Neler Yeni

Türkiye uzay ligine mi giriyor? TUA, Varank, ROKETSAN

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
TOGG CEO'su Gürcan Karakaş, yerli otomobilde Alman motoru kullanılacağını açıkladı. Karakaş, Habertürk yazarı Fatih Altaylı'ya yaptığı açıklamada; TOGG otomobilinde Almanya menşeili olan Bosch marka bir motor kullanılacağını belirtti. kaynak: spuiknews. Ama bizim dediğimiz şey de şu zaten ilk defa bir yerli bir elektrikli araba yapacağız ve yetkililer %51-53 arasında yerli diyolar ve 3 yılda %68e kadar çıkartcaz diyolar, zamanla motoru da yerli olacaktır. (Dediğim söz sana değil abi, diğer kişiye)
Kendi yorumumu söyleyeyim:

Böyle işler tekte yapılmamalı bence zaten, ancak merak ediyorum biz niye bu kadar geriden alıyoruz böyle şeyleri, sanki kendi kendimizi sürekli baltalıyoruz; siyasi görüşler, çatışmalar, ayrımcılık; bu tarz şeyler hep bizim geleceğimizin önüne geçiyor bence. İlk başta da söyledim her şeyden önce bir bakışımızı değiştirmemiz lazım. Neden devlet kendi mallarını sürekli satıyor mesela, bu şekilde nereye varmayı planlıyoruz? Elimizde bir şey kalmayınca ne yapmamız lazım? Ekonomi basittir demiyorum ancak, basit ve herkesin anlayabileceği; tavuk, yumurta mantığı var:

100 Para 100 Yumurta olursa nasıl yumurta 1 paraysa, 50 yumurta olunca o 2 para oluyor. Ya da nasıl 200 yumurta 100 para olunca yumurta yarı fiyatına iniyorsa aynı şekilde bu sefer yumurtayı dışarıya satınca da senin ekonomin güçleniyor, bu sefer 10 tavuk değil 20 tavuk alıyorsun ve üretimin 2'ye katlanıyor, ekonomin de daha güçleniyor. Bu basit örneği bir çok yere uygulamak mümkün:

Eğer sen tavukları satarsan boş yere artık üretimin düşüyor ve talebi karşılamak için "dışarıdan" "kendi paranla" "yumurta" alıyorsun, artık onların da senin ekonomin üzerinde söz hakkı oluyor bu sayede, bunu karşılamak için bir gelirle dengelemeden para basıyorsun ve paran daha da değer kaybediyor, tavukları satmaya devam edip dengelemeye çalışıyorsun ama aslında sadece kendi ayağına sıkmaya devam ediyorsun...

Gri Caner

80+ Titanium
En İyi Cevap
7
Neresiyle derse desin, bu Erdoğan'ın ülkesi için çalıştığını göstermez.
Beden dilinin ne olduğunu, makro ifadelerin ne olduğu konusunda en ufak fikrin yok. Fikrin olduğunu savunma çünkü yok. Olsaydı böyle konuşmazdın.

I Auditore I

80+ Bronze
En İyi Cevap
1
Dahası  
Reaksiyon skoru
1,218
İsim
Ahmet
İlgilendiği Kategoriler
Oyunlar,
Kendi yorumumu söyleyeyim:

Böyle işler tekte yapılmamalı bence zaten, ancak merak ediyorum biz niye bu kadar geriden alıyoruz böyle şeyleri, sanki kendi kendimizi sürekli baltalıyoruz; siyasi görüşler, çatışmalar, ayrımcılık; bu tarz şeyler hep bizim geleceğimizin önüne geçiyor bence. İlk başta da söyledim her şeyden önce bir bakışımızı değiştirmemiz lazım. Neden devlet kendi mallarını sürekli satıyor mesela, bu şekilde nereye varmayı planlıyoruz? Elimizde bir şey kalmayınca ne yapmamız lazım? Ekonomi basittir demiyorum ancak, basit ve herkesin anlayabileceği; tavuk, yumurta mantığı var:

100 Para 100 Yumurta olursa nasıl yumurta 1 paraysa, 50 yumurta olunca o 2 para oluyor. Ya da nasıl 200 yumurta 100 para olunca yumurta yarı fiyatına iniyorsa aynı şekilde bu sefer yumurtayı dışarıya satınca da senin ekonomin güçleniyor, bu sefer 10 tavuk değil 20 tavuk alıyorsun ve üretimin 2'ye katlanıyor, ekonomin de daha güçleniyor. Bu basit örneği bir çok yere uygulamak mümkün:

Eğer sen tavukları satarsan boş yere artık üretimin düşüyor ve talebi karşılamak için "dışarıdan" "kendi paranla" "yumurta" alıyorsun, artık onların da senin ekonomin üzerinde söz hakkı oluyor bu sayede, bunu karşılamak için bir gelirle dengelemeden para basıyorsun ve paran daha da değer kaybediyor, tavukları satmaya devam edip dengelemeye çalışıyorsun ama aslında sadece kendi ayağına sıkmaya devam ediyorsun...
Güzel bakış açısı ama ben Togg ile bağlantısını anlayamadım, ondan bağımsız mı dediniz?

4101995

80+ Gold
En İyi Cevap
24
Güzel bakış açısı ama ben Togg ile bağlantısını anlayamadım, ondan bağımsız mı dediniz?
Biz sürekli bir şeyleri satıp onun karşılığında ham madde alıyoruz, daha sonradan böyle adımları atıyoruz. İlkinde böyle adımları atmamız gerekmez mi? Yatırım oluyor sana batırım, sen elinde ham madde varken yatırım yapmazsan bir anlamı yok, tarlan olsun olmasın, ekecek bitkin yoksa onun da bir anlamı yok, bitkiyi gidip Amerika'dan alırsan sürekli bir bağımlılığın olur oraya mesela.

Asıl demek istediğim artık bazı konularda daha fazla ve erken yatırım yapmamız gerekiyor, mesela ülkede şeker bol diyelim:
Şekeri işleyip dışa satabileceğimiz bir ortam olması lazım, ki yatırımın temeli de kısa veya uzun vadede gelir getiren bir şey olması. Ya da mesela ilk iş o şekerle ülkedeki şeker ihtiyacı karşılanmalı ki dışarıdan almaya bağımlı olmayalım.

Depolarda çürümemeli mesela Fıstık, halk üretmeye çalışıyorsa devlet ona destek vermeli eğer kendi yapamıyorsa, kâr etmeyen çiftçi mesela neden iş yapsın ki. Aslında bu oldukça yönetimle alakalı, ben halkımızın zeki olduğuna inanıyorum her şeyden sonra bile.

@Ahmet57 ama her şeyden sonra ben ekonomist falan değilim, yanlışım olabilir (günümüz ekonomistlerinin yaptıkları hatalara bakınca, çok normal olurdu 🤭 :ROFLMAO: :oops: )

Top Bottom