Neler Yeni

Temel Diksiyon Rehberi

Gri Caner

80+ Titanium
Katılım
24 Ekim 2020
Mesajlar
30,676
En İyi Cevap
7
Herkese merhaba! 🥰
Bu konuda bildiğim temel diksiyon kurallarından bahsedeceğim.

1-Ulama
Konuşmanın akıcılığı açısından önemlidir. Ünsüz harfle biten kelimeden sonra ünlü harfle başlayan bir kelime geliyor ise birinci kelime sonraki kelimeye bağlanarak okunur.
Örnekler:
  1. "Kurye paketi hızlı teslim etmek istedi." cümlesinde "teslim etmek" kelimelerini okurken ses hecesi şu şekilde olmalıdır: "tes-li-met-mek"
  2. "Hem ahilik bu değil midir?" cümlesinde "hem ahilik" kelimelerini okurken ses hecesi şu şekilde olmalıdır: "he-ma-hi-lik"
2- "ğ" görevi
Türkçede "ğ" sesi yoktur. 1.sınıfta "ıııı" diye öğretirlerdi ama yanlış. "ğ" harfi yanındaki harfi uzattırır ve bunu yaparken de bu uzatmayı ton değiştirerek yaptırır.
Örnekler:
  1. Ağaç kelimesinin sesi: Aaç
  2. Yağmur kelimesinin sesi: Yaamur
  3. Ağıt kelimesinin sesi: Aaıt
Türkçe yazıldığı ile aynı okunan bir dil değildir. Buna aşağıda açıklık getirdim.

3- Bazı harflerin okunuşu

Hakan ismini ele alalım. Eğer Türkçe yazıldığı ile aynı şekilde okunan bir dil olsaydı bu ismi Hakan şeklinde okumalıydınız. Ama biz bu ismi "Haakan" şeklinde okuyoruz.
Hulusi ismini ele alalım. Bu isimde de -eğer öyle olsaydı- Hulusi diye okumalıydınız. Ama biz bu ismi "Hul(uu)si" şeklinde okuyoruz. Parantez içindeki u'lar yumuşak u'dur.
Canım ve canlı kelimelerinin ses farklarına bakalım. Canım kelimesini okurken "ca" ekinin sesi kapalı bir okuyuştur. Canlı kelimesine baktığımızda "can" ekinin okuyuşunda açık bir a vardır. Ağzınızı açık şekilde yaparak açık "a"yı "canım" kelimesini okurken kullanın. Garip olacaktır.
Açık a kapalı a diğer harfler içinde geçerlidir.

4-Bazı seslere dikkat

Bazı kelimelerin okunuşu

"yapacak" kelimesini okurken olduğu gibi okumak yanlıştır. Doğru okunuşu "yapıcak"şeklindedir.
"yapacağını" kelimesine bakalım: "yapıcaanı" şeklinde okumak doğru olur.
"olacak" kelimesi "olucak" şeklindedir.
"dışarıda" kelimesi "dışarda" şeklinde okunmalıdır.
"gelecek/geleceğini" kelimeleri "gelicek/geliceini" şeklinde okunursa doğru olmuş olur.


a'daki ton değişimi olan bazı kelimelere bakalım.

"saat kelimesi okunurken saat şeklinde okunmaz. "sa-at" şeklinde iki heceye ayırarak okunmalıdır. Daha da iyi anlamanız için
"inşaallah" kelimesine bakalım. Bazı din hocaları -duymuşsunuzdur- inşa-Allah şeklinde okurlar. Bu doğru okuyuştur. Sadece iki heceyi okurken beklemeyin. Direk bağlayın. O a'ların farkını hissettirin. Maşaallah içinde aynısı geçerlidir.
"maalesef kelimesinde de maa diye okurken o a'larda bir ton değişikliğine gidiniz.
"saadet" kelimesi de aynı şekil: "sa-adet" olarak iki ses hecesine ayrılarak okunur. Sadece -biraz daha hızlı konuşuyorsanız- iki ses hecesi arasındaki beklemeyi kısa çok kısa tutun.

5-Nefese dikkat

Çok hızlı veya yavaş nefes almayın. Akışına bırakın. Rahatlayın. Heyecan yapmayın. Doğru nefes doğru ses getirir! Yazın bunu bir kenara! Konuşurken nerede durmanız beklemeniz gerektiğini bilmeniz gerekir. Nefesi ona göre ayarlayın. Konuşurken bağırmayın. Sesiniz kuvvetli olsun ama bağırmayın. Kelimeler arasında -konuşmak yerine- sanat yapmaya başladığınızda akıcı ve etkileyici bir şekilde konuşabilirsiniz. Bu nefes konusuna biraz daha detayı "Hitabet" konusunda vereceğim.



Eksikler olmuş olabilir, mazur görün. Zaten sırf bu kurallara dikkat etseniz bile konuşmanızda iyileşme olacaktır.

Sağlıcakla kalın!🥰
 

crazyboy40

80+ Gold
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
5,352
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
4,554
İsim
Samet Kaya
Güzel rehber, tebrikler.
 

Yasin / EsquaReD

80+ Silver
Katılım
23 Mart 2020
Mesajlar
4,282
Dahası  
Reaksiyon skoru
2,015
İsim
Yasin
Bildr 4. maddede türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değil midir bu nasıl olabiliyor. Yazılışı ve okunuşu farklı oluyor.
 

-Akın Taşkan-

80+ Silver
Katılım
24 Şubat 2021
Mesajlar
4,826
Dahası  
Reaksiyon skoru
3,825
Konum
tuh ya
İsim
Akın Taşkan
Türkçe'deki '' K '' harfi kalınken '' G '' harfi incedir. Arapça'da ise tam tersidir. Bu yüzden Arapça kökenli kelimelerde bunun hakkında çok sıkıntı yaşanıyor okunurken onu da anlatmak faydalı olur. Ayrıca '' Ğ '' kendinden önceki harfin tonunu değiştirerek kopyalar. '' Saat'' ile ''sağat'' arasında ciddi bir fark vardır.
Mesaj otomatik birleştirildi:

Bildr 4. maddede türkçe yazıldığı gibi okunan bir dil değil midir bu nasıl olabiliyor. Yazılışı ve okunuşu farklı oluyor.
En büyük yalan :)
 

Gloxy

80+ Bronze
Katılım
18 Haziran 2021
Mesajlar
1,070

39731

80+ Platinum
Katılım
15 Kasım 2020
Mesajlar
10,505
En İyi Cevap
22
böyle rehbere gerek var mı insanlar zaten normal hayatta böyleler
Aynen konuştuğun herkesin diksiyonu mükemmel zaten değil mi? Ülkenin büyük problemlerinden biri olan bir şeyi insanlar zaten böyle diyerek geçiştirmek aşırı saçma. Çok merak ediyorum üstte yazılan şeylerden 1 tanesine bile uyuyor musunuz diye, gerçi konuyu okudun mu onu bile bilmiyorum. TP falan demişsin alakasız.
 
Yeni mesajlar Yeni Konu Aç      

SON KONULAR

Forum istatistikleri

Konular
916,727
Mesajlar
8,386,000
Üyeler
142,166
Son üye
Rmznsvn
Top Bottom