" denilen organların vb körelmemiş işe yararlı olduğu ortaya çıkabilir ben her çıkan bilgiye Yoruma Göre fikir mi değiştireyim?. ALLAH direk hz Ademi yaratsa neden sıkıntı olsun?

bilim felsefesine göre konuşuyorum demişssin işte tamamen yorum kısmı orası sen kesinlik ortaya koymak zorunda değilsen bende değilim
"Sadece eskiden olduğu gibi büyük değişiklikler meydana gelmiyor" mesela neden? cevap = çünkü öyle ,demekki evrimin keyfi istemiş yavaşlamış,durmuş
Hocam aynı şeyleri tekrar yazdırmak zorunda bırakıyorsunuz

kaşmerli oguz

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
960
İsim
oguz
İlgilendiği Kategoriler
pc toplama. hazır sistemler
Discord
kaan8765
Beyler tartışma nereye gitti okumaya çok vaktim yok ama illa gelip yine saçma sapan konuşanlar vardır insanları dinleri hakkında aşağılamak gördüğüm en kansız davranışlardan biri elhamdülillah ben Müslümanım ama yakınımdaki insanların hatta ilerde çocuklarımın dini tercihi umrumda değil isteyen istediğine inanır ama burda islam inanmayanlar hakkında evrim teorisini verenler varsa (evrime bende inanıyorum) evrim teorisi İslam'la asla çakışmaz hem müslüman hem de evrime inanıyor olabilirsiniz

Atheos

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Enes Budak
Hocam aynı şeyleri tekrar yazdırmak zorunda bırakıyorsunuz
Hocam , kendine büyük yanlış yapıyorsun, anlamak istemeyen birisi için kendini yoruyorsun. Gözümüz evrimsel süreçte yok olsa, sadece göz çukurumuz kalsa , adamlar derki "içine su doluyor, su depolayabiliyoruz, faydaliy" , sen diyorsun ki "kuyrugumuz evrimsel süreçte yok olmuş, kuyruk sokumu kalmış" , adam diyor ki "ama kuyruk sokumumuzun olması, denge kalmamız için faydalı" , biz faydasız deniyoruz, zararları da var bu arada ama her neyse, isterse tamamen faydalı olsun, buradaki sıkıntı "ilk işlevini" kaybetmiş olması, yani...

LÜTFEN KENDİNİ, HİÇBİRŞEY ANLAMAK, BİLMEK İSTEMEYEN İNSANLARA, KAF ANLATMAYA ÇALIŞMAKLA YORMA.

Beyler tartışma nereye gitti okumaya çok vaktim yok ama illa gelip yine saçma sapan konuşanlar vardır insanları dinleri hakkında aşağılamak gördüğüm en kansız davranışlardan biri elhamdülillah ben Müslümanım ama yakınımdaki insanların hatta ilerde çocuklarımın dini tercihi umrumda değil isteyen istediğine inanır ama burda islam inanmayanlar hakkında evrim teorisini verenler varsa (evrime bende inanıyorum) evrim teorisi İslam'la asla çakışmaz hem müslüman hem de evrime inanıyor olabilirsiniz
Hocam bana göre direkt çakışıyor, ama benim kimsenin dinine hakaret ettiğim, saygısızlık ettiğim yok, tam tersine bazı "müslümanlar" gelip, konu sahibinin sorusunun tamamen dışında, saygısızca "ölünce görürsün" ,falan filan yazıyorlar , yani buradaki ilk dengeyi "müslümanlar" bozuyor, geçende de aynısı olmuştu. Ben sizinle evrim tartisirim, hz Adem'i tartışırım, ama sizinde bileceğiniz gibi bazı müslümanlar gerçekten kimseye saygı duymuyor.

Bireysel olarak bana denediğinizi biliyorum, açıklamak istedim.

Anubiss

80+
Hocam , kendine büyük yanlış yapıyorsun, anlamak istemeyen birisi için kendini yoruyorsun. Gözümüz evrimsel süreçte yok olsa, sadece göz çukurumuz kalsa , adamlar derki "içine su doluyor, su depolayabiliyoruz, faydaliy" , sen diyorsun ki "kuyrugumuz evrimsel süreçte yok olmuş, kuyruk sokumu kalmış" , adam diyor ki "ama kuyruk sokumumuzun olması, denge kalmamız için faydalı" , biz faydasız deniyoruz, zararları da var bu arada ama her neyse, isterse tamamen faydalı olsun, buradaki sıkıntı "ilk işlevini" kaybetmiş olması, yani...

LÜTFEN KENDİNİ, HİÇBİRŞEY ANLAMAK, BİLMEK İSTEMEYEN İNSANLARA, KAF ANLATMAYA ÇALIŞMAKLA YORMA.
Bilime düşman çoğu zaten, tartışılmıyor.

Atheos

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Enes Budak
Bilime düşman çoğu zaten, tartışılmıyor.
Adam şey zannediyor "evrim bugün var, bilim gelişinde yok olacak" , hayır oğlum böyle bir şey yok, evrimin olduğunu BİLİYORUZ, evrim bir kanun, onu açıklayan açıklamalar bütünü "evrim teorisidir". Yani biz şuan bir labaratuvarda bir bakterinin, bir meyve sineğinin EVRİMLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUZ, KANITLI BU, BU DEĞİŞMEYECEK, BU AVRUPA'DA TARTIŞILMIYOR, BİZİM GİBİ ÜLKELERDE TARTIŞILIYOR. Yani Standford Üniversitesinde "evrim var mı" diye bir konu yok, bu "yerçekimi var mı" sorusu ile aynı abeslikte..

Ne dersin ya, ne dersin....

Anubiss

80+
Hz.Adem nasıl meydana geldi

Adam şey zannediyor "evrim bugün var, bilim gelişinde yok olacak" , hayır oğlum böyle bir şey yok, evrimin olduğunu BİLİYORUZ, evrim bir kanun, onu açıklayan açıklamalar bütünü "evrim teorisidir". Yani biz şuan bir labaratuvarda bir bakterinin, bir meyve sineğinin EVRİMLEŞTİĞİNİ GÖRÜYORUZ, KANITLI BU, BU DEĞİŞMEYECEK, BU AVRUPA'DA TARTIŞILMIYOR, BİZİM GİBİ ÜLKELERDE TARTIŞILIYOR. Yani Standford Üniversitesinde "evrim var mı" diye bir konu yok, bu "yerçekimi var mı" sorusu ile aynı abeslikte..

Ne dersin ya, ne dersin....
Kimileri 2025 yılında kimileri ortaçağ zihniyetinde

abdurrahman!

80+ Bronze
Dahası  
Reaksiyon skoru
454
İsim
Abdurrahman

Hocam bana göre direkt çakışıyor, ama benim kimsenin dinine hakaret ettiğim, saygısızlık ettiğim yok, tam tersine bazı "müslümanlar" gelip, konu sahibinin sorusunun tamamen dışında, saygısızca "ölünce görürsün" ,falan filan yazıyorlar , yani buradaki ilk dengeyi "müslümanlar" bozuyor, geçende de aynısı olmuştu. Ben sizinle evrim tartisirim, hz Adem'i tartışırım, ama sizinde bileceğiniz gibi bazı müslümanlar gerçekten kimseye saygı duymuyor.

Bireysel olarak bana denediğinizi biliyorum, açıklamak istedim.
gerçekten çok komik önceden yarasız körelmiş ilevsiz deniliyordu öyle olmadığı ortaya çıkınca 180 derece dönülüp "ilk işlevini" yapmıyor fln fln her dk değişen bilimle sabit olan dini çürütemezsin boş bir çaba,
Ernst Haeckel mesela "ontogenetik evrimi" desteklemek farklı hayvan türlerinin benzer embriyo çizimlerini yaptı ama sonradan yalanlandı bunlar

sen kendini üstün syarak cevap verdiğin için aklını kapatıp okuyorsun

Atheos

80+
Dahası  
Reaksiyon skoru
149
İsim
Enes Budak
gerçekten çok komik önceden yarasız körelmiş ilevsiz deniliyordu öyle olmadığı ortaya çıkınca 180 derece dönülüp "ilk işlevini" yapmıyor fln fln her dk değişen bilimle sabit olan dini çürütemezsin boş bir çaba,
Ernst Haeckel mesela "ontogenetik evrimi" desteklemek farklı hayvan türlerinin benzer embriyo çizimlerini yaptı ama sonradan yalanlandı bunlar

O zaman ben seni bir blocklayayım, sen Alice harikalar diyarında takıl.

Haklı.

Anubiss

80+

Bir cümle yazarken bile kendinle çelişiyorsun başkalarıyla tartışmak yerine kendin yalnız bir ortamda bulunup kendi kendine düşünmeni öneririm

fatihmra

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
hem Müslüman hem de evrime inanmak yanyana ? islam dininde kuranda yazan her şeyi körü körüne kabul etmek vardır ve adem topraktan yaratılmıştır yazar ve konuşabilmektrdir. evrimde ise dünya oluşur yildirim ve belirli bilesenlerle ill canli organizma suda ortaya çıkar o canlı büyür ve milyonlarca yil sonra dahada buyuyerek farkli canlilara döner. ilk insanlar konusama bilmezler ve çeşitli insan fosilleri zaten toplanmıştır. evrime inanan müslüman olmaz. hem evrime inanip hem de müslüman olduğunu söyleyenlere gülüp geçiyorum. sen inanmadığını belirtiyorsun zaten.evrim konusunda insanlari bari yanlis bilgilendirme islama uymuyor. evrim bilimsel bir konudur kuran denen kitap ise basit bir ortaçağ kitabidir ayetlerin surekli anlamlari değiştirilip, bilmem kac anlamı var diyerek bilim türetmeye çalışıyorlar tam komik oluyorlar. evrimi dinciler kabul etsin veya etmesin vardır ve islam inancina ters düşer zaten islam tevrat kopyasi, arap gelenekleri, donemin sorunlari,muhammedin kisisel sorunlarini barındıran bir kitaptır. dikkatli tefsirleriyle dahi okursan kuanda ve muhammedin davranislarinda sorun olduğunu dini uydurdugunu fark edersin.

kaşmerli oguz

80+ Silver
Dahası  
Reaksiyon skoru
960
İsim
oguz
İlgilendiği Kategoriler
pc toplama. hazır sistemler
Discord
kaan8765

Hz adem ilk yaratılan insan ama yaratıldıktan uzun bir süre sonra dünyaya iniyor o sıradada dünya da zaten başka insanlar var (evimden gelen)

hem Müslüman hem de evrime inanmak yanyana ? islam dininde kuranda yazan her şeyi körü körüne kabul etmek vardır ve adem topraktan yaratılmıştır yazar ve konuşabilmektrdir. evrimde ise dünya oluşur yildirim ve belirli bilesenlerle ill canli organizma suda ortaya çıkar o canlı büyür ve milyonlarca yil sonra dahada buyuyerek farkli canlilara döner. ilk insanlar konusama bilmezler ve çeşitli insan fosilleri zaten toplanmıştır. evrime inanan müslüman olmaz. hem evrime inanip hem de müslüman olduğunu söyleyenlere gülüp geçiyorum. sen inanmadığını belirtiyorsun zaten.evrim konusunda insanlari bari yanlis bilgilendirme islama uymuyor. evrim bilimsel bir konudur kuran denen kitap ise basit bir ortaçağ kitabidir ayetlerin surekli anlamlari değiştirilip, bilmem kac anlamı var diyerek bilim türetmeye çalışıyorlar tam komik oluyorlar. evrimi dinciler kabul etsin veya etmesin vardır ve islam inancina ters düşer zaten islam tevrat kopyasi, arap gelenekleri, donemin sorunlari,muhammedin kisisel sorunlarini barındıran bir kitaptır. dikkatli tefsirleriyle dahi okursan kuanda ve muhammedin davranislarinda sorun olduğunu dini uydurdugunu fark edersin.
Bana kur anda evrime ters düşen bir ayet göster madem o kadar ters düşüyor git ayet bul gel ben araştırdım ve konuşuyorum yaratıcı ister direk yaratır ister dönüşümlü olarak yaratır

Ama hocam tamam bazı Müslümanlar fazla tutucu ama sizde kaşınıyorsunuz orta çağ ve cahillik falan filan bi insan dinine göre cahillikle suçlanamaz

Yani evrim yorumlanabilir ama İslam sabit kalır bu çerçeve içerisinde evrime inanmak sizi islamdan çıkartmaz yeter ki kur an da geçen bir şeye karşı gelmeyin

Son düzenleme:
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
1,059,529
Üyeler
168,311
Son üye
darksalyer67
Top Bottom